02.04.2014 | 22:30
smayoo kaže:
U krivu si, argument ne bi nikako mogao biti prihvatljiv. To je sve isključivo tvoja stvar što si si život organizirao na takav način. Ne možeš tužiti lopova ni za kakvu indirektnu štetu. Ukrali su ti polukramu od telefona, a ti bi sad maltene tužio za duševnu bol...
???
Ne tvrdim da sam u pravu.
Mislim da sam u pravu.
Nebitno sad što je komu polukrama, ja nisam spominjao nikakvu duševnu bol nego činjenicu da mi je prouzročena materijalna šteta, materijalni izdatak koji nisam predvidio. On je uzrokovan krađom.
Zamisli da sam - ajde da se maknemo od polukrame - kupio iphone 5S za 1000 kuna, ali s mjesečnom pretplatom od 500 kuna na dvije godine. Bi li meni operater prekinuo ugovor zbog krađe mobitela? Naravno da ne bi. I što bih ja sad po tebi trebao? Kupiti neku nokiju za 50 kuna koja može samo razgovore i sms i za to dalje plaćati 500 kuna mjesečne pretplate. Što bi to bilo? Direktna ili indirektna šteta? Ja kriv jer sam si tako organizirao život, pa sada magarac plaćam 500 kuna pretplate, na aparatu koji čak i nema internet, jer eto, da ne bi bilo da tjeram luksuz?
Ali pustimo to, na to će mi pitanje valjda svaki pravnik koji se bavi kaznenim pravom moći odgovoriti pa ne moramo spekulirati.
Da odgovorim na neka druga pitanja: Imam djecu od 6 i 9 godina. Mislim da smo time riješili prodaju i buntovnost. S tim u vezi, nisam to naveo prije pa ću sada:
Žena me zvala na povratku s posla, 5 minuta prije nego što je stigla do supermarketa u kojem obično kupuje. Obavila je kupnju, došla doma i za pola sata shvatila da nema mobitela. Udaljenost od naše kuće do supermarketa je 4 kilometra. 5 minuta vožnje. Odmah smo zvali mobitel, bio je isključen. Dakle, zna točno kada ga je posljednji puta i gdje koristila. U automobilu nije bio, u trgovini nije predan. Ponavljam, bio je ugašen a žena zna točno da je imao još preko 40% napunjenost baterije.
Što se tiče podataka u oblaku, to sam naveo kao primjer. Ako imam primjerice 300njak kontakata, ne znam uopće da li to mogu na neki način preseliti na primjerice android ili na neku drugu "polukramu". Uostalom, moram li ja to i znati? Moj je odabir Appleov proizvod i ne želim učiti kako to eventualno prebaciti ili konvertirati za neki drugi telefon. To mi oduzima vrijeme. Mail ako je napisan u iphone-u, onda se taj s iphone-a poslani mail ne može naći ni u kojem drugom mail programu. To valjda svi znamo. Druga je stvar s dolaznim mailovima i to samo s onima koji su eventualno ostali još na serveru. Dakle, ne stoji nikako da se mailovi mogu samo tako pročitati s nečeg drugog.
@stefanjos
NIje ni meni jasno. Ali samo da ponovim: još uvijek nitko ovdje nije odlučno ustvrdio da se imei na iphone-u 4 ne može mijenjati. Ja ne znam što se točno dogodilo. Razumijem povečanu sigurnost u ios7.1, ali tko zna, možda opet postoji nekakav hack ili backdoor ili naprosto nisu uspjeli sve očistit, nemam pojma.
Ne znam da li sam spomenuo, svojim sam kanalima uspio saznati i sljedeće od operatera:
Tog dana kada je žena dobila navedene poruke je po prvi puta korištena sim kartica s brojem koji se želi pridružiti Apple ID-u moje žene. Dakle, nije se poruka mojoj ženi slučajno pojavila s nečijeg dugo korištenog broja, nego tek u trenutku kada je po prvi puta sim kartica aktivirana.
I pojašnjenja radi: suprugin iphone nije bio zaštićen šifrom. Ja sam tek u icloudu aktivirao passcode, no da bi to bilo prosljeđeno na ženin ajfon, trebao se spojiti s internetom. Ja sad ne znam, nagađam, možda neki haker zna kako upaliti telefon i brzo deaktivirati internet pa se onda niti ne stigne aktivirati zaštita i alarm preko find my iphone aplikacije, što ja znam. Na youtube-u sam mislim čak našao clip koji prikazuje kako se može vidjeti ili čak kopirati Apple ID lozinka s jednog mjesta na drugi i tako primjerice deaktivirati find my iphone. Ne znam, samo nagađam.
Ne preostaje mi drugo nego čekati odgovor policije.