27.06.2021 | 13:20
Evo jednog svježeg ne-pozitivnog AirTag iskustva - možda pomogne nekome tko razmišlja o kupovini za istu namjenu.
Parkiram auto u radijusu cca. 300 m od kuće (što može biti "na brdu" ili "u nizini"), nerijetko ga puštam parkiranog na istom mjestu danima, a kako je sve skupa repetitivna radnja, kad mi auto konačno zatreba već mi je izvjetrilo sjećanje gdje je u konkretnom trenutku parkiran. Pa ponekad krenem u krivom smjeru i tako ovaj radijus od 300 metara zna postati 600 ili više metara šetnje. Zdravo je, istina, ali nije posebno zabavno kad mi se negdje žuri. Ljeti, na +30, nije ni zabavno ni zdravo.
AirTag se činio potencijalnim rješenjem problema, između ostalog i zato što je značajno jeftinija opcija od satelitskog praćenja vozila (~70 kn/mjesečno). No, pao je na prvom testu.
Parkirao sam sinoć auto na mjestu A, udaljenom 200 metara od kuće, i pustio u njemu AirTag. Zanimalo me kako će ga "Find My" prikazivati na mapi pa sam, hodajući prema kući, pratio gdje "misli" da je auto. Prvo što me iznenadilo je što se AirTag (na mapi) kretao sa mnom. Natjerao me da razmislim jesam li ga doista pustio u autu. Jesam. Nakon nekih 100 metara, promjena - AirTag je prikazan na lokaciji na kojoj ga i očekujem vidjeti (mjesto A). OK, radi. Ne onako kako bih očekivao (nisam očekivao da će "hodati sa mnom" tih 100 metara), ali radi.
Danas ujutro (a napominjem i da je nedjelja, što znači slab promet i pješaka i vozila), iznenađenje. Auto se "teleportirao" 300 m dijagonalno od mjesta A, na mjesto B. I tu počinje moj stvarni problem. Jer mjesto B je blizu jednog od potencijalnih parkirališta i da sam ovu informaciju dobio par dana kasnije, nakon što je sjećanje na zadnje parkiranje ishlapilo, krenuo bih prema mjestu B. Ljeti, na +30. Ton kojim bih izgovorio "Amazing!" dolaskom na mjesto B ne bi bio u skladu s Appleovom politikom pravilne intonacije dotične riječi.
Prošlo je više od 40 minuta dok se auto nije "vratio" na mjesto A. Sad ga "Find My" već par sati prikazuje nekih 10-ak metara dalje od mjesta A, ali to mi je prihvatljiv otklon. No, da bude zabavnije, u ovom slučaju upotrebljivost spašava samo to što "poznajem teren". Naime, u pitanju je zavoj (na uzbrdici) i da vjerujem AirTagu krenuo bih ponovo u krivom smjeru i bauljao bez potrebe - što se vrlo lako može dogoditi na nekom nepoznatom terenu (šuma, litica... upotrijebite maštu) kada bismo pokušali doći do AirTaga uzdajući se isključivo u "Find My".
Olakotna okolnost u cijeloj priči je - nedjelja. U praksi mi se češće žuri radnim danom, a tada očekujem i frekventnije ažuriranje pozicije koje bi moglo "ispeglati" ovakve anomalije. Ali zapravo ovisim o (meni još nedovoljno poznatoj) logici po kojoj cijeli taj sustav radi. Jer ovu "teleportacija" kojoj sam danas svjedočio mogu objasniti scenarijem u kojem je neko (relativno brzokrećuće) vozilo pokupilo AirTagov signal i pogrešno očitalo vlastitu lokaciju (zbog nepreciznog GPS-a) ili je očitalo s odgodom (kad je već stiglo do mjesta B ).
Zaključak: do daljnjega ne vjerujem AirTagu, ali nadam se pametnijem softveru koji će ga učiniti upotrebljivim u skorije vrijeme. Bih li ga ponovo kupio za ovu konkretnu upotrebu? Dok god se ovako ponaša - ne bih. A "Find My" do daljnjega mogu slobodno zvati "Find My Ass"...