iPhone 4 i prvi dojmovi
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iPhone 4 i prvi dojmovi

• Sank
  • Moderator
  • 221
25.09.2010 | 20:09
Još prije nekoliko mjeseci dok sam surfao bespućima našeg interneta nabasao sam na T-Mobile stranice. Vidio malu slikicu iPhonea 4 i mogućnost rezervacije, pa sam to naravno odmah i učinio. Rezervirao sam tada iPhone 4 32Gb crni. Ne budi lijen još sam jednom u prolazu kroz grad za svaki slučaj navratio u prodajni centar na Korzu te se još jednom pribilježio.

I tako je vrijeme prolazilo i stigao deveti mjesec i prvi strahovi kako možda T-Mobile ipak neće prodavati iPhone 4. Srećom su ti strahovi bili neopravdani, pa su me tako prekjučer nazvali iz T-Mobile centra da mogu u petak ujutro doći po svoj iPhonac. KONAČNO!!! DIVOTA!!!

I tako stignem ja jučer u T-Mobile centar na Korzu taman kad su otvorili vrata u 8h ujutro. Nije bilo nikakve gužve ni ispred ni u prodajnom centru, tako da sam brzo došao na red. I kažem ja prodavaču za pultom da sam došao po svoj iPhone 4 32Gb crni kojeg sam rezervirao još prije nekoliko mjeseci. Odgovori on meni da nema problema i ode iza u skladište. I nema ga, pa ga nema. Mislim si ja, čim ga tako dugo nema, sigurno je neka frka.

I eto njega izviruje s vrata skladišta i pita me jesam li ja siguran da sam rezervirao baš iPhone 4 32Gb?!?! Ja mu potvrdim i odmah kažem da su stvarno neozbiljni sa tim rezervacijama i čemu su uopće nudili mogućnost rezervacije kad me sada tako zafrkavaju? I nestane on opet na par minuta u skladištu i pojavi se sa nekakvom velikom kutijom na kojoj piše T-Mobile i priupita me: "Da li bih pristao da uzmem iPhone 4 sa 16Gb jer da nemaju sa 32Gb?"

Skoro sam planuo, ali sam malo stao i razmislio. Ček malo, pa imam već iPad sa 64Gb i na putovanjima ću ionako njega koristit za gledat filmove, igrat igre i čitati knjige. Bit će dosta i 16Gb na iPhonu za par dobrih aplikacija, igri i još će ostat dovoljno mjesta za radit fotografije i video. I tako sam pristao na 16Gb verziju.

Tada je on iz te velike kutije izvadio malu bijelu kutijicu sa slikom iPhonea 4. iPhone 3G i 3GS imali su crnu, veliku kutiju, dok iPhone 4 ima bijelu (osim gornje plohe sa slikom) i točno upola manju. U kutiji ispod iPhona su kratke upute te mali punjač sa kabelom i slušalice. Smanjivanje ambalaže na pola veličine prethodnika omogućio je upravo extra mali punjač koji daje na izlazu 5V i čak 1A.

iPhone4pack.jpg

Ostatak priče je prošao bez problema. Zamjenili su mi SIM karticu za onu Micro SIM i sve je to prošlo dosta brzo i bezbolno. Ostao sam lakši za 7.398,00 kn.

E, sad o prvim dojmovima. Mislim da nema smisla da ga nešto posebno opisujem. Činjenica jest da je nešto manji od 3GS po pitanju širine i dubine dok su po visini jednaki. Naoko je težina ista, osim što je četvorka oštrijih rubova pa će onima naviknutima na obline 3G i 3GS biti malo neobičan, više ciglast.

S obzirom da je izgubio obline svojih prethodnika isto je tako izgubio mogućnost korištenja štitnika i vanjskih baterija napravljenih za 3G i 3GS. Ja imam tri različite vanjske baterije, jednu od "dexima" BluePack S7, jednu od "Tennrich electronics" iPower te jednu od "Logic 3" Power Case i u ni jednu ne paše. Dakle, novi iPhone traži nove troškove po pitanju zaštita i vanjskih baterija.

