18.10.2014 | 18:41
Koga ne zanimaju previše fičri ios-a 8 i ostaje na sedmici, a ne treba mu nužno veći ekran - ostanite na 5S definitivno, a itekako ste dobri i s peticom, tj. 5c-om. Testiram šesticu (8.0.2) usporedno s peticom (7.1.2) dobar dio dana i mogu reći da je brzina uređaja u svakodnevnom radu otprilično identična. Pri otvaranju nekih nativnih aplikacija, šestica ima neznatnu prednost, a gdjekad je petica i brža - npr. telefon otvara brže, stranice preko wi-fija se učitavaju zericu brže (!!!), a čini se da ima i brže animacije.
Jedini fičr radi kojeg je vrijedan nabavke je po meni veličina i kvaliteta ekrana - teško se vratiti na manji kad vidite ovo, a i daleko je svjetliji (za 1/3, rekao bih). Što se ergonomije tiče, telefon je jednostavno stvoren za nošenje bez maske - čini se daleko izdržljivijim (imam silver model), stoput bolje od 5 i 5S leži u ruci, što se osobito osjeti na rubovima, no zericu je previsok i preširok. Ta zerica se itekako osjeti u ruci kad ga probate nakon baratanja Samsung Alphom, koji ne samo da je lakši i ćini se tanji, već ima daleko ljepši dizajn (crte od iza na šestici čovjeka tjeraju da izbjegava gledati pozadinu telefona), bolje sjeda u ruci i manje je klizav zbog mat poleđine. Ujedno ima mekše tipke što ga čini pogodnijim za uporabu jednom rukom bez osiljavanja koje može rezultirati odletavanjem telefona iz ruke.
Fell držanja telefona u ruci je drugačiji od 5 i 5S - kod njih je bio sličniji tržanju kakve igračke u ruci koja je lagana kao perce, kod šestice je to kao da držite solidnu, mada razmjerno laganu keramičku pločicu iz kupaone.
Isturena kamera djeluje totalno bezveze kad se telefon stavi na ravu plohu - i Alphina je isturena, no to je daleko bolje funkcionalno i estetski riješeno.
Da kojim slučajem iOS može ići na Alphu, ne bih dvojio i uze bih potonju.
I, ah, šesticu totalno možete koristiti jednom rukom čak i bez duplog tapa - doduše curama bi mogao to biti problem, muškima koji imaju veće šake vjerojatno ne.
Eto, moj dojam je da je upgrade vrijedan jedino ako želite veći i bolji ekran. Sve ostalo je klasika, a boost u perfomansama nećete osjetiti osim ako niste gejmer ili se ne bavite učestalije fotografijom i snimanjem. Savjetovao bih korisnicima petice da ostanu na iOS-u 7, 5S-a da nastave koristiti svoj uređaj na iOS 8, a obje grupe šesticu nabave kroz najmanje godinu dana, kad postojeći uređaj dotraje, a cijene budu u granicama prihvatljivosti nadoplate razlike ukoliko ćete stari uređaj prodavati.
Vjerojatno ću tako napraviti i ja i to čisto iz razloga jer mi se iOS sviđa više nego Android. No da se osjeća nedostatak inovacije i dizajnerske profinjenosti - itekako. Dao bih za njega maksimalno 3500 kn na Njuškalu kad pojeftini, u suprotnom bih se osjećao opljačkano.