iPhone i naši operateri
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iPhone i naši operateri

26.08.2013 | 11:48
smayoo kaže:
Otkud znaš (ti ili itko drugi) koliko ukupno ima aplikacija za Android? Mislim - ne postoji jedan centralni repozitorij aplikacija, kao za iOS (ako zanemarimo JB aplikacije), zar ne? Kako onda možeš prebrojati koliko ukupno ima aplikacija?

Nemam pojma kako funkcionira android i njihov store. Broj mi se činio nerealno visok pa sam guglao i našao ovu procjenu. Možda je točna, a možda nije ni blizu. Nemam pojma. Ne znam ni kako su definirali malware.

Mene više muče problemi koje ima iOS:
gizmodo.com/5885321/how-iphone-apps-stea...why-you-cant-stop-it

Znam da je Samsung nedavno napravio aplikaciju za android kojoj je cilj skupljanje podataka, ali oni bar traže dopuštenje prije toga:
arstechnica.com/gadgets/2013/07/samsung-...-not-to-make-an-app/
26.08.2013 | 11:52
Da, imao sam prilike koristiti par androida (najbolji od tih je bio S galaxy S3 mini) i moram reći da sam oduševljen mobitelom. Kako tek mora bitti koristiti punokrvni S3 ili još bolje S4.

Čak ni s3 mini nije imao laga niti najmanje u svakodnevnoj upotrebi.

@zabac
Ne bih rekao da je problem androida aparati, nego upravo software, koji nije dovoljno dobro optimiziran za pojedine uređaje!
26.08.2013 | 11:55
@saint radio si sa iPhoneom 5C?
Plastikaner je bio i 3G i 3GS ili se varam?
26.08.2013 | 12:04
@Zdravac kad su ti Samsung S3, mini, S4 tako dobri zašto onda uopće uspoređuješ cijenu iPhonea4, 4S ili 5 s tim puno jeftinijim HUAWEI mobitelom? Trebao bi ga uspoređivati s onim što ti stvarno želiš, a koliko vidim to su Samsung Galaxy mobovi.

Jeste li svjesni da kad se neki mobitel prodaje i dalje službenim kanalima kao blesav (iPhone 4) i koji za prosječnog korisnika radi jako, jako dobro da to nije precijenjen proizvod, već dokazan i pouzdana proizvod? U današnje vrijeme imati top model koji je predstavljan prije 2 i pol godine u prodaji je rijetkost.
Naravno super je imati izbor, a još bolje je znati što učiniti s tim izborom i ne žaliti.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
26.08.2013 | 12:20
saint kaže:
Sank kaže:
saint kaže:
@sank
Dobrim dijelom se slazem sa tobom osim ovoga da je prelazak na bilo sta drugo kao sa konja na magarca.Po hiljaditi put prvo da kazem da sam veliki fan apple i da dobrim dijelom od toga i zivim,ali moram reci da je android daleko od onoga sto je bio sa gingerbird,ICS.Na zalost moram reci da je u ovom trenutku iOS "dosadan" i da Android uopste ne kaska za iOS ni po cemu.Naravno govorim o aparatima koji se relano mogu porediti sa iPhone 4,4s i 5.Imaju brzinu,stabilnost,flexibilnost i neke stvari koje su uobicajene u mobilnoj industriji a apple to skrto brani.U ovom trenutku imam iPhone 4s i Galaxy s3 sa JB mogu reci da ga s3 cjepa u svemu osim zavrsne obrade(kvalitet kucista) naravno ovdje postoji i opcija velicine nekom oddgovara veci ekran a nekom ne.

Ne kužim kako ti neki OS može dosaditi? Sve dok vrši svoju funkciju kako treba meni je ok, a u svakom slučaju ne očekujem da me zabavlja. Možda ti je dosadan baš zato jer sve što treba funkcionira kako treba pa nemaš problema koji bi te malo zabavili i oduzeli ti vremena? Pored toga, čemu mijenjati nešto drastično u iOS ako već sada odlično radi i služi svojoj svrsi? Pa nije valjda da obožavaš takve promjene kod kojih se opet ispočetka moraš navikavati?!?!