Mislim da se o Retina displeyu već jako puno pisalo. Ono što ja mogu napisat je da sam ja već dovoljno ostario da ni na displeyu od 3GS ne vidim pojedinačne poksele, a kamo li na ovom retinastom. Ipak, ostaje činjenica da mu je kut gledanja i dalje ostao uzak i da se laganim pomicanjem mijenja kotrast slike.

S obzirom da iPhone 4 ima dvije kamere, aplikacija "Kamera" kada se pokrene ima neke dodatne opcije. Kada je postavljena na foto aparat tada se u gornjem dijelu ekrana pojave još tri dugmeta koja se inače dosta teško zamijete jer su prozirna. Prvo dugme određuje rad LED bljeskalice i to AUTO/UKLJ./ISKLJ. Dugme u sredini uključuje ili isključuje HDR i desno dugme bira kojom ćemo kamerom snimiti fotografiju, prednjom ili zadnjom. Naravno kada je odabrana prednja kamera, tada nestane dugme za bljeskalicu i HDR. Srećom, kada se snima video zadnjom kamerom može se krosititi LED bljeskalica za dodatno osvjetljenje što je naravno dovoljno za metar razdaljine, a za veće udaljenosti baš i nema neke pomoći Video se naravno može snimati i prednjom kamerom.

Daklem, HD snimanje, pa i jest, tako recimo zadnja kamera snima video u rezoluciji 1280x720 na 10578Kbps i 23 slike u sekundi, dok je audio 64Kbps mono 44kHz. Problem je u fokusiranju kod snimanja u tamnijem prostoru, čak i uz upotrebu LED svjetla. GSpot kaže da je video codec H.264, dok je audio codec MPEG-4 AAC LC.

Prednja kamera snima video u rezoluciji 640x480 na 3727Kbps i 24 slike u sekundi H.264 codec, a audio 64Kbps, mono na 44kHz MPEG-4 AAC LC codec.

Što se fotografija tiče, zadnja kamera radi slike u rezoluciji 2592x1936x24b JPEG. Isprobao sam HDR mogućnost u zatvorenom prostoru i slike radi samo više ispranih boja nego original. No, to je tek brzinska proba i u inače lošim uvijetima za slikanje. HDR bi se trebao više iskazati na otvorenom i pri jačem osvjetljenju. Prednja kamera radi slike u VGA razlučljivosti 640x480x24b. Obje kamere imaju zrnatu sliku pri slabijoj rasvjeti, no za jedan mobilni uredjaj to je sasvim prihvatljivo. Sigurno jest da će slike na otvorenom ispadati puno bolje.

S obzirom da ga imam tek jedan dan nisam još isprobao mogućnosti slaganja video isječaka, pa niti sve karakteristike ugradjenih kamera. Ovo su tek prvi dojmovi.

I naravno, sada dolazi ono najvažnije, a to je kako sada sve one silne aplikacije i podatke koje sam skupljao na svom 3GS-u prebaciti na novi iPhone 4???

Prije svega sam još jednom za svaki slučaj sincao svoj 3GS sa iTunesima i napravio backup. Onda sam spojio iPhone 4 i kada se pojavilo pitanje da li ovaj iPhone želim prijaviti kao novi uredjaj ili želim na njega napraviti restore podataka sa drugog iPhona, ja sam prvo odabrao da želim restore i srce mi je zaigralo. Nije moguće da će to biti tako lako. Samo kloniram i to je to. Na žalost nakon kratkog razmišljanja iTunes mi je odbio restore jer da novi iPhone nema isti iOS ilitiga firmware i da ga prvo moram updateati sa iOS 4.1.

Dakle, provjerio sam i našao da je novi iPhone 4 došao sa iOS 4.0.2. S obzirom da sam uzeo tvornički otključanog, prvo sam napravio update na iOS 4.1. Nakon toga još uvijek mi nije htio napraviti restore, nego sam morao svaku pojedinu stavku uključiti da želim syncati sa novim iPhoneom i onda svaki detalj ručno složiti ili odabrati (aplikacije, muzika, ringtones, video, knjiger i slike). Moram priznati da sam na to utrošio nekoliko sati. Naročito na slaganje aplikacija jer iTunes imam instaliran na Acer Aspire Revo-tu pa je rad sa aplikacijama prilično spor.

