Što bi uzeli?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Što bi uzeli?

16.09.2013 | 02:13
Zar ti isti telekom operateri nude prodaju iP otključanog bez ugovorne obaveze, a na kredit preko neke kartice? Teško mi je povjerovati da je konačna cijena uz 2god ugovor tako loša da je lošija od plaćanja kamata na revolving karticu?
16.09.2013 | 05:28
Moj odabir je factory unlocked + prepaid SIM
16.09.2013 | 09:08
Evo baš kod dolaska prošlogodišnjeg modela, dakle iPhona 5 sam bio u sličnoj nedoumici. Isticala mi je ugovorna obaveza i razmišljao sam o kupnji telefona bez ugovora i prelasku na prepaid ili o produženju ugovorne obaveze. Na kraju sam se odlučio o produženju ugovora jer je ona i dalje daleko povoljnija od bilo koje prepaid kombinacije i kupnje uređaja po punoj cijeni. To je izgledalo otprilike ovako:

Postpaid (produženje ugovora, tarifa SZP 250, 50% trajnog popusta), tarifa je 250kn, uz 50% popusta izađe 125kn, na to računam 29kn naknadu za uspostave poziva i radijsku od tadašnjih 10kn izađe sveukupno 164 kn/mj. Malo sam pogledao račune unazad godinu dana i račun je uvijek bio oko 160-170kn. U tarifu je uključeno 500min prema svim mrežama, 200 SMS-ova i 1GB interneta i uz produženje na toj istoj tarifi 16GB verzija telefona izašla me 1850kn.

Prepaid tada, najveće izglede je imao bonbon, gdje bi račun otprilike bio oko 100kn, nije uključivao toliko min, SMS, GB, ali prema mojoj procjeni uz malo kontroliranja bio bi dovoljan. Naravno uz stalnu gnjavažu aktiviranja opcija, svaki mjesec nekoliko puta.

I onda to ispada ovako, telefon + pretplata kroz 2 godine:

postpaid - telefon 1850kn + (24*164) = 1850 + 3936 = 5786 kn
prepaid - telefon (SIM-Free) = 5300 + (24*100) = 5300 + 2400 = 7700 kn
prepaid - telefon (njuškalo 2012-11) = 4500 + 2400 = 6900

Nakon te računice sam odlučio da razmišljanje o prelasku na prepaid nije utemeljeno, a definitivno nije isplativo. Jer kako sam prikazao gore isplativije je biti na pretplati i to ne za nekih 100-200 kn, nego je razlika 2000-3000 kn u 2 godine. Dobro to jest možda moj slučaj, netko drugi možda nema iste uvjete za produženje ugovora, ali nema ni puno lošije da bi to bio razlog prelaska na prepaid.

Meni je prepaid prvenstveno gnjavaža zbog stalne nadoplate bonovima i aktiviranja svakojakih opcija. I čak da je prepaid + iPhone bio isplativiji za do 500kn opet bi izabrao postpaid, tek na nekoj značajnijoj razlici bi se odlučio za prepaid.

A što se tiče uzimanja na rate ima li bolje solucije od te da račun za usluge u postapaidu plaćate na mjesečnoj bazi, jer u toj mojoj situaciji cijena telefona čini samo trećinu ukupne cijenu, dok je račun koji se plaća u 2 godine čini 2 trećine.
16.09.2013 | 09:51
Po mojoj računici, jedino kad bi mi se isplatilo uzet otključani iPhone je ako puno putujem pa ne želim plaćati roaming. U svim drugim slučajevima je produljenje pretplate uz kupnju mobitela jeftinije. Ono što mi je uključeno u pretplatu ću svejedno negdje platiti. Neću kupit mobitel pa ga gledat u ladici. Zato mi je logično pretplata + mobitel na 24 mjeseca. Cijene mobitela i mobilnih usluga su preskupe kod nas, ali ni prepaid nije baš ekstremno jeftin, a i mobiteli u njuškalu dobro drže cijenu.
16.09.2013 | 10:49
Ja godisnje minumum koristim 4-5 SIM kartica (sa razlicitih kontinenata) tako da mi nikako nije opcija da budem rob jedne (bilo koje) mreze.