Android je u svakom slučaju zabavniji od iOS jer pored svih ostalih pretrpanih opcija i neopcija, sve je veća mogućnost da se zabaviš kakvim instaliranim malwareom. Čak i nadogradnja androida ako ju uopće dočekaš za svoj uređaj može krenuti stramputicom i eto ti zabave

Kada Android bude imao iCloud i također bude postojala desktop verzija (nešto kao Deskdroid ) onda možemo nastaviti diskutirati, a do tada ostaje samo uspoređivanje samih uređaja, koji je jači, koji bolje slike radi i koji ima više CPU snage. No, mislim da smo takve diskusije odavno prerasli.

No, bitno je da me Zdravac razumio što sam htio naglasiti. Njemu, koji ne koristi ni 10% mogućnosti koje pruža kombinacija iOS/Mac OS X platformi prelazak sa iOS na Android svakako nije prelazak s konja na magarca, ali zato svima onima koji su debelo zagrizli u te mogućnosti to svakako jest.

Opet ponavljam ljubitelj sam iOS-a ali nisam funboy vec se trudim gledati realno na neke stvari.Kada si i koliko si koristio neki telefon na Android platformi(pod ovim mislim na telefone u cjenovnom rangu nekog iPhone-a i sa posljednjim OS-om).iOS je stabilan,fluidan i bez "malware" to niko nije rekao ali sa druge strane evo vec 3 mjeseca vadim dusu S3 i ni jednom malware nisam pokupio,cudno zar ne.Onda mi se opet desila glupost mozes li vjerovati nije ni jednom zablokirao da sam morao raditi reset ili vaditi bateriju.Toliko je komplikovan da mi je trebalo 15 minuta da skontam gdje se sta nalazi,a kada sam ga prvi put spojio sa MM sve mi je kontakte i mail adrese sinhronizovao.Sto se tice upgrade tu se skoro potpuno slazem,na zalost za sve aparate osim NEXUS serije se mora cekati upgrade ali nekih problema u samom update nisam vidio.Da dosadan mi je iOS jer ga ne mogu prilagoditi kako ja zelim ako nemam JB a nemam jer je zatvoren iOS kao balkon.A sam design je vec godinama isti dok je iOS 7 kao da ga je neko na LSD-u pravio,glava me zaboli kada vidim ono sarenilo.Jbg takav sam Da i koristim JB na iPhone ali ne za pirate vec za terminal,tweak-ove koji mi olaksavaju rad na telefonu ili iPad-u,za deliveri report jer mi je vazan,za call id fix jer u vecini slucajeva nece radit,za materijal koji na zalost ne mogu da posaljem preko neta vec moram preko BT.....Sa druge strane mislim da covjek ne treba da bude ogranicen i da treba da proba i druge stvari.Da moram da biram izmedju iPhone ili nekog android telefon uvijek bih izabrao iPhone ali samo govorim da je cinjenicno stanje da android ne kaska vise uopste za iOS-m. Mislim da iPhone nije jedini telefon na svijetu i da se samo on treba koristiti,covjek je izabrao drugu platformu OK to je njegov izbor zasto da ne.Htio je nov telefon,jeftin i za osnovne stvari super izbor i postujem navedene razloge.

I tako opet ja drumom, a ti šumom. Zaista sam mislio da smo odavno prerasli to djetinjasto uvjeravanje čiji je veći... No, očito da nismo. Neću se više truditi objašnjavati moj stav naročito onima koji ne čitaju što pišem. Pored toga uhvatio si se ko pijan plota kako je iOS pun šarenila, a jopet dosadan. Usput, igrao sam se sa Androidom i pokušavao sam s njime dobiti ono što imam s iOS i nisam uspio. Ne kažem da nije moguće, ali mi se sere od pomisli da bih opet sve morao proučavati i konfigurirati ispočetka. I to je cijela poanta moje priče.

@drlovric - ne radi se tu o svetosti i nedodirljivosti. Da sam umjesto s iOS započeo sve sa Androidom i došao do točke korištenja svih mogućnosti u skoro 100% onda bih isto pisao za Android, a kad dođeš do te točke onda je opcija promjene platforme definitivno posljednji izbor. Zar je to tako teško shvatiti? Valjda jest onima koji ionako ne koriste ni 10% od mogućnosti neke platforme...

