Cydia kreator Saurik: zašto jailbreakat iPhone?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Cydia kreator Saurik: zašto jailbreakat iPhone?

• Sank
  • Moderator
  • 221
30.04.2011 | 12:40
Cydia kreator Jay 'Saurik" Freeman pokazuje zašto se isplati jailbreakat iPhone:

A da li bi vi htjeli i zašto jailbreakat svoj iPhone?
30.04.2011 | 14:06
Apsolutno. Jer mi daje ipak ono malo "neovisnosti" što Apple misli da mi ne treba.

Uglavnom, saurik radi jako dobar posao, održava taj repozitorij, nema puno smeća, već se može naći cijelo čudo korisnih stvari. Sama ideja da postoji alternativa Appstoru (kvalitetna) me veseli. Sljedeće....samim činom što dozvoljava spremanje SHSH bloba, već ej plemenniti cilj, jer....eto Apple, da "ugodi" nama korisnicima ne dozvoljava recimo downgrade firmware-a. Gluposti su što mogu čut, a to je da JB uništava telefon.....KAKO!!!?????

Kažem, što se mene tiče, JB Apsolutno....zbog puno stvari koje Apple-u nisu "politički korektne"
30.04.2011 | 14:40
Od kad sam korisnik iPhone uredjaja - jailbreakam! Prije sam imao 3GS, a sada sam na 4-ki.

Da se razumijemo odmah na pocetku, po svojoj nekoj osobnoj procjeni smatram da vecina (neupucenih) misle da jailbreak sluzi samo za to da se pukne Installous - i peri po pirateriji.

Osobno jailbreakam zato sto iPhone (ili neki drugi iDevice) bez njega smatran nekako "golim", "ogranicavajucim".

Jednostavno koristim podosta tweak-ova koji mi koristenje iPhonea digne na neku novu razinu.

Sto se tice Cydie, one tweakove/appove koji se placaju - sam ih i PLATIO a ne skinuo "for free" sa nekog "crackerskog" repo-a.

Popis Cydia appova koje koristim:

biteSMS - SMS aplikacija kakva je trebala da bude po defaultu u iPhoneu
Browser Changer - stavite bilo koji drugi web brower kao defaultni umjesto Safarija
CyDelete - za laksu deinstalaciju Cydia aplikacija
eWiFi - scanner WiFi mreza - defaultni u settingsu nije mu niti do koljena
FolderEnhancer - poboljsa foldere te nacin na koji ih se koristi (nema ogranicenje od 12 appova po folderu, mozete kreirati folder unutar foldera unutar fodlera - INCEPTION! itd...)
iFile - file explorer - da zavirite sto je "ispod haube" u vasem uredjaju. Must have!
iPhoneDelivery - kao sto mu ime sugerira, izvjesce o isporuci SMS-ova. U kombinaciji sa biteSMS-om - dusu dalo.
MultiIconMover - selektirate/premjestite vise ikonica odjednom na springboardu dok ste u jiggle modu.
OpenSSH - samo mu ime govori, za povezivanje na vas iPhone preko SSH protokola.
PwnTunes - za one koji mrze iTunes i syncanje muzike preko njega - omogucuje jednostavan drag n drop mjuze, fajlova, datoteka u iPhone standardnim putem kao na bilo koji USB stick...
RetinaAppIcons - one aplikacije koje nemaju retina ikonicu, napravi ih retinom (valjda povuce sa iTunes-a one od 512x512 u opisu aplikacije)
SBSettings - mila majka svih tweakova. Sluzi za laksi pristup nekim od toggleova, mozete sakriti neke od appova na springboardu koje ne koristite (npr ja ne koristim, Stocks, iTunes Music store, googlemaps, compas, itd), mozete dodati custom toggleove.. I jos dosta toga...
Remove Background SBSettings Toggle - killa sve backgroundane aplikacije odjednom, umjesto da ih idete gasit jednu po jednu...
Serious SBSettings HD - po meni najbolja tema za SBSettings.
30.04.2011 | 14:41
Da, lijepo je imati razne korisne aplikacije, ali u mom slucaju postoji jedan "ali". Imam 3GS s kojim sam jako bio zadovoljan. Kad sam ga prebacio na 3.1.3 softver i jailbreakao ga dobio sam gomilu novih stvari s kojima sam bio zadovoljan, ali sam dobio i dosta bugova poput onog da mi svijetlo ekrana nije gasilo ako mi je bio zakljucan (tako da ako mi je dosla poruka dok je telefon u dzepu i ja je nisam cuo, potrosila bi mi se baterija za koji sat). Onda sam prebacio na 4.1.2 softver i jailbreakao ga ponovo. Taj bug je nestao i bio sam ful hepi. No dobio sam novi. Iz nekog razloga mi se telefon sam od sebe restartao nakon 5, 10, ili 15 minuta razgovora. U pola veze on se jednostavno ugasi i upali. Tome jednostavno nije bilo lijeka, a sudeci po Appleovom forumu ima jos dosta tisuca ljudi koji imaju isti problem.