U svakom slučaju, nakon syncanja, javila se samo jedna greška, da aplikacija Bloom nije instalirana na iPhone zbog nepoznate greške bla.bla. Sorry nisam je zapisao, jer još jedno ponovljeno sincanje je prošlo bez problema i sve što je trebalo prebacilo se na iPhone.

Sve aplikacije koje traže nekakav korisnički račun sam morao ponovo postaviti, sve igre koje sam igrao više nemaju rezultata na novom iPhoneu itd. Bilješke i dokumente sam doduše uspio prebaciti nešto preko maila, a nešto i preko kabela.

I sad nakon cijelog dana syncanja i igranja, postavlja se pitanje, da li mi se sve to isplatilo? Pa iskreno, nisam baš posve siguran. Ja sam bio zadovoljan i sa svojim 3GS-om. Sada ga je dobila moja ženica, pa se baš i nije bunila zbog troška. Naučila se na iPhone i kad god sam joj predložio da joj uzmem nešto drugo, samo bi me ružno pogledala i sve mi je bilo jasno.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
25.09.2010 | 20:12
Evo i usporedne slike ambalaže iPhona 3G, 3GS i 4. Razlika u veličini je očita

iPhone4pack2.jpg
25.09.2010 | 20:42
malo me zaintrigiralo buduci da si iz rijeke kao i ja zasto si se odlucio iskesirati 7400 kuna a ne kupiti ga u trieste dosta povoljnije ?
imam 3g kupljen u italiji , do sada bez ikakvog problema a namjera mi je i 4-ku dobaviti iz ts.
lp
25.09.2010 | 20:45
Možda ga je čovjek platio virmanom. Pa će u trošak. Inače, ne vidim smisla..

Btw. Čestitke za prvi pogled. Možeš napisati i koju kroz neko vrijeme, kad ti malo sjedne.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
25.09.2010 | 20:54
U Trieste sam kupio iPad, a vidiš za iPhone sam uvijek bio nekako uvjeren da bi mogao imati problema ako ga kupim vani pa sam to nekako prekrižio.

damir1, biš mogao napisat di si ga kupio u Trieste i kako, te koliko je jeftinije da znam za drugi put. Bit će kroz koje vrijeme i kakav iPhone 5
  • Sank
  • Moderator
  • 221
25.09.2010 | 20:57
serafin je napisao:
...Btw. Čestitke za prvi pogled. Možeš napisati i koju kroz neko vrijeme, kad ti malo sjedne.

Za par dana putujem za Egipat na pet tjedana. iPhone 4 dobit će priliku da se za to vrijeme pokaže, a kad se vratim mogu napisat iskustva i dojmove.
25.09.2010 | 21:09
@sank
3g sam kupio negdje krajem 2008 u il giullia , euronics (trgovina tehnicke robe na 1. katu) , bilo ih je i takodjer i u tim-italia u slobodnoj prodaji otkljucanih.
gledao popodne stranicu od tim-italia , 4-ka 16GB - 659 evrica , 32GB - 779 eura (iva inclusa).
  • Sank
  • Moderator
  • 221
25.09.2010 | 21:19
U vezi iPhone 4 case programa. Ja sam probao tu aplikaciju naći na App Store i to našem i američkom, ali ništa. Na iPhone je nema.

Kada sam podigao iPhone 4 pitao sam prodavača u vezi te besplatne zaštite pa mi je rekao da ovi novi iPhone 4 imaju riješen taj problem pa se više ne dijeli bumper. Da li je to istina ili ne, ne znam kako provjeriti. Na stranicama Applea piše da se može dobiti besplatni bumper za iPhone kupljene do 30. rujna 2010. To znači da još vrijedi 5 dana?
  • Sank
  • Moderator
  • 221
25.09.2010 | 21:27
damir1 je napisao:
@sank
3g sam kupio negdje krajem 2008 u il giullia , euronics (trgovina tehnicke robe na 1. katu) , bilo ih je i takodjer i u tim-italia u slobodnoj prodaji otkljucanih.
gledao popodne stranicu od tim-italia , 4-ka 16GB - 659 evrica , 32GB - 779 eura (iva inclusa).