@iAnte - izvukao si stari tekst vezan uz krađu kontakata na iPhoneu. Apple je u međuvremenu poduzeo mjere i dodao u IOS kao i u MAC OS X opciju privatnosti gdje ti odlučuješ da li ćeš nekoj aplikaciji dati pristup kontaktima ili ne. Dajte, kad već čitate nešto na internetu ipak obratite pažnju na datum objave. Ovaj tekst je objavljen 15.2.2012. na Gizmodu i dakle, star je više od godinu dana!!!
26.08.2013 | 12:31
Sank-a za podpredsjednika!
  • Sank
  • Moderator
  • 221
26.08.2013 | 12:34
zabac kaže:
Sank-a za podpredsjednika!

26.08.2013 | 13:38
Soffoklo kaže:
@Zdravac kad su ti Samsung S3, mini, S4 tako dobri zašto onda uopće uspoređuješ cijenu iPhonea4, 4S ili 5 s tim puno jeftinijim HUAWEI mobitelom? Trebao bi ga uspoređivati s onim što ti stvarno želiš, a koliko vidim to su Samsung Galaxy mobovi.

Jeste li svjesni da kad se neki mobitel prodaje i dalje službenim kanalima kao blesav (iPhone 4) i koji za prosječnog korisnika radi jako, jako dobro da to nije precijenjen proizvod, već dokazan i pouzdana proizvod? U današnje vrijeme imati top model koji je predstavljan prije 2 i pol godine u prodaji je rijetkost.
Naravno super je imati izbor, a još bolje je znati što učiniti s tim izborom i ne žaliti.

@Soffoklo
Da li si uopće izguglao koju recenziju gore spomenutog Huawei-a?? Da želim samsung, kupio bih S3 mini koji bi me izišao još 500 kn jeftinije. Uostalom, gore sam spomenuo i HTC, zar ne?!!
Svejedno, siguran sam da su hrv. operateri daleeeko precjenili iPhone 4 u odnosu na konkurenciju. Ali dobro, dok mogu musti one koji koji koriste 10% funkcionalnosti mobitela i koriste ga samo radi šminke - neka im! To je, zapravo, poanta zbog koje sam otvorio ovu temu.
PS
Dok smo kupovali iPhone 3G (Zato ga koristim.), Android je bio miljama iza. Danas to više nije tako. Točka
26.08.2013 | 13:54
E, društvo;

Na Jabučnjak forumu "zagovaram" android, i preživio sam !?!?!?!? WTF !?!

26.08.2013 | 14:18
@Zdravac
Recenziju Huaweia? Ne znam zašto si zaključio da imam potrebu pročitati recenziju (koje su u 90% plaćeni bullshit za sve firme) za taj uređaj. Nigdje nisam spominjao niti dobre niti loše strane tog uređaja.

To što si ti spomenuo HTC ili ne znam koga ne demantira ovaj tvoj upis: @Zdravac: "Da, imao sam prilike koristiti par androida (najbolji od tih je bio S galaxy S3 mini) i moram reći da sam oduševljen mobitelom. Kako tek mora biti koristiti punokrvni S3 ili još bolje S4.
Čak ni s3 mini nije imao laga niti najmanje u svakodnevnoj upotrebi."

Znači sam kažeš da si oduševljen mobitelom i još se sam zapitkuješ kakav li je tek "punokrvni" S3 ili S4 i onda konstatiraš "da želim Samsung kupio bih S3 mini koji bi me izišao još 500 kn jeftinije"
Moram priznati da baš i ne shvaćam što želiš, mobitel s kojim si oduševljen, mobitel koji je po tvom mišljenju precijenjen ili nešto treće?

Jesi li ti pročitao moj upis o iPhone 4?
Kako HR operateri mogu daleko precijeniti iPhone4 kad isti na eBayu koštaju cca 1100 kn + dostava?

@Zdravac: "Ali dobro, dok mogu musti one koji koji koriste 10% funkcionalnosti mobitela i koriste ga samo radi šminke - neka im!"
Kakve ovo veze ima s iPhonom?!? Pa ima ljudi koji imaju mobove od 3000 kn do 6000 kn i koriste ih isključivo za sms i pozive i nisu iPhonei. Ne razumijem u potpunosti tvoju ogorčenost cijenom iPhonea. I ja želim novu Alfu, ali nejde, nemam love za to. Ali ne kukam okolo kako Alfe drže predugo cijenu, kako ih konkurencija iz Koreje sustiže, kako eto još nisu riješili problem s varijatorom faze i sl
26.08.2013 | 14:26
Eto, bar bi se u pogledu auta složili, hehe (: peace)

BTW - NE kukam (da se razumijemo), Samo izražavam svoje mišljenje.

