novi iPhone 3GS korisnik, molim pomoć za JB!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

novi iPhone 3GS korisnik, molim pomoć za JB!

26.04.2011 | 01:28
Pozdrav svima

Konačno sam nabavio iPhone 3GS, pa evo odlučio se ovdje regati i priupitati za savjete, jer mi je sajt baš simpa i čini mi se friendly

Situacija je sljedeća.. dakle 3GS sam uzeo polovni. U odličnom stanju, zbilja ko novi. Samo, što mi je tip koji mi je prodavao uređaj, pri restoranju preko iTunesa digao firmware na 4.3.2 i baseband na 05.16.02, tak da unlock otpada(jelda?). Inače sam tele2 korisnik od prvog dana, ali ajde, odlučio sam se sad radi ovog na bon bon mrežu. imaju solidne pakete za internet..

Sada, malo proučavam sve oko jailbreaka, neke stvari znam u teoriji. Ali se ipak ne usudim samostalno na svoju ruku odmah raditi JB, pa vas molim pomoć.
Malo prije sam mislio probati sa snowbreezom 2.6., ali sam nešto pročitao da je beta verzija i da nije sigurno (??)

tutoriali vidim da se dosta znaju razlikovati, pa bih volio da mi date sugestiju za neki step by step gdje je zbilja sve objašnjeno..
1. jel mogu napravit jailbreak, i ako da-mogu li napraviti untethered i pomoću kojih alata?
2. da li se može spuštat iOS bez nekih težih posljedica, i da li to uopće moram raditi sad kad idem radim jailbreak u svom slučaju?
3. koji alat mi onda preporučujete, vidim dosta toga, redsnow, ultrasnow, blackrain, greenpoison...
4.što još MORAM znati s obzirom da nemam iskustva s JB-om i sl?
26.04.2011 | 01:29
i što su SHS blobovi? na to sam malo prije prvi put naletio u tutorialima i totalno me zbunilo
jel pwnage tool samo za Mac korisnike?

nisam uopće ni spajao još iPhone na komp nikako. Da ja napravim još jedan restore možda? ne mogu pogoršati situaciju nikako pretpostavljam, ako su ovo što imam ionako zadnji IOS i zadnji BB?

sorry ak sam malo neorganizirano sročio pitanja.. zanima me dosta toga, i zbilja bi što prije htio napraviti taj JB tako da mogu u potpunosti početi koristiti svoj iPhone )
26.04.2011 | 03:00
vidim da si dosta toga sam pokopčao.
ali hajdemo otpočetka.
1. DA možeš napraviti jailbreak, koristi najnoviji redsnow!
2. DA može, ali moraš imati SHSH blob za verziju na koju spuštađ (time sam odgovorio na pitanje o SHSH blobovima. da napomenem, SHSH blobove spremaš putem programa tinyumbrella. )
moj ti je savjet da se ne upuštaš u spuštanje iOS-a. nije teško, ali nema potrebe ni koristi od toga.
3. odgovorio pod 1.
4. ovako na suho ti nebi znao reći, ali morao bi znati da je www.iclarified.com jedna odlična web stranica za početnike, i ima sve žive tutorijale u kojima je slikama objašnjeno kako se šta radi. mogućnost da uz njih promašiš.... ne postoji

i naposlijetku, restore ti ne treba
26.04.2011 | 03:22
hvala puno već i sad!!
hmm..a ono nešto da je redsn0w za 4.3.2 još uvijek beta i da se ne preporuča?
i u vezi prvog pitanja, dakle išao bi zbilja untethered JB (onaj da ne moram svaki put pokretat mob s kompa)?

a sad možda malo mutavo pitanje.. kad napravim JB, kako stavljam aplikacije na uređaj? jel preko kompa ili direktno s moba?
  • Sank
  • Moderator
  • 221
26.04.2011 | 04:50
obiiWan kaže:
hmm..a ono nešto da je redsn0w za 4.3.2 još uvijek beta i da se ne preporuča?