Shmrc, eto sad bi mogao proplakat. A ja dao ravno 1000 evrića.
25.09.2010 | 21:40
Cek, cek, platio si telefon 7.398,00kn????? Post-dva prije neko se krvi kako da prevesla T-Mobile s promjenama terifa, a ti soma eura za aparat. Toliko ne vrijedi sigurno. Stvarno si ga mogao u Italiji kupiti.
Inace, prvi dojmovi su fenomenalni. Brzina i fluidnost koja je izgubljena na 3G kad sam presel na sloglasni iOS 4, s 4.1 se malo popravilo, ali ovo je fantazija. Jedino ekran vuce na zuckasto u odnosu na 3G. Subjektivno i primjeti se kad su jedan do drugoga. Meni isto uvalili 16GB umjesto 32GB. Platio sam ga 98kn i jednostavno sam se sokiral da sam iPhone 4 dobil za te novce. ugovor sam ionako mislil produljivati (u zamjenu za telefon). Jedino sam u minusu s bodovima, ali nije vazno.
Jedna jako bitna stvar mi je i brzina interneta, download 4,66Mbps, upload 1,59Mbps i PING 190ms na 3G (to je maksimum od 4 mjerenja). Sada ga ima smisla upariti s kompim i na internet. Sve pohvale, dobro su odradili posao.
25.09.2010 | 22:06
damir1 je napisao:
malo me zaintrigiralo buduci da si iz rijeke kao i ja zasto si se odlucio iskesirati 7400 kuna a ne kupiti ga u trieste dosta povoljnije ?
imam 3g kupljen u italiji , do sada bez ikakvog problema a namjera mi je i 4-ku dobaviti iz ts.
lp

Bok,
Gledam na stranicama od euronics-a i vidim da imaju Vodafone i Tim, pa me zanima jesu li to otključani?

www.euronics.it/acquistaonline/telefonia...k/prod102007035.html
  • Sank
  • Moderator
  • 221
25.09.2010 | 22:44
Evo, vidi na ovoj stranici Tim.it. Meni se čini da je to cijena otključanog, a ispod su cijene s ugovorom.
25.09.2010 | 23:10
Jutros kupljen, popodne napravio backup restore i sve radi bez problema.

Prvi dojmovi izvrsni. Skoro pa kao kada sam prije vise od 3 godine uzeo prvi iPhone u ruke.

25.09.2010 | 23:15
Sank je napisao:
Evo, vidi na ovoj stranici Tim.it. Meni se čini da je to cijena otključanog, a ispod su cijene s ugovorom.

tako je , gornja je cijena otkljucanih , 16/32 GB a dolje su cijene za talijane s ugovorom
26.09.2010 | 00:49
Što reći. Uređaj je savršen. Naravno da nisam pristao na kompromis kao neki ovdje, tako da sam uzeo 32 GB. Skok s prvog iPhonea iz 2007. na ovu zvijer za mene je revolucija. Spajanje na Time Capsule koja emitira 802.11n na 2.4 GHz i pretraživanje Interneta Safarijem, App Storea i slično je munjevito brzo. Zbog A4 procesora sada konačno mogu vidjeti tranzicije. Nevjerovatno!

Snimanje videa u 720p, kristalno čiste fotografije, predivan ekran, notifikacije, multitasking, GPS... Ovo za mene doista mijenja sve. Ponovo.

26.09.2010 | 13:09
Ja bih pitao koliko je to u eurima,jer kako ja nesto kontam ako je sa pretplatom onda bi trebao biti puno jeftinije .ja sam svoj platio u NL 170€ sa pretplatom na i150 dvije godine.
26.09.2010 | 15:21
damir1 je napisao:
Sank je napisao:

tako je , gornja je cijena otkljucanih , 16/32 GB a dolje su cijene za talijane s ugovorom