BTW2 - Većina ostalih forumaša JESU razumjeli šta sam htio reći...
26.08.2013 | 15:06
Svi androidi počevši od jeftinih do skupih su isti klinac.
Ne govorim to tek tako nego jednostavno iz iskustva na vlastitoj koži i bliskih ljudi koji me okružuju.

Samo da dam par kritika preko uređaja HTC EVO 3D, HTC One X, Huawei Ascend, Sony Xperia Z,Samsung Galaxy s 3, Samsung galaxy s4 mini i naposlijetku Samsung Galaxy S4.

Svi odreda nisu bili tako loši mobiteli bar na samom početku, svaki je imao neku svoju mušicu(čast iznimkama) koja u globalu nije dovela do zaključka da bi trebalo na servis s njime. Ono što je zajedničko svima da nakon dva tri mjeseca korištenja i instalacije oko 10-ak aplikacija ti mobiteli više nisu isti. Skloni su rušenju, zamrzavanju, lag-ovima itd. A svi odreda su nabrijani hardverom(procesorima) koji nisu ništa lošiji od onih koji su u ajfonima, dapače neki broje i po koju jezgru više i koju decimalu više radnog takta.

Nekad se pitam dali su ti procesori u tim uređajima ikada iskorišteni, bar 50% onoga što nude.

Sa strane je tu uvijek sveprisutni iphone 4s koji sa hrpom aplikacija radi ko prvog dana.

Tko koristi smartphone za razgovore, poruke i nešto interneta, svaki je dobar, a za nešto više od toga bojim se da svi oni koji koriste androide kad tad osjete gorak okus u ustima koliko su dali novaca za poluproizvod i dali je u početku uopće bilo smisla dvojiti između androida i ajfona. O eventualnoj trojbi ako uzmemo u obzir windowse ne želim ni razmišljat.

Prebacivao sam se android-ios par puta i jednostavno kod mene dvojbe više nema, ajfon koliko god bio zatucan po nekim stvarima ipak je daleko pouzdaniji od ostaloga što se nudi na tržištu. A i drži cijenu kao rabljeni.
26.08.2013 | 15:52
Sank kaže:

@iAnte - izvukao si stari tekst vezan uz krađu kontakata na iPhoneu. Apple je u međuvremenu poduzeo mjere i dodao u IOS kao i u MAC OS X opciju privatnosti gdje ti odlučuješ da li ćeš nekoj aplikaciji dati pristup kontaktima ili ne. Dajte, kad već čitate nešto na internetu ipak obratite pažnju na datum objave. Ovaj tekst je objavljen 15.2.2012. na Gizmodu i dakle, star je više od godinu dana!!!

U pravu si. Članak je star. I što to mijenja? Ništa. Apple je u međuvremenu poduzeo mjere? I kako to pomaže meni ili nama koji koristimo iPhone već godinama? Pa nikako. Pomaže ljudima koji tek sad kupuju svoj prvi iPhone. Aplikacija koja mi je već ukrala podatke mi ih ne može sad ponovno ukrasti. Ma super. Hvala Apple.

Btw poanta mog komentara je bila da android pita dopuštenja za sve i svašta. Ne samo za pristup kontaktima. I mislim da je to OK. Ako je u pitanju browser, treba mu pristup internetu, ali ne i pristup nekim drugim stvarima. iOS ne pita baš puno toga. Lokacijske usluge i obavijesti.
26.08.2013 | 16:26
pita pristup za:
- kontakte
- slike
- mikrofon
- lokaciju
- kalendar
- reminders

(ios 7)
26.08.2013 | 16:28
Evo @kinsif me taman pretekao u odgovoru .
Pita do te mjere da se mnogi žale kako previše pita.
26.08.2013 | 16:33
@Zdravac
Apsolutno imaš pravo na iznošenje svog mišljenja, nadam se da te nisam svojim upisom natjerao da se opravdavaš, jer i ja samo iznosim svoje mišljenje
Eeee ovo je li te većina forumaša razumjela ili nije, je samo tvoj zaključak donesen bez ikakvih saznanja. Otprilike na tim osnovama si i pisao o precijenjenosti iPhonea i zbog toga sam reagirao... peace
  • Sank
  • Moderator
  • 221
26.08.2013 | 16:34
iAnte kaže:
U pravu si. Članak je star. I što to mijenja? Ništa. Apple je u međuvremenu poduzeo mjere? I kako to pomaže meni ili nama koji koristimo iPhone već godinama? Pa nikako. Pomaže ljudima koji tek sad kupuju svoj prvi iPhone. Aplikacija koja mi je već ukrala podatke mi ih ne može sad ponovno ukrasti. Ma super. Hvala Apple.

