30.10.2023 | 09:33
Svoj novi iPhone 15 Max sam osposobio i vratio backup starijeg telefona na M1 MacBook Airu koristeći USB C kabl koji je došao s telefonom. No kad je trebalo na telefon prebaciti muziku i filmove odjednom mi se aplikacije Music i TV više nisu sviđale. Playliste namještaš na jednom mjestu, šalješ ih na telefon u Finderu, pa kad probam mijenjati atribute nekog filma ispada da TV aplikacija to ne podržava, kao da nije zamišljeno da mogu sam mijenjati naziv filma/videa.
Nakon početne frustracije rekoh, ma idem vidjeti može li se telefon spojiti na Mojave gdje imam stare playliste i sve već namješteno kad sam podešavao stare telefone.
Imam USB A to USBc adapter (
nešto poput ovog) i samo sam utaknuo telefon. Mojave je rekao da treba skinuti neki vrag da može raditi s novim telefonom i nakon toga se iPhone pojavio u iTunesima.
Ako nekog zanima može li se stariji Mojave, odnosno OSX 10.14 koristiti uz zadnji iPhone, odgovor je može. Sve normalno radi, transfer je nešto sporiji jer je USBc naravno brži ali pošto na starom kompu već imam sve namješteno, samo sam ostavio telefon kojih sat vremena spojenog na iTunese i na telefon se naselio oko 150 GB muzike i videa. Na tom kompu imam playliste koje su sadržavale stvari za moj stari iPhone 11 Max pa sam samo sad označio da njih preseli na telefon i to je bilo sve što sam morao namještati. Kad sam te playliste probao preseliti na novi Mac, aplikacije Music i TV su ih ignorirale, tj. bacim playlistu na aplikaciju TV i ona se ne pojavi u njoj. A sva muzika i filmovi su na vanjskom USB disku kojeg spajam i na Mojave stroj tako da su putanje do svega identične.
Pa je pitanje, koji format playliste bih trebao koristiti kad ih prebacijem na noviji OS, iz starih iTunesa u noviji Music ili TV? Može li se to uopće?
Jedina stvar koja me sad pati je da ni jedan film nema poster tj. cover art u telefonu. Izgleda da su opet promijenili format slike.
Zna li tko kakvu sliku moram nalijepiti na m4v file da bi se na telefonu pojavio cover art? Nekad je to bila slika nalik na korice DVD-a, portret orjentacija, sad je izgleda neka široka, landscape slika?
Isto tako, postoji li cijeli USB HUB koji su utakne na računalo koje ima samo USB A portove a sam USB HUB onda ima recimo dva USB A i dva USB C priključka? Googlao sam, pitao u dva dućana, izgleda da to ne postoji.