Redsn0w nije više u beti već se sada izdaju RC (release candidate) verzije. Upute kako jailbreakati ćeš naći ovdje:

www.iclarified.com/jailbreak/

dobro pročitaj, skini sa datih linkova sve potrebno i pazi samo da sve napraviš točno kako je tamo opisano.

Što se tiče verzije redsn0wa, to zna biti zbunjujuće i recimo linkovi na iClarifiedu za 0.9.6rc13 više ne rade jer je u međuvremenu izašla 0.9.6rc14 verzija pa je redsn0w najbolje skinuti direktno sa stranica Dev-teama koji su ga i izdali:

blog.iphone-dev.org/

ili klikni

Redsn0w0.9.6rc14 for Windows
Redsn0w0.9.6rc14 for Mac

a sad možda malo mutavo pitanje.. kad napravim JB, kako stavljam aplikacije na uređaj? jel preko kompa ili direktno s moba?

Pitanje nije mutavo, ali je početničko, osim ako ne implicira nešto posve drugo
S obzirom da vjerujem da to drugo = (izbjegavanje plaćanja za aplikacije kojeg iznos najčešće ne prelazi vrijednost ispijene loše kave u kafiću) možemo isključiti kao mogućnost onda je odgovor na tvoje pitanje jednostavan:

Aplikacije sa App Storea možeš skidati na računalo s iTunesima tako da se prijaviš na trgovinu ili možeš direktno sa iPhonea. Bitno je da koristiš isti korisnički račun za App Store i na iTunesima i na iPhoneu. Spajanjem iPhonea na računalo onda možeš aplikacije prenesti na iPhone i obrnuto tj. sinkronizirati ih. iTunes ima Pomoć (Help), doduše na engleskom jeziku pa ne znam da li je to problem?
26.04.2011 | 23:18
hvala i tebi Sank.

heh, da, to drugo.. u biti imaš poantu u tome s kavom.. vidjet ću, nov sam u iSvijetu, ako mi se 3GS dovoljno svidi, možda uzmem 4 (ili 5 kad izađe) pa se odreknem uz njega tih par loših kavi mjesečno Baš mi je frend koji odbija jailbreakati iPhone pričao sličnu teoriju. U biti, smiješno je kak dobar dio Hrvata pati na taj iPhone, sve će učinit da skupe pare za uređaj, a budimo realni-za prilike prosječnog Hrvata to nije mala cifra; a onda kad skupi pare i kupi uređaj, onda mu je žao dat 100kn za kvalitetnu futrolu, pa kupi onu za 35 kn i obavezno jailbreaka stvar XD

ali dobro, nazad na temu..
5.zašto preferirate redsnow ispred snowbreezea?? za JB prvi put isto preporučate crveni snijeg?
6. ovo sam zbilja proučavao dosta, ali svejedno, možda postoji neka caka pa vrijedi pitati. baseband ne mogu nikako skinuti?
ispada da mi je jedina varijanta da napravim unlock, da dignem BB na onaj od iPada, al to mi se baš ne da.. s obzirom da se može ugroziti wifi, navigacija, a i onda bi zaglavio s tim iosom...vjerojatno doživotno
nema neki hard reset za to sve? sad mi nije bitno da izgubim sve, kad sve što imam su 2 albuma, 3 fotke i 10 kontakata na njemu
27.04.2011 | 00:10
5.
evo ovako...
da bi ti odgovorio na pitanje trebam malo stvoriti kontekst služnosti redsnowa i snowbreezea.
malo hipotetike:

osoba A ima mobitel sa iOSom 4.0.1 te basebandom 01.59.00 koji se može otključati. jednog dana osoba A sjetila se da hoće imati 4.3.2 na mobitelu. osoba će koristiti snowbreeze kako bi digla na 4.3.2 jer jedino s njim može zadržati postojeći baseband koji će kasnije otključati.