Hvala na odgovoru.Meni ne dolazi u obzira da postanem T-mobile korisnik, a do Trsta sam brzo i imam otključan mobitel.Još ako dobijem povrat ive , a to je nekih cca 130 eura.Nisam nikad tamo kupovao mobitel, a valjda se povrat poreza može dobiti i za mobitel?
26.09.2010 | 16:30
Na Ivu nemoj računati, jer preko 400 Eura vrijednosti javljaju našima i onda ćeš platiti PDV i carinu pa će te na kraju izaći još i više.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
26.09.2010 | 17:10
Budeš li tražio ivu nazad, onda igraš igru na sreću, a obično se tada izvlači deblji kraj. Uostalom, čemu pretjeravanje? Ako je kod nas iPhone 4 16Gb 999 eura, a u italiji 659 eura što je razlika od 340 eura, čemu cjepidlačiti oko još 100-tinjak koje ćeš najvjerojatnije izgubit prijavom na slovenskoj granici? Ako ti je to previše para, onda ti je vrijeme da se zapitaš što ti to u životu uopće radiš?
26.09.2010 | 17:11
serafin je napisao:
Na Ivu nemoj računati, jer preko 400 Eura vrijednosti javljaju našima i onda ćeš platiti PDV i carinu pa će te na kraju izaći još i više.

Da, ali sto mi mogu ako ja odnesem telefon doma i drugi dan dodjem prijavit povrat poreza.
26.09.2010 | 17:16
Gle, ti moraš na granici potvrditi IVU kad izlaziš iz EU da bi ti bio valjan povrat. Tako da oni odma javljaju i na granici te lijepo pitaju jesi li siguran da nemaš ništa za prijaviti.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
26.09.2010 | 17:16
@york

najbolje da probaš pa nam javi što ti sve mogu naši carinici kad im slovenci na fax pošalju da si upravo dignuo lovu od ive na njihovoj granici. Nadam se da neće boliti.
26.09.2010 | 17:31
moj ti je savjet da niti ne pokusas tako nesto jer ce te iphone tada kostati najmanje kao i u t-mob.
ne znam da li je gornja granica 400 ili 500 evrica (mislim 500) ali tada slovenci obavezno javljaju nasima na granicu.
mozes se ti i na parkingu free shopa izmedju granica rijesiti i robe i racuna ali nasi carinici imaju i tvoj racun od kupljene robe , kopiju putovnice i potvrdu za ivu faxirane od slovenskih kolega.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
26.09.2010 | 18:19
Ja sam, priznajem bio malo sarkastičan kad sam napisao da proba. A što se tiče granice koliko eura prijavljuju, iskreno to mi se više čini da ovisi o raspoloženju, a inače zna se dobro koji je iznos koji se može uvesti bez carinjenja i toliko je mali da nemojte ni razmišljati kad su u pitanju Apple proizvodi

Važno je samo da nije velik i da naš carinik povjeruje kad mu kažete da nemate ništa za prijavit
26.09.2010 | 18:31
kako sam ja razumio , radi se o tome da imamo neki medjugranicni sporazum ili tako nesto sto obavezuje carinu s jedne ili druge strane da jedni drugima javljaju ako se prijavi roba preko 500 evrica.
sada da li je moguce u ducanu napraviti dva manja racuna na dvije putovnice ...ili... ne znam , ne bih pokusavao.
zadovoljit cu se da ga kupim po cijeni tamo , spremim u djep i prodjem granicu pjevajuci.

vratimo se mi na temu : iphone 4 i prvi dojmovi
26.09.2010 | 23:12
sank , ajde molim te kroz svoje koristenje javljaj nam , nama obicnim smrtnicima koji jos se nadaju da ce kupiti 4-ku uskoro jeli bas sve pogođeno ili mozda stokod fali . naravno treba tu jos koristenja nemoze se sve u par dana sto je razumljivo. samo ako ti ista naleti molim javi i ako se pojavi sto na netu kao popravka mislim zakrpa (update). havla unaprijed !!
27.09.2010 | 00:02
Cujte , kupis 4-ku vani prođes jeftinije , sutis o njemu na granici i budes sretan , bez komplikacija s porezom jer ce te oguliti . ja sam laptop uzeo vaka i sve super proslo a dosta sam jeftinije prosa posto sam samo usput ga kupio nisam isao vaka drzave samo zbog njega tako da .......
27.09.2010 | 00:13
Za vrijednost robe preko 500 EUR nitko nikom ne javlja, već sam sustav (aplikacija) šalje podatke sa slovenske carine našoj. Prije se javljalo i ovisilo je samo o dobroj volji carinika.
Ukoliko želiš, isprobaj

