16.09.2013 | 09:08
Evo baš kod dolaska prošlogodišnjeg modela, dakle iPhona 5 sam bio u sličnoj nedoumici. Isticala mi je ugovorna obaveza i razmišljao sam o kupnji telefona bez ugovora i prelasku na prepaid ili o produženju ugovorne obaveze. Na kraju sam se odlučio o produženju ugovora jer je ona i dalje daleko povoljnija od bilo koje prepaid kombinacije i kupnje uređaja po punoj cijeni. To je izgledalo otprilike ovako:
Postpaid (produženje ugovora, tarifa SZP 250, 50% trajnog popusta), tarifa je 250kn, uz 50% popusta izađe 125kn, na to računam 29kn naknadu za uspostave poziva i radijsku od tadašnjih 10kn izađe sveukupno 164 kn/mj. Malo sam pogledao račune unazad godinu dana i račun je uvijek bio oko 160-170kn. U tarifu je uključeno 500min prema svim mrežama, 200 SMS-ova i 1GB interneta i uz produženje na toj istoj tarifi 16GB verzija telefona izašla me 1850kn.
Prepaid tada, najveće izglede je imao bonbon, gdje bi račun otprilike bio oko 100kn, nije uključivao toliko min, SMS, GB, ali prema mojoj procjeni uz malo kontroliranja bio bi dovoljan. Naravno uz stalnu gnjavažu aktiviranja opcija, svaki mjesec nekoliko puta.
I onda to ispada ovako, telefon + pretplata kroz 2 godine:
postpaid - telefon 1850kn + (24*164) = 1850 + 3936 = 5786 kn
prepaid - telefon (SIM-Free) = 5300 + (24*100) = 5300 + 2400 = 7700 kn
prepaid - telefon (njuškalo 2012-11) = 4500 + 2400 = 6900
Nakon te računice sam odlučio da razmišljanje o prelasku na prepaid nije utemeljeno, a definitivno nije isplativo. Jer kako sam prikazao gore isplativije je biti na pretplati i to ne za nekih 100-200 kn, nego je razlika 2000-3000 kn u 2 godine. Dobro to jest možda moj slučaj, netko drugi možda nema iste uvjete za produženje ugovora, ali nema ni puno lošije da bi to bio razlog prelaska na prepaid.
Meni je prepaid prvenstveno gnjavaža zbog stalne nadoplate bonovima i aktiviranja svakojakih opcija. I čak da je prepaid + iPhone bio isplativiji za do 500kn opet bi izabrao postpaid, tek na nekoj značajnijoj razlici bi se odlučio za prepaid.
A što se tiče uzimanja na rate ima li bolje solucije od te da račun za usluge u postapaidu plaćate na mjesečnoj bazi, jer u toj mojoj situaciji cijena telefona čini samo trećinu ukupne cijenu, dok je račun koji se plaća u 2 godine čini 2 trećine.