Platim 650$ otkljucan uredjaj i sa te strane nema problema.

Recimo sada u Afg za 950AFN (nekakvih njihovih para) dobijem 2.5GB interneta i za 70 neogranicene SMS poruke. Dopuna od 1000 kosta 20-ak dolara.

Slicno je svuga...

Ali ja zivim nomadskim nacinom zivota pa nisam bas klasican primjer. Kada sam bio stalno u ST, imao sam pretplatu kod T-Com, ali naravno opet otkljucan uredjaj.

Neka samo mjesec dan u godini boravis van zemlje (zimovanje, ljetovanje i dva poslovna puta po par dana), roaming ti pojede tu razliku :/
16.09.2013 | 11:18
Roaming je takav reket da uopće ne želim razmišljat o tome. Sad nam je u EU bar malo bolje, ali već u Bosni je strava. Nadam se da će EU stvarno ispunit plan o zabrani roaminga u bliskoj budućnosti.
Ali slažem se u potpunosti da se tebi ne isplati plaćat pretplatu operateru koji je na drugom kontinentu
16.09.2013 | 16:39
Mislim da se nismo skuzili (ako su prva dva komentara vezana na moj post). Naime, ja nigdje nisam spomenuo prepaid. U tom slucaju vjerujem da racunica koju je naveo matiknez stoji. Nisam provjeravao, ali ima smisla. Ono o cemu ja pricam je PRETPLATA, ali bez ugovorne obveze + otkljucani NOVI telefon? Po mom racunanju to je uvjerljivo najisplativija varijanta. Ja sam recimo uzeo otkljucani telefon preko oglasnika, ali uz jos 11 mjeseci garancije u T-Comu Miran sam sto se tice uredjaja, platio sam ga uvjerljivo manje, a pretplata mi je i vise nego razumna (i do 200 kn manje nego ekvivalent pod ugovorom).

@Smayoo, da, mislim da te nitko ne sprjecava doci u VIP ili T-Mobile, odabrati iPhone, provuci Master i Bog te veseli. Samo tu opciju ti ne guraju jer im je isplativije ponuditi ti dobro zamaskirane opcije na koje visokoobrazovan covjek mora potrositi pola popodneva da shvati sve kvake i opcije u kojima je vrlo zamuceno sto je ukljuceno u pojedinu opciju, a sto nije.

Mene kao prvo smeta uopce VIP-ov izraz "opcija". Nisam lingvist, ali rijec opcija mi govori da imam... opciju, odnosno izbor. No ako uzmes telefon onda je ta opcija obavezna i postaje "obaveza", a ne sladunjava rijec "opcija". Znaci ja na pretplatu moram uzeti dodatnu "opciju" od cca 200 kn koja nije nista drugo nego kredit za moj novi telefon.
16.09.2013 | 18:19
iAnte kaže:
Roaming je takav reket da uopće ne želim razmišljat o tome. Sad nam je u EU bar malo bolje, ali već u Bosni je strava. Nadam se da će EU stvarno ispunit plan o zabrani roaminga u bliskoj budućnosti.
Ali slažem se u potpunosti da se tebi ne isplati plaćat pretplatu operateru koji je na drugom kontinentu