Btw poanta mog komentara je bila da android pita dopuštenja za sve i svašta. Ne samo za pristup kontaktima. I mislim da je to OK. Ako je u pitanju browser, treba mu pristup internetu, ali ne i pristup nekim drugim stvarima. iOS ne pita baš puno toga. Lokacijske usluge i obavijesti.

Nemam se namjeru s tobom prepucavati oko sigurnosti iOSa kao ni Androida. Ni jedan ni drugi nisu bezgrješni, no tvrditi da je Googleov Android sigurniji jer eto pita sve i svašta u najmanju ruku je smiješno. Imaš krivo i po pitanju lokacijskih usluga i obavijesti u iOS jer i te kako pita i daje mogućnost isključivanja svega i svačega. Kad se već vraćaš u prošlost za iOS, a sjećaš li se Androidove prošlosti?! A što je s windowsima kad smo već povukli pitanje ŠTO JE BILO???

Činjenica jest da Apple barem izdaje nadogradnje i one se bez problema instaliraju na iUređaje, a što je sa svom tom silom Android uređaja, gdje je nadogradnja prepuštena odluci proizvođaču uređaja i koji koliko znam uglavnom odluče da ne izdaju sigurnosne nadogradnje jer eto izdali su novi uređaj s najnovijom inačicom Androida

Bljah, iskreno sere mi se više od dvosturkih mjerila i papagajskih citiranja svakojakih natpisa objavljenih na internetu. Najbolji mi je onaj zadnji biser koji tvrdi da iPhone troši godišnje više energije nego moj hladnjak... Zar Samsung Galaxy S4 radi na zrak?!?!

Iskreno, boli me ona stvar što se itkome od vas sviđa ili ne sviđa kod ovog ili onog uređaja pa tako i iPhonea. Sve dok se meni kontakti, kalendari, bilješke, podsjetnici, Safari oznake, reading liste i otvorene stranice i dokumenti uredno sinkroniziraju na sve Apple uređaje i to bez da ja moram išta dodatno raditi, i dok mogu dijeliti muziku i slati ju s iPhoena, Maca ili iPada na moj glazbeni sustav i TV, dok me podsjeća kome je uskoro rođendan ili godišnjica i dok mi je jednostavno prebacivati mutimediju na iUređaje i nazad te još pregršt drugih mogućnosti kao što je jednostavna kupovina i instalacija aplikacija, programa pa i samih OSa i da dalje ne nabrajam meni je to dovoljno da niti više pomislim pogledati u tuđe dvorište gdje je tobože trava zelenija... i točka!

I da, od kad sam na Macovima i iUređajima nemam više doticaja ni s virusima ni s antivirusima, a još ono malo spama što dobijam ostatak je još iz vremena Windowsa. Jako se smanjilo u ove zadnje tri godine, a meni je to dovoljan dokaz da se moji povjerljivi podaci baš i ne dijele šakom i kapom nakon što su mi kao ukradeni To je još jedan razlog zbog čega za sada definitivno ne bih mjenjao iOS i Mac OS X za tamo nekakav Android ili Windowse za koje svi stručnjaci preporučaju da se obavezno koristi neki od sigurnosnih i antivirusnih programa...

I zato samo vi i dalje seruckajte kako je iPhone i Mac preskup za ono što daje i veselite se svojim Androidima, Linuksima, Windowsima i koječemu i neka vam je sa srećom sa tom otvorenom platformom na kojoj si možete kako god hoćete mijenjati izglede ikonica, pozadina i instaliravati kojekakve widgete i tweakove upitne kvalitete, zaboravljajući da što je sistem otvoreniji vašim egzibicijama da je time otvoren i tuđim...