osoba B (recimo da si to ti) ima mobitel sa najnovijim iOSom i najnovijim basebandom. preporučeno joj je da koristi redsnow, zato jer je postupak brži od snowbreezea, i zato što nema opasnosti od dizanja basebanda, tj zadržat ćeš isti baseband (iz razloga šta imaš najnoviji)

dakle, snowbreeze služi za čuvanje basebanda, i koriste ga oni koji su ovisni o unlocku.
redsnow koriste osobe koje imaju TVORNIČKI otključan mobitel, jer ih boli k*ta za baseband i njegovo upgrejdanje, upravo zato jer im unlock ne treba kad ga već imaju.

kada iziđe neki novi ios s nekim novim basebandom, bit će ti preporučeno da koristiš snowbreeze baš zbog zadržavanja basebanda. možda u budućnosti iziđe unlock za stari baseband, ali ne i za novi.

6.
a)ne, pa rekli bismo ti to. osim toga da se može spustiti nebi bilo nikakvih čekanja da iziđe unlock
b) VRLO VRLO MUDRA I PROMIŠLJENA ODLUKA
c) hard reset za 06.15. nema. kada imaš jedan baseband, možeš ga samo podići, ali spustiti NIKAKO.
01.05.2011 | 00:17
Hackerivs kaže:

4. ovako na suho ti nebi znao reći, ali morao bi znati da je www.iclarified.com jedna odlična web stranica za početnike, i ima sve žive tutorijale u kojima je slikama objašnjeno kako se šta radi. mogućnost da uz njih promašiš.... ne postoji

i naposlijetku, restore ti ne treba

hm, tu upravo piše u tutorialu koji mi izađe kad odaberem 3GS > 4.3.2 > windows - da ipak preporuča restore prije JB-a.
www.iclarified.com/entry/index.php?enid=14563&laid=

i zadnja stvar koja me zanima, prije nego se sutra upustim u jailbreakanje, taj DFU. to mi se čini kao nešto što jedino bi mogao zeznut..
može koji savjet, kak to točno ide. da ne bi bilo.. čisto onak, vratite se u doba kad ste sami prvi put to radili
tih "exactly 10 seconds" me malo plaši, a ekran crno

iTunesi kolko sam ih za sad koristio mi baš i nisu najrevolucionarnija stvar ikad.. al za backup-što trebam i gdje kliknut da bi napravio backup prije JB-a??

i onaj prije spomenuti frend koji odbija jailbreakati svoj uređaj mi je rekao da obavezno pikam kabl u USB slot iza, ne ovaj naprijed na kućištu. jel to zbilja ima kakve veze kod JB-a??
01.05.2011 | 01:36
Za DFU se ne moraš brinuti, tu nemožeš ništa zeznuti nego ti se samo može dogoditi da ne uspiješ ubaciti iPhone u DFU iz prve pa češ morat možda nekoliko puta ponavljat.
Drži točno koliko ti sekundi piše i odbrojavaj si, ne mora te plašiti crno ništa, ništa ne možeš pokvariti.

Za backup iPhone u iTunes-ima, kada spojiš telefon na komp u iTunes-ima se on pojavljuje s lijeve strane. Klikneš na njega desni miš i odabereš backup opciju.
iTunes ionako sam radi backup prije svakog sincanja ili restore-a.

A za USB portove mislim da ovisi o tvom kučištu. Nekada kučišta znaju imati klimava napajanja prednjih USB portova pa da ti se ne bi iPhone usred JB odspojio od kompa uštekaj ga u stražnje portove koji su direkt na ploči. Osim tog razloga, ja ne znam ni za jedan drugi. Ako koji postoji sigurno će netko napisati.
01.05.2011 | 02:42
ok, tnx. evo čekam da mi iTunes odvrti svoje, onda krećem na JB. pripremio sam fajlove, sve spremno

jedino mi je još iskrsnulo ovo sad dok sam proučavao tutoriale.
ovdje se recimo uopće ne spominje:

dok ovdje piše:
www.iclarified.com/entry/index.php?enid=14563
step five - pri kraju. NEWER FIXED MODEL yes/no.
tu vidim da je kao presudno po serijskom broju, 4. i 5. znamenka.
dok na drugom forumu vidim da treba gledat jel model MB ili MC
meni je serial xxx20xxxxxx(dakle 20=debelo ispod 45 koji je granica), a ova druga stavka (model...) mi nije MB nego MC, što je malo oprečno
šta da stavim, older?
01.05.2011 | 04:01
ipak je bio new.. ovo za serijski broj nije 100%, iako je meni bilo ispod 45, kasnije me redsn0w upozorio i morao sam cijeli proces ispočetka s drugim odgovorom (newer fixed model!!)

al eto, uspio sam jailbreakat, hvala svima na podršci ovdje
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 51 minuta
  • dpasaric: Sretan 70-ti rođendan Jobsu u nekom digitalnom raju! ;)
  • kupus: neka se javi porukom
  • kupus: tražim preporuku za iptv, ako ima tko...
  • Zdravac: ...ali je najpraktičniji u kombinaciji sa Password managerom. Sve se učita i sve mi je tu postavljeno i dok tako radi, nemam jednostavno potrebe za prelaskom na nešto drugo. Isto otprilike kao i sa stock Mail.app
  • smayoo: Safari je dreq bloatware. Najgora Mac stock aplikacija.
  • kupus: nikad mi se nije svidio :(
  • Zdravac: zašto jednostavno ne koristite safari?
  • smayoo: ništa što se temelji na chrome kodu meni ne dolazi u obzir
  • kupus: mislim da ću, nakon korištenja firefoxa od samih početaka, umiroviti ga na neko vrijeme
  • kupus: nerado to kažem, ali brave je toliko "lakši" od firefoxa da mi se čini da koristim drugo računalo.
  • Matija klc: Hvala Zdravac, pokusam sa njime
  • Zdravac: Ili si mislio na besplatnu "verziju" Microsoft Office paketa? :)
  • Zdravac: Imaš u App storeu besplatni Collabora Office. On je zasnovan na Libre Office-u kojega svi hvale kao free zamjena za Microsoft
  • Matija klc: Ekipa, trebam office paket za Ipad 10. Ima li kakva besplatna mogucnost ili mi preostaje platiti paket? Hvala
  • zvone: plaćali istu nominalnu sumu u eurima za apple priouzvode a sad kad su euro i dolar isti opet digli.
  • zvone: A i primjetih da prije dok je dolar bio slab smo
  • zvone: Dobra ideja o bojkotu američke robe.
  • rusty: Ja je koristim sa svoje Studio ekrane
  • Yonkis: Koristi li netko (Appleovu) polishing cloth [link]
  • jura22: na Opera for iOS ne radi Vikalica. Sto god se upise ne prikazuje.
  • jura22: Abc
  • petros: Ne bih bojkotirao ni Temu niti AliExpress! :)
  • Zdravac: Samo ubaciš Samsung u ponudu, i svi smo mi opet kod tebe trgujemo!
  • Zdravac: Davore, a Temu bi odmah bojkotirao, jel? :)
  • Zdravac: EU, GB i Canada i još ako bi nekako mogli pridobiti Tursku, mislim da bi mogli jako učinkovito pokazati zube. Kad bih tu vidio zajedništvo, ja bih određeno vrijeme bojkotirao.
  • JOHN: ovakve reakcije tog nasnifanog čobana samo potvrđuju moje sumnje da bolesnici vladaju svijetim a još veći imbecili daju glas takvima što je onaj smrad na zapadu i onaj još smrdljiviji na istoku
  • dpasaric: Nismo spremni! :)
  • JOHN: Ako će se bojkotirati kao ovo s dućanima……nebumo daleko stigli.
  • Zdravac: Jeste li spremni, kao Europljanin, bojkotirati američke proizvode dok je Trump predsjednik i ako EU zaključi da na taj način možemo izboriti / vratiti poštovanje europskog ugleda u novom globalnom poretku ?