Do 500 EUR je sve stvar sreće. Ja uvijek tražim povrat IVE (u slučaju Italije) i mislim da me samo jednom carinilo, ali to ti je ionako nebitno, jer kad odbiješ IVU i kad ti naši zaračunaju PDV platiš samo cca 5% razlike, a za to se isplati riskirati. Ponavljam, ovo govorim za iznose do 500 EUR.
27.09.2010 | 08:44
papittovenga je napisao:
Za vrijednost robe preko 500 EUR nitko nikom ne javlja, već sam sustav (aplikacija) šalje podatke sa slovenske carine našoj. Prije se javljalo i ovisilo je samo o dobroj volji carinika.
Ukoliko želiš, isprobaj

Do 500 EUR je sve stvar sreće. Ja uvijek tražim povrat IVE (u slučaju Italije) i mislim da me samo jednom carinilo, ali to ti je ionako nebitno, jer kad odbiješ IVU i kad ti naši zaračunaju PDV platiš samo cca 5% razlike, a za to se isplati riskirati. Ponavljam, ovo govorim za iznose do 500 EUR.

Ja sam rekao da necu prijaviti iphone kad budem izlazio sa njime, nego sljedeci dan se vratim na granicu bez iphona i prijavim povrat poreza.Taj sustav me moze prijaviti carini, ali ja nemam iphone kode sebe, pa mi nemaju što cariniti.Tko ne riskira ne profitiram a 130 eura je vrijedno riskiranja.
27.09.2010 | 09:48
saljivdjija! koliko godina imas?
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 29 minuta
  • kupus: neka se javi porukom
  • kupus: tražim preporuku za iptv, ako ima tko...
  • Zdravac: ...ali je najpraktičniji u kombinaciji sa Password managerom. Sve se učita i sve mi je tu postavljeno i dok tako radi, nemam jednostavno potrebe za prelaskom na nešto drugo. Isto otprilike kao i sa stock Mail.app
  • smayoo: Safari je dreq bloatware. Najgora Mac stock aplikacija.
  • kupus: nikad mi se nije svidio :(
  • Zdravac: zašto jednostavno ne koristite safari?
  • smayoo: ništa što se temelji na chrome kodu meni ne dolazi u obzir
  • kupus: mislim da ću, nakon korištenja firefoxa od samih početaka, umiroviti ga na neko vrijeme
  • kupus: nerado to kažem, ali brave je toliko "lakši" od firefoxa da mi se čini da koristim drugo računalo.
  • Matija klc: Hvala Zdravac, pokusam sa njime
  • Zdravac: Ili si mislio na besplatnu "verziju" Microsoft Office paketa? :)
  • Zdravac: Imaš u App storeu besplatni Collabora Office. On je zasnovan na Libre Office-u kojega svi hvale kao free zamjena za Microsoft
  • Matija klc: Ekipa, trebam office paket za Ipad 10. Ima li kakva besplatna mogucnost ili mi preostaje platiti paket? Hvala
  • zvone: plaćali istu nominalnu sumu u eurima za apple priouzvode a sad kad su euro i dolar isti opet digli.
  • zvone: A i primjetih da prije dok je dolar bio slab smo
  • zvone: Dobra ideja o bojkotu američke robe.
  • rusty: Ja je koristim sa svoje Studio ekrane
  • Yonkis: Koristi li netko (Appleovu) polishing cloth [link]
  • jura22: na Opera for iOS ne radi Vikalica. Sto god se upise ne prikazuje.
  • jura22: Abc
  • petros: Ne bih bojkotirao ni Temu niti AliExpress! :)
  • Zdravac: Samo ubaciš Samsung u ponudu, i svi smo mi opet kod tebe trgujemo!
  • Zdravac: Davore, a Temu bi odmah bojkotirao, jel? :)
  • Zdravac: EU, GB i Canada i još ako bi nekako mogli pridobiti Tursku, mislim da bi mogli jako učinkovito pokazati zube. Kad bih tu vidio zajedništvo, ja bih određeno vrijeme bojkotirao.
  • JOHN: ovakve reakcije tog nasnifanog čobana samo potvrđuju moje sumnje da bolesnici vladaju svijetim a još veći imbecili daju glas takvima što je onaj smrad na zapadu i onaj još smrdljiviji na istoku
  • dpasaric: Nismo spremni! :)
