07.10.2022 | 17:02
Daddo kaže:
smayoo kaže:
OK. A koji je onda razlog što neki proizvođači traže (ili preporučuju) da se litijska baterija ne puni do 100%, nego do 80%? Kažeš da nije loš ili manjkav nadzor temperature, nego je...?
Razloga je više, no onaj najvažniji je "trickle charge" kod krivulje punjenja, te aproksimacija mjerenja postotka napunjenosti.
Ti to naravno znaš samo se praviš blesav pa očekuješ da ja to objasnim da bi se mogao rugati i prcati.
Zašto bih se rugao? Raspravljamo tehnički.
Možemo li se složiti s tim da je trickle charge problematičan zato, tj. onda kad elektronika ne nadzire temperaturu baterije, nego pušta struju punjenja (koliko god malu) i kad baterija više ne prima naboj, nego sva primljena struja samo ide u zagrijavanje?
Odnosno, ako smatraš da bi trickle charge bio problematičan i kad bi elektronika pratila temperaturu baterije i prestala kompletno puniti bateriju kad temperatura krene rasti, koji je onda razlog (ako nije to što ne prati temperaturu) da trickle charge skraćuje životni vijek baterije ako se ona puni preko 80%?
Seljački, pričamo o mobitelu koji ljudi koriste svaki dan. Od 0 do 20% će struja punjenja biti velika i krivulja je gotovo linearna. Nakon toga ide krivulja od 20 do 80% gdje uređaj i punjač zajednički "optimiziraju" punjenje na način da u što je moguće kraćem vremenu dođu do tih 80. Nakon toga punjenje se usporava i struja je sve slabija, a onih zadnjih par postotaka do 100 može trajati i par sati.
smayoo kaže:
Ali nema veze, ti si stručnjak za baterije u mobitelima. Objasni nam onda ti zašto Apple nema takvu preporuku, a neki drugi proizvođač - ima?
Podcrtano, opet izmišljaš i dodjeljuješ titule (i perfidno vrijeđaš).
Kako sad - vrijeđam? Ti si meni napisao da nemam iskustva s baterijama. 27 godina su mi dio profesionalnog rada, sve sam tehnologije prošao, od olovnih i NiCd, do LiFePO, cinkovih i redox. Onda mi kažeš da to nema veze jer da nisam radio s baterijama u mobitelima, a ti si radio u mobitel servisu pa znaš što ja ne znam. Ja onda kažem da tebe moji izvori neće zadovoljiti jer se ne odnose na mobitele i kažem da si ti stručnjak za baterije u mobitelima (a to si ti sâm rekao, nisam ja), i sad si ti na to uvrijeđen. WTF?
1. Za razliku od svih ostalih proizvođača koji svoje proizvode reklamiraju i ističu kapacitet baterije kao ogroman, Apple to ne radi. Dapače, ni za jedan Apple mobilni uređaj u službenoj specifikaciji nije naveden kapacitet baterije.
Istina je, nije naveden na njihovom webu, niti u storeu, ali podatak nije nedostupan. Svaka aplikacija za nadzor baterije zna pročitati dizajnirani i trenutni kapacitet baterije iz elektronike baterije. Nisam siguran niti zašto je ovo bitno?
4. Uzevši u obzir točku 3, Apple omogućava korisniku izbor želi li produljiti životni vijek baterije i čuvati njenu "kemiju" što je moguće duže (osigurati maksimalan broj punjenja koje može dati uređaju prije no ju je potrebno zamijeniti) ili je potrošiti brže ali u svakom trenutku imati uređaj "maksimalno napunjen" jer mu je režim korištenja takav da ga nema gdje ni kada dopunjavati.
OK. Ne znam koji je stvaran razlog za ovo, ali stvarne koristi od toga - nema. To je isto kao da kažeš da ćeš autu smanjiti potrošnju tako da ugasiš radio. Stvarno hoćeš. Nemjerljivo malo, ali hoćeš.
Na životni vijek litijske baterije bitno utječu dvije stvari: broj ciklusa punjenja i pregrijavanje. Svaki put kad ti baterija "zakuha", skratio si joj životni vijek za 10-20 ciklusa punjenja. Ako elektronika baterije nadzire temperaturu i ne prekida punjenje kad temperatura počne rasti preko neke zadane brzine (derivacija temperature, izražena u K/s), tada će daljnje punjenje zakuhati bateriju (ako nema korisnika da skine mobitel s punjača). Ako ima nadzora temperature - neće.