A ja se sad idem zabaviti traženjem aplikacije za uređenje okućnice, vidio sam nešto jako dobro na Mac App Storeu i to po povoljnoj cijeni i samo jedan klik i evo je instalirane i na iMacu i na MacBooku pa mogu odmah početi planirati izgled naše buduće okućnice i što je još ljepše, moja će supruga moći odmah vidjeti na svom iPadu ili iPhoneu što sam isplanirao i malo doraditi čak i kad budem to radio na MacBooku na brodu, a ona bude sjedila sa svojom prijateljicom na kafici dok čeka da djeca izađu iz škole. Možete li vi to sa svojim Androidima i Windows računalima?
26.08.2013 | 16:54
Soffoklo kaže:
@saint radio si sa iPhoneom 5C?
Plastikaner je bio i 3G i 3GS ili se varam?

Napisao sam da izlazi,znaci nesto sto ce se tek dogoditi.Pod pojmom plastikaner sam mislio telefon jeftinije izrade i manje prodajene cijene.
26.08.2013 | 16:57
@sank
- A šta misliš, ono, upišeš "Sastanak sa Monikom (Sofiom...) petak, 20:00h hotel taj i taj...

...a mobitel ti automatski sinhronizira sa ženinim bilješkama!
Hijoooj, i eto ti veselja...
Hvala, neću ja to !!!
  • Sank
  • Moderator
  • 221
26.08.2013 | 17:02
Zdravac kaže:
@sank
- A šta misliš, ono, upišeš "Sastanak sa Monikom (Sofiom...) ptak, 20:00h hotel taj i taj...

...a mobitel ti automatski sinkronizira sa ženinim bilješkama!
Hijoooj, i eto ti veselja...
Hvala, neću ja to !!!

To se može dogoditi samo onima koji ne znaju postaviti pravilno iCloud na svojim i ženinim uređajima Već sam mislio napisati tekst o tome kao i nekim drugim mogućnostima i kako izbjeći probleme, ali iskreno, ljeto je i prelijen sam. Možda kad dođu kiše i ne budem imao ništa pametnije za raditri
  • Mobius1
  • Posjetitelj
26.08.2013 | 18:39
Ne pričaj gluposti Sank..čim si počeo biti korisnik Apple-a prodao si svoje informacije njima i onima iznad njih...ista stvar je sa Googlom,Microsoftom i ostalima...
Tvrditi da si zaštićen jer kao Apple pazi na tebe...aha,moš mislit.
26.08.2013 | 18:51
Sank kaže:
Nemam se namjeru s tobom prepucavati oko sigurnosti iOSa kao ni Androida.

Ne postoji apsolutna sigurnost ni na jednoj platformi. Mislim da se oko toga ne možeš ne slagat samnom.
Postoji jedino povjerenje. Ti imaš povjerenje u Apple, a ja nemam.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
26.08.2013 | 19:48
Mobius1 kaže:
Ne pričaj gluposti Sank..čim si počeo biti korisnik Apple-a prodao si svoje informacije njima i onima iznad njih...ista stvar je sa Googlom,Microsoftom i ostalima...
Tvrditi da si zaštićen jer kao Apple pazi na tebe...aha,moš mislit.

Huh, ja ne pričam, pišem ovdje na jabučnjaku Što se mojih informacija tiče, nisam ih prodao nego dao, a radije Appleu nego Googleu ili još bolje Microsoftu koji nisu sposobni čuvati, ni svoje, a kamo li moje podatke.

I na koga to aludiraš da je iznad njih? FBI, CIA ili neka druga tajnovita udruga ili policija? Glupost. Uostalom, ako ih baš zanima što gledam, slušam, pišem, pričam, jedem i jebem doznat će ovako ionako No, ne smatram baš da sam toliko važan niti da ću ikada biti, osim možda našoj poreznoj upravi i Liniću

Činjenica jest, da usprkos tome što, onda po tebi, znaju sve o meni i dalje mi ne šalju nikakav spam niti mi pokušavaju nešto uvaliti?

I stvarno, vidi kamo nas je odvela ova rasprava, a samo sam napomenuo iAnti da ipak pripazi na datum objave nekog teksta na internetu prije nego ga uzme zdravo za gotovo. Jesam li onda ja trebao isčupati neki stariji tekst koji isto tako pljuva po Androidu ili što?

Smijem li onda nešto iz svega ovdje zaključiti?