  • Borisone: Tresla se brda, umro je iPhone SE. R.I.P.
  • Borisone: Da ima "live" event, bilo bi tjedan dana ranije objava na Apple stranicama.
  • Zdravac: e jbg
  • Zdravac: Jel ima live prijenos?
  • Borisone: Ne. Najvjerojatnije samo ažuriran Apple site i objave za medije o novim uređajima.
  • Zdravac: Jel Apple event danas u 19:00h?
  • Yonkis: Hoćemo li sljedeći iParty organizirati putem Invites app-a? ;)
  • Yonkis: Apple will bring its next-generation M5 chip to the MacBook Pro in the fall, followed by the iPad Pro in the first half of 2026, according to Bloomberg’s Mark Gurman. - Wow, M5 na iPadu. M4 je već overkill ali ok. :D
  • miomika: @Zdravac...vjeruj mi, nebi ga prepoznao razliku, ni da te za guzicu ugrize. Nije to google translate.
  • miomika: Naravno Zdravac, pišeš na pamet i provjerio si, jelda?
  • Zdravac: Možda malo "old fashion", ali eto! :)
  • Zdravac: Vjeruj mi, skuži se odmah AI, ali kod ovih mlađih to prolazi jer je to, kao "kul"
  • Zdravac: Poslovna komunikacija zahtijeva poslovno znanje. Dakle, ili znaš što trebaš pisati, ili ne znaš. Ako ne znaš, zaposliti ću onoga tko zna - sigurno ne AI!
  • Zdravac: Ma kakav crni AI za poslovne mailove!! Kod mene ti to sigurno nebi prošlo!
  • drlovric: Mi saljemo stotine mailova na engleskom i da to ista valja, vec bi bilo u nasem workflow :) Ali eto, uzivaj ako te veseli. Ja it tvrdim da je beskorisno, sporo, trapavo, nedovrseno...
  • miomika: pa dok vidim full feature, nemogu sve reč. Upravo gledam na vijestima, završila je konferencija koja nama brani korištenje AI-a na uređajima. Što je zaključak, naravno, 10 mb texta ničega. Kako vidim u OS:_u, izgleda da će potiho ući na mala vrata. @dlovric možda je do ljudi koji je neznaju koristiti. Ipak je u pozadini chatGPT. Meni se ova opcija u mailu jako sviđa, da napravi poslovni
  • Soffoklo: @drlovric ne dozivljava nas Apple kao neko africko pleme vec mi sami sebe tako dozivljavamo i predstavljamo, a onda tvrtke poput Apple sukladno tome djeluju. Zato i Slovenija ima titlove, kao sto je imala i Apple Music davno prije nas i to uz potpunu uslugu, a ne djelomicnu, pa se premijer javno hvali kako eto imamo Apple Music. Do nas je.
  • drlovric: Apple AI je potpuno beskoristan. Dugo nisu vecu blamazu napravili. Svaki dan radim sa Amerima i niti jedan covjek mi nije rekao da ima jedan koristan feature. Svi cekaju bolju Siri koje nema pa nema. A ljudi kupovali iPhone 16 Pro radi "inteligencije" :D
  • miomika: ...i proofreading i onaj AI radi u mailu. Doduše, samo na engleskom, ali radi. Točno se kuži da lagano ovo preregulirano govno iz EU nema proslka i da AI lagano kuca na vrata.
  • miomika: ajde neke dobre vijesti. AKo je laptop/comp settiran na eng. radit će vam image playground s najnovijim update-om 15.3.1
  • drlovric: Apple nas dozivljava kao neko africko pleme i nema tu razumnog objasnjenja ni opravdanja.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, EJc, grgaa, robee, rusty, ZeljkoB, Anonimci (340)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.12 Seconds

Provided by iJoomla SEO