01.05.2011 | 19:32
Čitam ovdje dosta podijeljenih mišljenja u vezi jailbreaka. Od toga da se bez jailbreaka ne može, pa do totalnog negiranja dobrobiti jailbreaka.
Iskreno u prvo vrijeme i ja sam bio prilično protiv jailbreaka. Smatrao sam baš kao i zabac da je to samo za ilegalnu rabotu i tog sam uvjerenja bio sve dok nisam sakupio dovoljno informacija da shvatim da je zapravo ilegalna rabota samo posljedica koju jailbreak omogućuje, ali nije za to prvenstveno namijenjen.
Ja neću reći da ne mogu bez jailbreaka jer sam zadnjih mjesec i pol dana bio bez njega na iPhoneu i preživio. Ipak, sam danas napravio update iOS na 4.3.2 i onda sa redsn0w 0.9.6rc14 za Mac-a napravio jailbreak, a evo i koje aplikacije i tweakove ja koristim i zašto:
CALL Counter 3 - prikazuje mi na ekranu koliko sam minuta do sada napravio poziva pa ne moram stalno ići u postavke provjeravati ili čekati da mi operater javi na SMS i tako bez napora imam kontrolu nad potrošnjom. Cijena 2,99$ ili besplatna verzija CALL Counter za starije verzije iOS ispod 3.0 na Cydia.
SMS Counter 3 - Prikazuje mi na ekranu iPhonea koliko sam do sada poslao SMS poručica i to ispravno broji ovisno o dužini. Duže od 160 znakova broji kao 2 poruke itd. Može se upisati i broj SMS poruka uključenih u tarifi pa pokazuje koliko je još ostalo do iskorištenja paketa. Cijena 2,99$ ili besplatna verzija SMS Counter za starije verzije iOS ispod 3.0 na Cydia.
MyWi - Osobni WiFi hotspot. Predma sada ta mogućnost postoji ugrađena u sam iOS od 4.3 verzije, još uvijek su mogućnosti i opcije ove aplikacije daleko naprednije, kao npr. može se koristiti i kao access point bez pristupa internetu i uključene 3G mreže da se recimo mogu igrati mrežne igre preko WiFi sa dva ili više iPhoena, iPoda ili iPada itd. Cijena 19,99$ na Cydia.
BatteryDetective - Aplikacija koja precizno pokazuje podatke o bateriji i koje aplikacije koliko troše tako dragocijene energije iz nje. Cijena 1,99$ za BatteryDetective ili ima besplatna verzija BatteryInfoLite na Cydia.
TruPrint - Ova aplikacija opmogućuje direktno pritanje na veliki broj raznih pisača čime zapravo unapređuje AirPrint inače ugrađen u iOS, a koji je na žalost još uvijek ograničene kompatibilnosti. Iskreno, meni još uvijek nije proradila sa mojim Canon MG6150 pisačem, ali nadam se da hoće u budućnosti jer se stalno nadograđuje. Cijena 9,99$ na Cydia.
RemoveBackground - Kao što samo ime kaže gasi sve aplikacije koje su još učitane u memoriju tj. koje se nalaze na multitasking traci i time pojednostavljuje oslobađanje memorije. Može se konfigurirati preko Activatora da se recimo sve aplikacije maknu iz memorije malo dužim držanjem Home tipke. Tweak je besplatan na Cydia.
Installous - Aplikacija na granici ilegale, a sve ovisi o korisnicima kako je koriste. Prvenstveno zamišljena da omogući isprobavanje aplikacija prije kupovine u koju svrhu je prvenstveno i koristim nakon što sam se više puta razočarao kupljenim aplikacijama koje se nisu pokazale onakvima kako su opisane na App Storeu. Besplatna aplikacija na Cydia.
Springtomize - jedan od najboljih tweakova za iPhone, a moguće uskoro i za iPad (za sada ne radi dobro zbog mogućnosti rotiranja Home ekrana kod kojeg se izgubi položaj ikona). Dakle, nudi veliku količinu mogućih opcija izmjene izgleda springboarda tj. home ekrana i time zamjenjuje veliku količinu zasebnih tweakova za iPhone. Svakako isprobati. Cijena 2,99$ na Cydia.
Black Keyboard - Besplatni tweak koji postavlja tamnu prozirnu podlogu za tipkovnicu na iPhoneu, a na iPadu zaista napravi da je tipkovnica crna sa bijelim znakovima vidi:
Black Keyboard for iPad
SBSettings - Omogućuje pristup nekim postavkama iPhonea bez potrebe ulaska u postavke i tapkanje po njima. Vjerujem da ne moram previše pisati o ovom dodatku jer vjerujem da nema niti jednog jailbrekera koji ne koristi ovaj vrlo korisni dodatak.
Ja do sada nisam imao problema sa jailbreakom, a imam jailbrekana oba iPada i oba iPhonea 4. Ženin je doduše još uvijek na iOS 4.2.1, ali je zadovoljna i ne da mi ga više dirati. Moj je isto neko vrijeme bio jailbreakan na 4.2.1 bez ikakvih problema, a onda sam prije mjesec i po dana bio instalirao iOS 4.3. Do danas je izdržao na tome i sad je opet jailbreakan na 4.3.2. iPadi su također već oko pola godine jailbreakani na 4.2.1, a od jučer na 4.3.2 i do sada nikakvih problema. Ne treba samo pretjerivati sa instaliranjem razno raznih tweakova i problema ne bi smjelo biti.