Kad EU zabrani roaming, moći ćeš izabrati mrežu koju hoćeš: grčku, finsku, englesku, jer ti je roaming ukinut i plaćaš samo za razgovor, surfanje.... Vidit ćemo na ćemu smo i gdje je jeftinije, i pretplatit ćemo se na to. Tako ti je svejedno imaš li engleski ili hrvatski broj; roaminga nema.
Bosna će i dalje biti "strava".
16.09.2013 | 18:22
Kako nije opcija, imas opciju uzeti ili ne (LOL), kada je izvrsis odnosno potpises ugovor tada opcija postaje obligacija, usao si u ugovor. Terminologija je sasvim ispravna. Opcija uvijek barem za jednu stranu postaje obvezna. U ovom slucaju postaje i za operatera jer ga obvezuje izvrsiti ugovorenu uslugu.
Nije da branim operatere, nemam nista od toga, ali svaki iPhone generira troskove jednom kada stavis SIM u njega, bez toga neces proci. Bolje onda izbarati onaj ugovor (opciju) prilagodjen tvojoj procijenjenoj potrosnji i kupiti uredjaj jeftinije nego u tzv. slobodnoj prodaji. Ne znam kako je kod ostalih, ali ja ugovorne tarife mogu mijenjati nakon ugovaranja, a prije isteka ugovora na odredjenom broju.
16.09.2013 | 18:23
boriskr kaže:
iAnte kaže:

Kad EU zabrani roaming, moći ćeš izabrati mrežu koju hoćeš: grčku, finsku, englesku, jer ti je roaming ukinut i plaćaš samo za razgovor, surfanje.... Vidit ćemo na ćemu smo i gdje je jeftinije, i pretplatit ćemo se na to. Tako ti je svejedno imaš li engleski ili hrvatski broj; roaminga nema.
Bosna će i dalje biti "strava".

Oderati ce te operateri na drugim uslugama, sigurno nece mirno promatrati kako gube znacajne prihode, sve cemo to mi - potrosaci platiti.
16.09.2013 | 18:56
Zato ćeš izabrati, npr finskog operatera, koji manje dere.
16.09.2013 | 19:03
Uvjek ce postojati razlika izmedju domacih i evropskih razgovora.
16.09.2013 | 19:17
Ovo sa tim "Opcijama" u VIP-u je nešto presmiješno... I pri tom ne govorim o lingvistici... Naprimjer, uzmeš nekakvu tarifu od 200 KN mjesečno u kojoj imaš neograničen broj SMS-ova prema svim mrežama... Ako uz tu tarifu želiš i novi uređaj, e onda tu dolaze famozne "opcije"... Moraš uzeti "opciju" dodatnih 1000 SMS-ova mjesečno za tolko i tolko kuna... Šta će mi dodatnih 1000 SMS-ova ako ih u tarifi imam neograničen broj! Ili, imaš u toj istoj tarifi i flat rate internet, e, ali, za uređaj moraš uzeti "opciju" dodatnog gigabajta za tolko i tolko kuna... Imam flat rate, ne trebam dodatni gigabajt!
No, da ne duljim dalje, stvarno imaš osjećaj da ili oni misle da smo svi mi nepismeni, ili je riječ o skrivenoj kameri...
Ja shvaćam da oni tako naplaćuju uređaj, i prije je to bilo jasno definirano - što veća pretplata - jeftiniji uređaj... To je barem sve jasno, ti procijeniš koliko trošiš mjesečno i vidiš koja pretplata ti se isplati ili ne...
Kakve "opcije"... Nazovi to kreditom za telefon i gotovo.
16.09.2013 | 19:18
boriskr kaže:

Sto je sigurno bolji izbor od Svicarskog operatera da ne moram biti izlozen u CHF
16.09.2013 | 19:20
Opcija je opet - hoces sa ili bez Vazeljin...)
16.09.2013 | 19:39
boriskr kaže:

Neće to biti baš tako. Uzmeš finskog operatera pa imaš finski broj. Pa kad god zoveš susjeda na kavu na hr broj plaćaš finsku tarifu za međunarodni poziv. Samo ne plaćaš ništa kad on zove tebe. Ali plaća on poziv kao da zove u Finsku. Dakle, nije to to.