ZAKLJUČAK: nemojte koristiti pametne telefone za ništa više od poziva, poruka, e-pošte i surfanja s uključenim safe načinom koji odbija sve kolačiće i ništa ne pamti. Ni slučajno ne uključujte nikakve oblak servise, a sve svoje lozinke pamtite kao i kontakte i njihove tel. brojeve jer čim ih upišete u adresar bit će pokradeni i tko zna za što će ih ti neki koristiti. Mijenjajte često uređaje i to po mogućnosti uvijek promjenite i platformu jer ćete time zbuniti proizvođače, a sebi osigurati neovisnost od bilo koga od njih. Pored toga uvijek ćete imati zabavu oko novog uređaja i njegovog OS koji vam neće stići dosaditi. Najsigurnije bi zapravo bilo sve to prodati što je vezano na internet i vratiti se mehaničkim telefonima i zatražiti od operatera da svejedno obavezno sakrije vaš broj iako se ne bi imao na čemu prikazati Joj ne mogu dalje od smijeha....
27.08.2013 | 05:36
Zdrava logika i odredjene mjere predostroznosti znatno pomazu da podaci ne dodju do nekog klinca koji to radi iz znatizelje ili organizirane grupe koji bi da to zlouporabe.

Brutalna realnost je da ako neko zeli tvoje podatke doci ce do njih, nije bitno koji servis koristis i kakve mjere poduzimas.

Kradja informacija je stara koliko i sama informacija, pa zasto bi nas to sada cudilo.

Bespilotne letjelice danas cuda rade. Procita email (skupa sa privitkom) prije naznacenog primatelja

Bin Ladenova lokacija je otkrivena kada je Predator presreo GSM poziv jednog od kurira iz te organizacije... nisu koristili smartphones i radilo se iskljucivo o Prepaid brojevima koji se koriste svega par puta i bace...znaci, trebali bi, kao, biti sigurni

Ja se stvarno time ne zamaram. Koristim servis koji mi pruza odredjenu ugodnost u radu, a ako je nekome stalo da cita moje liste za kupovinu ili pateticne emailove sa rodbinom/prijateljima, on ce naci nacin da dodje do toga

Malo mi je glupo pricati na nacin: Servis X je manje siguran od servisa Y, kada mi pojma nemamo o tome.

Nikakvi realni parametri se ne mogu ubaciti u jednadzbu.

Cime mjerite sigurnost nekog servisa kada su gotovo svi do jednog curili u proslosti?
27.08.2013 | 13:05
@ lovric u pravu si

Inače šta se tiče krađe informcija od korisnika i straha, preporučam da se vrate na Dancall ako se tko sjeća
Evo najnovije vijesti su da u Rusiji ponovno u uredima pišu na pisaćim mašinama.
Tko je paranoičan nek se vrati a tko nije nek nastavi, ionako se sve može znat o nekom bez obzira koristio comp ili mob.
27.08.2013 | 13:48
drlovric kaže:
Brutalna realnost je da ako neko zeli tvoje podatke doci ce do njih, nije bitno koji servis koristis i kakve mjere poduzimas.

Ne slažem se. Ako netko želi tvoje podatke i ima dovoljne resurse i znanje, doći će do njih bez obzira na mjere koje poduzimaš. Ali ako nema dovoljne resurse i znanje, neće doći do njih, koliko god to želio, ako poduzmeš ikakve, makar i minimalne mjere zaštite.

Na isti način možeš reći - ako me netko želi okrasti, provalit će mi u stan bez obzira na to kakvu bravu stavio. A zašto onda uopće zaključavaš vrata. Zapravo - zašto ih zatvaraš? Idući put kad odeš na ljetovanje s familijom, ostavi vrata širom otvorena (zaglavi ih nečim da ih propuh ne zalupi) i napiši "mi smo na ljetovanju". KAkve veze ima? Ionako će svatko tko hoće - ući, zar ne?

Naravno da ne. Jer - ako ostaviš vrata otvorena, ući će baš svatko. I poštar, i inkasator, i susjedov mali, i mačke i psi, i golubovi, a da ne spominjemo lokalnog propalicu koji će odnijeti TV i prodati ga bilo kome za 200 kn, samo da namakne za idući šut. A ako ih zaključaš, bitno suzuješ krug onih koji će ući. A onda, u tom užem krugu, onaj koji može ući odlučuje o tome da li mu se isplati provaliti baš kod tebe s obzirom na to što očekuje kod tebe naći...

