21.01.2014 | 14:51
Ne znam koji su to izvori koji pišu da je "partial charge is better", ali to je glupost. Litijska baterija mora imati određenu dinamiku punjenja i pražnjenja, ali znatno manje nego nikalska. Dakle, dobro je da je povremeno malo prazniš pa malo puniš, ali u principu će najdulje trajati ako je spojena na punjač kad god je to moguće.
Jedina situacija kad nije dobro da je puna do kraja je kad je staviš da tako napunjena stoji negdje i ne troši se, a da postoji mogućnost da se zagrije od vanjskog utjecaja (npr. ljeti pred prozorsko staklo i sl.) jer onda količina naboja u njoj poraste i može doći do napuhavanja i prskanja, a onda i to zapaljenja. A problem je litijskih baterija da imaju takav kemijski sastav da im ne treba vanjski dotok kisika da bi prestale gorjeti pa ih je priručnim sredstvima praktično nemoguće ugasiti.
I ovo isto se može dogoditi ako je elektronika za punjenje u njima neispravna pa ne kontrolira temperaturu samih članaka prilikom punjenja.
Ja isto imam uvijek sve pouključivano na iPhoneu, baterija se troši brzo, ali ne toliko kao tebi. Uglavnom može izdržati radni dan (12h) bez punjenja kad ne surfam na njemu intenzivno.
Imam dock u uredu, dock doma i priključak za punjenje u autu (puno putujem). Kad god sam u uredu, a ne razgovaram, na docku je. Kad sam doma, na docku je. Kad sam u autu, koristim ga preko bluetooth, a on je spojen na punjač. I super sam zadovoljan. Baterija mi je uglavnom u rasponu od 100 do 60%. Vrlo rijetko padne ispod 40, a gotovo nikad ispod 20.