  • JOHN: Ako će se bojkotirati kao ovo s dućanima……nebumo daleko stigli.
  • Zdravac: Jeste li spremni, kao Europljanin, bojkotirati američke proizvode dok je Trump predsjednik i ako EU zaključi da na taj način možemo izboriti / vratiti poštovanje europskog ugleda u novom globalnom poretku ?
  • Borisone: Tresla se brda, umro je iPhone SE. R.I.P.
  • Borisone: Da ima "live" event, bilo bi tjedan dana ranije objava na Apple stranicama.
  • Zdravac: e jbg
  • Zdravac: Jel ima live prijenos?
  • Borisone: Ne. Najvjerojatnije samo ažuriran Apple site i objave za medije o novim uređajima.
  • Zdravac: Jel Apple event danas u 19:00h?
  • Yonkis: Hoćemo li sljedeći iParty organizirati putem Invites app-a? ;)
  • Yonkis: Apple will bring its next-generation M5 chip to the MacBook Pro in the fall, followed by the iPad Pro in the first half of 2026, according to Bloomberg’s Mark Gurman. - Wow, M5 na iPadu. M4 je već overkill ali ok. :D
  • miomika: @Zdravac...vjeruj mi, nebi ga prepoznao razliku, ni da te za guzicu ugrize. Nije to google translate.
  • miomika: Naravno Zdravac, pišeš na pamet i provjerio si, jelda?
  • Zdravac: Možda malo "old fashion", ali eto! :)
  • Zdravac: Vjeruj mi, skuži se odmah AI, ali kod ovih mlađih to prolazi jer je to, kao "kul"
  • Zdravac: Poslovna komunikacija zahtijeva poslovno znanje. Dakle, ili znaš što trebaš pisati, ili ne znaš. Ako ne znaš, zaposliti ću onoga tko zna - sigurno ne AI!
  • Zdravac: Ma kakav crni AI za poslovne mailove!! Kod mene ti to sigurno nebi prošlo!
  • drlovric: Mi saljemo stotine mailova na engleskom i da to ista valja, vec bi bilo u nasem workflow :) Ali eto, uzivaj ako te veseli. Ja it tvrdim da je beskorisno, sporo, trapavo, nedovrseno...
  • miomika: pa dok vidim full feature, nemogu sve reč. Upravo gledam na vijestima, završila je konferencija koja nama brani korištenje AI-a na uređajima. Što je zaključak, naravno, 10 mb texta ničega. Kako vidim u OS:_u, izgleda da će potiho ući na mala vrata. @dlovric možda je do ljudi koji je neznaju koristiti. Ipak je u pozadini chatGPT. Meni se ova opcija u mailu jako sviđa, da napravi poslovni
  • Soffoklo: @drlovric ne dozivljava nas Apple kao neko africko pleme vec mi sami sebe tako dozivljavamo i predstavljamo, a onda tvrtke poput Apple sukladno tome djeluju. Zato i Slovenija ima titlove, kao sto je imala i Apple Music davno prije nas i to uz potpunu uslugu, a ne djelomicnu, pa se premijer javno hvali kako eto imamo Apple Music. Do nas je.
  • drlovric: Apple AI je potpuno beskoristan. Dugo nisu vecu blamazu napravili. Svaki dan radim sa Amerima i niti jedan covjek mi nije rekao da ima jedan koristan feature. Svi cekaju bolju Siri koje nema pa nema. A ljudi kupovali iPhone 16 Pro radi "inteligencije" :D
  • miomika: ...i proofreading i onaj AI radi u mailu. Doduše, samo na engleskom, ali radi. Točno se kuži da lagano ovo preregulirano govno iz EU nema proslka i da AI lagano kuca na vrata.
  • miomika: ajde neke dobre vijesti. AKo je laptop/comp settiran na eng. radit će vam image playground s najnovijim update-om 15.3.1
  • drlovric: Apple nas dozivljava kao neko africko pleme i nema tu razumnog objasnjenja ni opravdanja.
  • drlovric: Da jadni, kako bi to mogli priustiti. Bitno bi im utjecalo na poslovanje a pokrili bi desetke miluja ljudi (HR, BIH, SRB, CG). Sve isti jezik :) Iz istog razloga nemamo titlove na Apple TV. A Slovenija ima. Valjda su veci od ostatka ex. YU :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.25 Seconds

Provided by iJoomla SEO