Pa onda, ako smo drlovric i ja susjedi, ja imam solidna (čak i ne protuprovalna) vrata i običnu bravu, a drlovric kaže "Pih, što će mi uopće vrata, kad ionako može ući svatko tko hoće...", što mislite, tko će kakav stan zateći kad se vrati s ljetovanja?

Ta jednadžba nije tako jednostavna kakvom je predstavljate vi koji ste prelijeni da razmislite o vlastitoj sigurnosti. Ključan razlog zašto imate takav stav je - što niste svjesni svih potencijalnih šteta koje vam netko može napraviti kad slobodno raspolaže svim vašim privatnim podacima. Ne radi se tu samo o tajnim službama i googleu, nego i o kojekakvim lokalnim papcima i sitnim kradljivcima identiteta. A i kad se radi o tajnim službama i googleu, i tu je bitna razlika u tome koliko su koga uspjeli sondirati.
27.08.2013 | 14:24
Smayoo ti svasta napisa iz perspektive da ja tvrdim da ne obracam paznju na online sigurnost. Sto uopce nije tocno, niti blizu istine

Recimo, moj laptop (zahvaljujuci okruzenju) ima takve stupnje zastite o kojima 90% obicnih korisnika moze samo sanjati.

Moja izjava je bila na tragu da mi neko egzaktno dokaze da je Yahoo sigurniji od Gmail ili Hotmail ili Zoho ili you name it

I sta se desi ako neko hackira moj gmail ili icloud, a sta se desi kada hackira tvoj/neciji Yahoo ili zoho account.

U cemu je prednost jednog korisnika, u odnosu na drugog?

Poslace ti Zoho dva apaurina da se smiris, a Google nece?

Obvezali su se napismeno da ce cuvati/maziti/paziti tvoje podatke? Dobit ces neku novcanu naknadu? nadoknadit ce ti pocinjenu stetu?

Mos' mislit sto ce ih boliti guza ako ti netko provali u account i dodje do podataka

Ja kazem da je to sve isto i da je glupo pljuvati po jednom servisu i favorizirati drugi, bez neke egzaktne metrike.

Zdrav razum + dosljednost + pedantnost ce svaki servis uciniti dovoljno sigurnim za nas obicne korisnike.
27.08.2013 | 16:00
Dlovric je zapravo htio reće da je svejedno imao ti hrastova ili bukova vrata, onaj tko lupi sjekirom po njima, razbiti će i jedna i druga!

Šalu na stranu, i ja sam bio jedan od onih koji su govorili "ja nemam tajni na WWW-u, i nemaju mi šta ukrasti, dok nisam malo više pročitao o krađama identiteta i koliko je to zapravo blizu nas...

A nije baš ni android ekvivalent otvorenim vratima.
Iako bi iPhone usporedio sa tikovim, a ne hrastovim vratima
27.08.2013 | 18:04
Ako nastavimo analogiju s vratima, razlika između iPhone i Androida je u bravi, a ne u vratima. Netko stariji se možda sjeća kako je npr. za fiću (zastava 750 i 850, bile su verzije LE, GLE i AK - ova zadnja je bila kao neki kombić) bilo u cijeloj jugi cca nekih stotinjak različitih ključeva za otvoriti vrata i kontakt-bravu. Tko god je vozio fiću, imao je dobru šansu da svojim ključem može otvoriti bilo kojeg proizvoljnog fiću na ulici. S drugim autima ipak to nije bilo baš tako loše. Trebao si dosta jači šrafciger da odvališ bravu.
Drlovric, tu si sad pokrenuo diskusiju iz sasvim drugog threada. Ukratko, bitna je razlika između Googlea i Zohoa da u Google EULA-i otvoreno piše da su svi tvoji podaci - njihovi i da oni mogu njima slobodno raspolagati kako žele i na načine kojih se možda u ovom času nisu ni dosjetili ("not excluding any other means not mentioned herewith"), dok u Zoho EULA-i piše da se obavezuju čuvati privatnost tvojih podataka. Pa to onda znači da, u najmanju ruku, imaš pravo na obeštećenje u slučaju da to ne ispune. Ali barem znaš da u startu ne polaze od toga da će oni sami zloupotrebljavati pristup tvojim podacima.
28.08.2013 | 06:43
Online sigurnost, blindo vrata, hrastovina, tikovina, ficina brava

Zanimljiv tekstic o Android sigurnosnim problemima:

www.mactrast.com/2013/08/u-s-department-...ile-malware-problem/
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 13 sati
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?