06.02.2025 | 21:43
peraja@ kaže:
Uređaj se znatno grije na poleđini s desne strane,i kad samo stoji u tom reccovery modu(i to mi je nelogično,pitam se šta ga zagrijava,zar je taj mod tako zahtjevan da se uređaj tako jako grije?
Recovery Mode uopće nije zahtjevan, a pretjerano zagrijavanje iPhona upućuje na hardverski ili softverski problem.
Da se uređaj može normalno upaliti,mogao bi vidjeti koji je mail koristila i pokušati oporavak lozinke.Ali budući da je uređaj u stanju kakvom je,ne mogu to vidjeti.
Ako se dobro sjećam, prilikom paljenje uređaja vidiš samo djelomičnu e-mail adresu Apple ID-a na koji je povezan uređaj, pa ako ne znaš puni naziv e-mail adrese, upitno je da li bi znao koja je točno e-mail adresa korištena, ali čak i da to znaš, ako ne znaš točne odgovore na "sigurnosna pitanja", ne bi mogao oporaviti račun (to znam iz iskustva)
Apllov odgovor je bio negativan,kažu da se datum prodaje ne poklapa s podacima kod njih i poslali su mi link gdje na osnovu serijskog broja iphona mogu provjeriti datum kad je prodan.
Izbacilo mi je datum početak svibnja 2024.
Pitao sam ih gdje je iphone bio cijelo to vrijeme,skoro pola godine,kažu u dućanu.
Ali mogao ga je isto tako netko koristiti,imam pravo da sumnjam.
Ja ih pitam kako je to apple kao datum prodaje evidentirao taj datum u svibnju?
Oni kažu da je to datum kad su oni kao firma kupili uređaj kod ovlaštenog Apple distributera.A na njihovu računu piše,citiram:
„Tvorničko jamstvo započinje datumom kupnje koje je iskazan na računu.“
Tu ima više nebuloza.
Valjda tvorničko jamstvo daje tvrtka apple i ono vrijedi od kad su oni uveli u evidenciju da je njihov uređaj ptodan, a ne tamo neki šverceri.
Po applu ja sam u trenutku kupnje već bio uskraćen za 160 dana tvorničkog jamstva.
Šta da sam ga kupio od njih u listopadu,onda ne bi ni imao tvorničke garancije na koju se oni pozivaju.
Ima tu još masu nebuloza koje ne drže vodu a na koje se pozivaju ali da prijeđem na glavni problem.
Ukratko, radi se o tome da Apple ima informaciju, ne o datumu kupnje, nego o datumu aktivacije uređaja, koji se ne poklapa sa datumom prodaje na računu koji si im poslao.
To znači da je uređaj aktiviran i korišten, prije nego što je došao do trgovca koji ga je onda prodao tebi.
Zvao sam ponovo apple podršku .i tamo mi je rečeno da je tv"tvornička garancija" ustvari garancija od Appla i vrijedi od datuma kad je Apple registrirao da je uređaj prodan.
Vjerojatno si krivo razumio, garancija teče ne od datuma kada je uređaj prodan, nego od datuma kada je uređaj aktiviran (aktivacija je prvi kontakt tvornički proizvedenog iPhone-a sa Apple-ovim serverima, koji se realizira prilikom prvog paljenja uređaja i inicijalnog postavljanja uređaja).
Taj račun račun koji su oni dobili gdje su kupili može poslužiti kao dakaz za uklanjanje "find my iphone" jer on je registriran kod Appla kao datum prodaje uređaja ,i od tog datuma Apple daje garanciju tzv."tvorničku garanciju"
Nitko mi se ne javlja 10 dana ,ja im pošaljem mail šta je s uređajem,a oni kažu da će nazvati servis.Ja kontaktiram servis,servis mi kaže da je vratio iphone u dućan jer ne mogu ništa uraditi dok je uključen“find my iphone“
Zovem ih nazad šta mi muljaju,a oni kažu da su taman dobili iphone iz servisa,i da sam ja odgovoran za nastalu situaciju jer ne zanam podatke Apple računa,odnosno isključiti“find my iphone“,sad kao da me ucjenjuju s time da ne znam podatke apple prijave.
Isključivanje "find my iphone" jest tvoja odgovornost, jer Apple odbija popravak uređaja kojima je aktiviran Find my iPhone" upravo zato da obeshrabri krađu iPhone uređaja, ali činjenica da je iPhone aktiviran prije nego što ti je prodan, je odgovornost trgovca, koji je do uređaja došao nekim... khmmm... maštovitim kanalima (uređaj je ili prethodno korišten pa preprodan, ili je ukraden, ili izgubljen, ili sastavljan od dijelova, ili nešto deseto).
Ja im kažem da nisam ja poslao na servis iphone zbog te“find my iphone“ opcije ,nego šta mobitel nevalja.Mala ga je koristila dok je bio ispravan i sa uključenom tom opcijom.Sad je trenutno kod njih u dućanu,kažu da će ga pokušati resetirati,mada ne znam šta to znači,kad to nije ovlašteni servis odradio,kako će oni.
Zanima me da li je Apple dužan odblokirati iphone ako ispunim sve uvjete da dokažem da je uređaj moj i legalno kupljen ili je to njegova dobra volja?
Ili uopće šta da napravim u ovoj situaciji?
Hvala
Nalaziš se u prilično nezahvalnoj situaciji jer:
- Apple ima dokaze da je uređaj aktiviran sa datumom koji prethodi datumu na računu koji si im ti dostavio => što ih upućuje na to da se radi o nelegalno nabavljenom uređaju i oni ti taj uređaj neće otključati (iako je zaključan Apple ID-om tvog djeteta, a ne neke treće osobe)
- ti si uređaj legalno kupio, i uređaj nije bio zaključan na tuđi Apple ID => iz tvoje perspektive, ti si legalni vlasnik uređaja
- trgovina je očito uređaj nabavila iz nekih "alternativnih" izvora, a to što uređaj nije bio zaključan na neki Apple ID ne znači nužno i da se ne radi o ukradenom uređaju
Da imaš podatke za Apple ID login, mogao bi se ulogirati na Apple-ove stranice i isključiti "Find My iPhone" i Apple servis bi u tom slučaju servisirao uređaj bez problema.
Čak i da dokažeš Appleu da je uređaj zaključan Apple ID-om tvoje kćerke (mislim da to nije moguće, jer njih uopće ne zanima čiji Apple ID je na uređaju, samo da li ga možeš skinuti ili ne) to za njih ne bi bio dokaz da uređaj nije ukraden (prije nego što je došao do tog web-trgovca), pa ti ni u tom slučaju oni ne bi obrisali Find my iPhone opciju, jer je uvjet za to: račun trgovine i datum aktivacije koji je isti ili veći do datuma na računu.
Po meni, jedina šansa je da pritisneš trgovca koji ti je prodao uređaj, jer imaš dokaz da je taj iPhone aktiviran datumom koji prethodi datumu na računu kojeg si ti dobio, a kako će on to riješiti, to nije tvoj problem.