Iphone 5S prodaja u London ?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Iphone 5S prodaja u London ?

07.09.2014 | 21:11
Pozdrav ekipa !
Prodajem iphone 5S i stavio sam ga u njuskalo s nekom višom cijenom za pocetak, danas popodne oglas je postao aktivan i dobijem mail da posaljem na adresu u London, ime ulice, broj, ime osobe.... sve u mailu i da ce mi prije slanja bit uplacen novac na racun...odnosno sutra ujutro.

Malo sam zbunjen, ne znam smijem li dat' link s njuskala tog iphona kojeg prodajem da nebi krsio praila ovog foruma.
Isto tako cuvam mailove na hrvatskom jeziku izmedju te osobe i mene na hrvatskom jeziku po kojima vidim da su pisani preko translate-a.

Molim pomoc, savjet... ako se netko susreo s tim, jer tu osobu ispadne skuplji moj polovni iphone od novog u Londonu.

Hvala unaprijed.
07.09.2014 | 21:49
prevara 100 %, mani se toga..

dobijao sam nekoliko puta slične mailove, i ili nisam odgovarao, ili sam odgovorio da ne želim slati izvan HR..

moj savjet - ne daj nikakve podatke, ne vjeruj takvima...
07.09.2014 | 22:29
Dvije su moguće baze prijevare. Ako mu daš privatni broj računa, to mora biti devizni račun. U tom scenariju, postoje makinacije kojima čak može izvući novac s tog računa, sve do limita dozvoljenog minusa (srećom, kod nas na deviznim računima građana nema dozvoljenog minusa). Ako mu daš broj računa od firme, onda vjerojatno ne može do tvog novca, ali može stornirati transakciju u određenom roku čak i nakon što se novac proknjiži na tvom računu. Dakle, on ti uplati, ti mu pošalješ telefon, on povuče uplatu, ti ostaneš bez novca i bez telefona.
07.09.2014 | 22:30
Ok, hvala. Jedino mi nije jasno zeli mi uplatiti 370 funti na racun a nisam ni poslao jos.
Po nekoj logici ja bih prije tu osobu mogao ostetiti nego obratno.
07.09.2014 | 22:32
Jesi li pročitao što sam ti napisao? Čini mi se da nisi. Ili nisi pažljivo...
07.09.2014 | 22:35
Smayoo oprosti odg sam na poruku prije, tvoju objavu nisam vidio. Preko moba tipkam pa nisam refreshao.
Sve mi je jasno, hvala decki. Moze lock kaj se mene tice.
07.09.2014 | 22:38
Eh... brzina... Eto, sve je jasno. Neka tema ostane otvorena, bit će zanimljivo vidjeti da li se ovo događa češće ili si "slučajna žrtva".
07.09.2014 | 22:42
Mogu poslati mail s kojeg mi se salje i ime osobe te adresu na koju bih eventualno poslao ako zelite.
07.09.2014 | 22:44
Slobodno objavi ovdje. I link na tvoj oglas (iako je on ograničenog trajanja).
Koristilo bi vidjeti raw headers od prvog maila kojeg si primio. Znači otvoriš mail pa ideš na View, pa Message, pa Raw Source. I onda copy-paste onaj početak, gdje su svi headeri, tako da se vidi da li i kakvu kamuflažu identiteta primjenjuje.
07.09.2014 | 22:53
link od moba :
www.njuskalo.hr/iphone-5s/iphone-5s-16-g...mreze-oglas-12677916

Podaci osobe ( "London" ):
Anja Schmidt < Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript >
- u mailu napisala citirano :

"Cijena je dobra pošaljite podatke Banke za plaćanje sutra ujutro

Naziv banke

naziv računa

IBAN

OVDJE JE shipping adresu:

PRIJEMNIK IME: JANE MUSGRAVE

ADRESA: 42 Bridport GROVE

GRAD: MIDDLESBROUGH

DRŽAVA: LONDON

Poštanski broj: TS89JX

ZEMLJA: ENGLESKA "
08.09.2014 | 07:19
Daj malo detaljnije oko tih kamuflaža. Kakav zapis se smatra kamuflažom a kakav ne? Imao sam sličnu situaciju pred 3-4 mjeseca za nekretninu. Naravno, ignorirali smo ga nakon prva dva e-maila, smrdio je od glave do repa. Neki ala doktor iz UNESCA.
08.09.2014 | 10:04
I može malo pojašnjenje na koji način može izvuć lovu s računa?
08.09.2014 | 12:02
Ocigledno Nigerijska ekipa operira po citavom svijetu I jako su aktivni, ne mozes ih izbjeci bilo da kupujes nesto ili prodajes.

Ja sam prodovao masinu za rublje, javlja mi se tip da ce on poslati shipping kompaniju po nju I da mu posaljem zahtjev za uplatu PayPalom, jer da on bas nema vremena. Kako da ne, tko kupuje na nevidjeno....rekao sam mu da nema problema, doci cu ja gdje god treba po cash. Nije se vise javljao.

"Druga" je prodavala automobile koji nas je zanimalo, ali cim je pocela prica kako je ona/on eto u Engleskoj, a auto je u garazi, lijepo sam se pozdravio. Nazalost ocigledno takve prevare jos funckioniraju kada su toliko aktivni.