Ukidanje roaminga znači da ne snosiš trošak dolaznog poziva kad si u inozemstvu, a niti pozivatelji iz tvoje matične mreže plaćaju više zato što si ti u inozemstvu. Moja tarifa kod vipneta je već sad takva.
16.09.2013 | 21:27
Mislim da tvoja supruga nikad nije platila višu cijenu poziva dok si ti bio u, recimo, Srbiji. Nikad se nije kažnjavalo što ne znaš gdje je pozivani.
16.09.2013 | 22:22
Naravno da nije ona. Ali sam platio ja. To je logika roaminga - naplaćuju ti dolazni poziv po minuti, po cijeni odlaznog poziva iz Hrvatske u tu zemlju jer toliko bi naplatili pozivatelju da je on zvao na neki broj u toj zemlji. Ali, kako on ne može znati gdje je primatelj poziva, onda njemu to ne mogu naplatiti pa naplaćuju primatelju poziva, jer on zna gdje je.

E, a sad bi tu naplatu trebali ukinuti (ako prođe u EU). Dakle dolazni poziv u roamingu više ne bi smjeli naplaćivati nikom. Ni pozivatelju, ni pozivanom.
16.09.2013 | 23:32
Sta to nije vec izglasano u komisiji? Cak su spominjani i neki rokovi za ljeto 2014.
16.09.2013 | 23:36
gogh kaže:
Sta to nije vec izglasano u komisiji? Cak su spominjani i neki rokovi za ljeto 2014.

Jest...

ec.europa.eu/news/science/130916_en.htm
16.09.2013 | 23:36
smayoo kaže:
E, a sad bi tu naplatu trebali ukinuti (ako prođe u EU). Dakle dolazni poziv u roamingu više ne bi smjeli naplaćivati nikom. Ni pozivatelju, ni pozivanom.

Pa moraju nešto naplatit, ne bude valjda badava? Ispada da je mukte samo kad si van matične zemlje.
17.09.2013 | 05:08
Zabac, pa naplatit ce ti normalnu cijenu poziva po cjeniku tvoje mreze, a primatelju nece naplatiti nista.

Ti si na VIP, zoves mene na T-Com i minuta je kuna (karikiram). Ti ces platiti jednu kunu za minutu razgovora svejedno nalazio se ja na Bacvicama ili u Mihnenu.

Mene koji primam poziv nece kostati nista (jer je ukinut roaming a ti si mene zvao).

Tako bi to barem trebalo izgledati. Ali vidjet cemo kada procitamo sto pise sitnim slovima u ugovorima koje potpisujemo
17.09.2013 | 08:07
Teško. To ti je kao da plačam autoput samo doma, a kad odem van, ne plačam jer to nije autoput moje zemlje.
Hoću reći, koristim infrastrukturu za koju ne plačam ništa. Ako i natjeraju operatere na to, nivo usluge će pasti. Zašto bi oni omogučili to. A koliko će koštati ako zovem recimo sina koje je isto s menon u roamingu?
17.09.2013 | 09:27
U tom slučaju plaćaš odlazni poziv po cijeni poziva iz Njemačke u Hrvatsku. Ali on opet ne plaća dolazni poziv.

Zašto ne bi omogućili? Nije da kod telekom operatera stvarno postoji trošak kod dolaznog roaming poziva. Tim više što se sve europske telekom firme svode pod tri kape. Svi su u istom vlasništvu pa jedan drugom naplaćuju fiktivne troškove. Isto kao kad s karticom od naše banke u vlasništvu neke velike europske bankarske korporacije dođeš na bankomat od iste te korporacije negdje drugdje u Europi dići lovu i oni ti naplate nekakvu proviziju. Kakvu proviziju? Pa to je ista banka!

Jedino bi mogli reći da imaju neki možda trošak kad bi ti s npr. T-mobile SIM karticom bio u Njemačkoj u roamingu na Vodafone mreži. Makar i to je BS, jer imaju oni +/- jednako takvog roaminga kad sve prebiješ. Ali recimo da tu ipak postoji stvarni trošak u tom trenutku. Pa onda neka ograniče roaming na one mrežne operatere koji pripadaju istoj poslovnoj grupaciji. Ionako je i sad to gotovo pa tako - kad si na VIPnetu i odeš u roaming, ako ostaviš postavke na automatski, on se zubima i noktima drži za Vodafone, čak i kad je u toj zoni Vodafone totalno neupotrebljiv, tako da moraš i po nekoliko puta ručno fiksirati izbor mreže na nekog drugog operatera da bi ga napokon natjerao da se skine s Vodafonea.
17.09.2013 | 18:16
Ne bi se složio s tobom (@smayoo). Ispada da bi stranci u nekoj zemlji zauzeli dio kanala i pričali (dolazni pozivi koji su besplatni za onoga koji prima poziv), a da operater te zemlje ne bi imao korisiti od toga.
Teoretski, ako se na nekj baznoj stanici objese svi stranci i njih se nazova, ta bazna stanica u tom trenutku ne donosi nikakav profit. Naravno, takav scenarij je malo vjerojatan ili nemoguć jer je ekstrem, ali dočarava ono što sam htio reći gore.
Pošto ja imam tarifu (T-Mobile) gdje su pozivi prema T-Com i T-Mobile brojevima neograničeni (fer korištenje je do 5000 minuta), to bi značilo kad je žena van RH, ja s njome mogu pričati enormno puno bez bilo kakve naplate (osim pretplate).

Naravno od 1.7.2013. cijena u roamingu je svedena na pristojnu mjeru i ne bi se trebali baš buniti.
Što se tiće dužine razgovora, frend je bio u Dubai-u i tamo je prosječna dužina razgovora je 2h, a zna se ogužiti i da 1/2 dana!
17.09.2013 | 18:46
Da, ako ti zoveš nju, možeš pričati s njom neograničeno, bez naplate. I ja smatram da je to OK. Zato što:

- su svi ti operateri zapravo ista firma (T-mobile, ili Vodafone, ili Tele2)

- je roaming korisnika čak i u turističkim špicama manjina, a u normalnim okolnostima manje od 2%

- je broj vlastitih korisnika koje ima u roamingu i koje prima u roaming kroz godinu više-manje egal

- se nenaplata odnosi samo na dolazne pozive, dok se odlazni naplaćuju kao i domaćem korisniku (što je sasvim OK, jer se mobilna stanica u roamingu ionako spaja na na lokalnu mrežu i nema nikakvog razloga da mi njemački Vodafone naplaćuje međunarodni poziv ako sam ja u Kölnu i sa svog mobitela zovem taksi)

Ako ti smatraš da to ne stoji, veći si katolik od pape. Možda nisi pratio, ali ni sami operateri nisu pokušali opravdati ovu naplatu stvarnim troškovima, već su samo ponavljali mantru kako će pad prihoda značiti pad broja radnih mjesta. Drugim riječima, "ako nam ne date da ostvarimo ekstra profit, podijelit ćemo ljudima otkaz pa se vi bakćite s njima na birou". Trećim riječima - ucjena.
17.09.2013 | 19:01
Ad. 1. kakve veze ima (zašto je Mecedes skuplji u RH nego u DE?)
Ad. 2. Možda u gradovima RI, ZD, ŠI, ST, DU, u selendrama se značajno poveča (lokalno, ne globalno)
Ad. 3. ovo je malo grbavo ali recimo da je recipročno (mada je nepovpljnije ako je država manja)
Ad. 4. mogu povući paralelu s odvozom smeća ili naplate vode vikendašima koji na Jadranu imaju vikendice. Višestruko više im komunalac naplačuje uslugu nego domačima, zašto? Obrazloženje je da moraju graditi infrastrukturu za n puta više ljudi koji koriste 2 mj. u godini.
Ad. 4.1 S ovim se slažem, ako je lokalni poziv, trebao bi biti po cijeni lokalnog poziva.

PS. Nego što da je ucjena. I dizanje PDV-a je ucjena!
17.09.2013 | 19:49
Kako se ono zove ova tema...lol
17.09.2013 | 22:36
Fakat.
18.09.2013 | 02:56
cariblanco kaže:
Kako se ono zove ova tema...lol

i smayoo se navukao
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 12 sati
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?