Cim pocne neka glupa prica, ajde bog.
08.09.2014 | 12:32
Ovakvih priča na njuškalu ima mali milijun. A oni baš ne pokušavaju stati im na kraj. Njuškalu bi stvarno trebao neki način ocjenjivanja prodavača i kupaca kao što ima ebay.
08.09.2014 | 14:59
Imao sam isti slucaj kad sam prodavao iPad. Javio mi se lik koji kao radi u Jadranskom moru na platformi i hoce kcer kupiti iPad i isto bi on meni kao uplatio novce a ja da saljem u Nigeriju ??? Ma saljem te ja u 3 znate cega.
Poslao mi lik par mailova ali sam ga otkantao i to je to. Koliko sam uspio cuti od drugih ljudi da je to cista prevara pa sam tako i postupio.
Kao i kad sam dobio mail od Microsofta da sam osvojio 8 milijuna dolara. Reko bas vam hvala, nije 8 milkosa bog zna sta ali ce mi pomoci koji mjesec da imam za racune
08.09.2014 | 18:42
havdic kaže:
I može malo pojašnjenje na koji način može izvuć lovu s računa?

Pod rizik da me sad opet netko okarakterizira kao arogantnog i umišljenog - ne, ne može. Jednostavno - napisati to na ovakvom forumu značilo bi - podučavati sve one potencijalne zlonamjernike koji bi to željeli napraviti, a ne znaju kako.
08.09.2014 | 18:48
JOHN kaže:
Daj malo detaljnije oko tih kamuflaža. Kakav zapis se smatra kamuflažom a kakav ne? Imao sam sličnu situaciju pred 3-4 mjeseca za nekretninu. Naravno, ignorirali smo ga nakon prva dva e-maila, smrdio je od glave do repa. Neki ala doktor iz UNESCA.

Treba pogledati u raw headers, konkretno u message trace i usporediti logičke adrese servera s fizičkima. Pošalji raw headere nekog sumnjivog maila pa ćemo ih skupa prokomentirati.
08.09.2014 | 19:52
Meni nije jasno kako ipak još netko razmišlja o ovakvim sumnjivim upitima preko oglasa. Da je i najpošteniji kupac iz Nigerije i da nudi duplo više, ne bi prodao makar nikad ne prodao dotičnu stvar.
08.09.2014 | 20:39
Vidim, ima toga ko u prici.
08.09.2014 | 20:39
A eto sad si podučio nekoga da lažira header
Mišljenja sam da je nemoguće da ti netko popali lovu s računa, bez odobrenja s tvoje strane, pa nismo u pripizdini, strani su nam vlasnici uglavnom
08.09.2014 | 20:54
No pa hajde, ako sam podučio kako se lažira header, deder lažiraj ga...
Mišljenja si kojeg jesi. Imaš na njega puno pravo. Ja sam rekao što znam. Ako ne vjeruješ - ne moraš. Eto, tako...
08.09.2014 | 21:24
Izvinite ljudi, ok sumljivo je kada te iz drugih država traze da im prodas nesto iako ce ga to jako skupo izaci ok, prevara je, ali nije mi jasno to ako ti netko uplati novac na racun, ti ga vidis, i dignes, kako ta osoba uopce moze bez nekog tvog odobrenja (zar te banka štiti) dici TVOJ novac.
08.09.2014 | 21:50
Kako sam već objasnio, moguće je. Tko mi vjeruje na riječ - vjeruje. Tko ne - ne mora. Objašnjavati neću jer je makinacija zapravo toliko jednostavna da bi mnogim kvarnim ljudima mogla pasti na pamet. Banka te pri tom ne štiti ni najmanje (kao da je to čudno).
08.09.2014 | 21:56
Durex je bolji u zaštiti. Lak do 97,7% LOL
08.09.2014 | 21:58
Prodaj telefon tako da kad ti uplata bude vidljiva, digni novac i zatvori sve račune u toj banci, te pošalji telefon na adresu.

Da li je ovo OK:
www.njuskalo.hr/macintosh/macbook-pro-re...b-ssd-oglas-12691476
08.09.2014 | 22:14
Joj ma daj, pa i ptičice već znaju da je to prevara. Tko god stavi neki Apple vezani oglas na Njuškalo prije ili kasnije dobije takav mail... i ja sam dobio za iMac 27" koji prodajem za frendicu.
09.09.2014 | 03:27
Moj jedan poznanik uplatio isto tako 2011. kaparu za Passata nekom "doktoru", samo za troskove slanja auta. Pa ce kao auto doci njemu na adresu da on pregleda

Ako ne bude zadovoljan, vlasnik o svom trosku vraca auto natrag, jer toliko garantira ispravnost.

I sve to za 1/3 trzisne cijene

Kapara otisla, auto nije stiglo, ali on se jos uvijek potajno nada...
09.09.2014 | 06:55
iAnte kaže:
Ovakvih priča na njuškalu ima mali milijun. A oni baš ne pokušavaju stati im na kraj. Njuškalu bi stvarno trebao neki način ocjenjivanja prodavača i kupaca kao što ima ebay.

Imas opciju "Prijavi oglas" pa je i iskoristi. Ja sam to napravio u svojem slucaju (nije se radilo o Njuskalu) i oglas je promptno uklonjen i korisnicki racun blokiran. Jasno da je to uzaludan posao, ali ako sam sprijecio da barem jedna osoba nasjedne, dobro je.
09.09.2014 | 07:15
E smajo hvala ti sto si toliko brizan.
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
09.09.2014 | 07:28
zabac kaže:

pa trzni ga na telefon, a imaš i sainta za provjeriti dolje, ako je OK
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 3 sati
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?