Nakon toga sam kupio iPhone 4 i odlucio prodati 3GS. Odem na reset i brisanje podataka i od tada ga ne mogu vise upaliti. Sad znam da to nisam smio dirati, ali cisto sumnjam da bi ta opcija postojala da ju nije moguce koristiti na NEjailbreakanim telefonima. Eto, sad koristim cetvorku i shvatio sam da su mi 99.99% jailbreakanih programcica bile samo djidje, koje mi zapravo uopce ne trebaju. Sve za posao imam, sve funkcionira super, a ako se nesto i pokvari imam koga cu lovit za vrat.
30.04.2011 | 14:52
Sank kaže:

Htjeo bi zbog par zgodnih appova ali mi ne pada na pamet jer je ovaj video samo potvrdio ono cega sam se bojao. Zasto se frajeru nisu dignuli Settingsi ako je to tako super i stabilno?
30.04.2011 | 15:00
gogh kaže:
Iz nekog razloga mi se telefon sam od sebe restartao nakon 5, 10, ili 15 minuta razgovora. U pola veze on se jednostavno ugasi i upali. Tome jednostavno nije bilo lijeka, a sudeci po Appleovom forumu ima jos dosta tisuca ljudi koji imaju isti problem.

E tocno taj problem sam i ja imao na 3GS-u.. Bio sam lud ko puska. Radio sam milijun restore-ova na frisko, pratio razno razne upute, ali nista. Tako da taj bug nije imao veze sam jailbreakom vec sa bugom u iOS-u 4 i ponasanju istog na 3GS-u...
30.04.2011 | 18:49
Ja imam samo Sb settings i biteSms, jer bez toga ne mogu.Ostale tweekove izbjegavam, jer sam imao problema.Umalo sam zaboravio na Activator bez njega bi prodao iphone.
30.04.2011 | 20:39

Ja nisam i ne bi htio JB-kati iPhone. Kao što me bi htio tunirati svoj auto ili frizirati mikrovalku.
Da li JB oštećuje iPhone ili ne, ipak mislim da je to stvar pojedinih aplikacija koje mogu pegrijavati telefon do oštećenja.
Vjerujem da se JB iPhona radi u većini slučajeva radi instalacije ilegalno pribavljenih programa, manje zbo nekih posebnih i neophodnih, a najmanja valjda zbog izgleda ekrana (stavite si čavao u nos ako hoćete biti posebni i zapaženi).
Mo'š mislit kako je bitno u sekundi upaliti 3G ili Airplane mud. LOL
01.05.2011 | 15:53
Ne znam koja bi bila definicija oštećivanja telefona. Da li fizičko izvana, ili je to kada određeni dio ne radi kako treba (baterija) ili kada ti neka aplikacija ne radi kako treba (npr. jednostavno ne reagira). U mom slučaju, telefon je alat kojim se služim u poslu i ne pada mi na kraj pameti više eksperimentirati sa jailbrakeom. Napravio to jedanput i nikada više.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
01.05.2011 | 19:32
Čitam ovdje dosta podijeljenih mišljenja u vezi jailbreaka. Od toga da se bez jailbreaka ne može, pa do totalnog negiranja dobrobiti jailbreaka.

Iskreno u prvo vrijeme i ja sam bio prilično protiv jailbreaka. Smatrao sam baš kao i zabac da je to samo za ilegalnu rabotu i tog sam uvjerenja bio sve dok nisam sakupio dovoljno informacija da shvatim da je zapravo ilegalna rabota samo posljedica koju jailbreak omogućuje, ali nije za to prvenstveno namijenjen.

Ja neću reći da ne mogu bez jailbreaka jer sam zadnjih mjesec i pol dana bio bez njega na iPhoneu i preživio. Ipak, sam danas napravio update iOS na 4.3.2 i onda sa redsn0w 0.9.6rc14 za Mac-a napravio jailbreak, a evo i koje aplikacije i tweakove ja koristim i zašto:

CALL Counter 3 - prikazuje mi na ekranu koliko sam minuta do sada napravio poziva pa ne moram stalno ići u postavke provjeravati ili čekati da mi operater javi na SMS i tako bez napora imam kontrolu nad potrošnjom. Cijena 2,99$ ili besplatna verzija CALL Counter za starije verzije iOS ispod 3.0 na Cydia.

SMS Counter 3 - Prikazuje mi na ekranu iPhonea koliko sam do sada poslao SMS poručica i to ispravno broji ovisno o dužini. Duže od 160 znakova broji kao 2 poruke itd. Može se upisati i broj SMS poruka uključenih u tarifi pa pokazuje koliko je još ostalo do iskorištenja paketa. Cijena 2,99$ ili besplatna verzija SMS Counter za starije verzije iOS ispod 3.0 na Cydia.

MyWi - Osobni WiFi hotspot. Predma sada ta mogućnost postoji ugrađena u sam iOS od 4.3 verzije, još uvijek su mogućnosti i opcije ove aplikacije daleko naprednije, kao npr. može se koristiti i kao access point bez pristupa internetu i uključene 3G mreže da se recimo mogu igrati mrežne igre preko WiFi sa dva ili više iPhoena, iPoda ili iPada itd. Cijena 19,99$ na Cydia.

BatteryDetective - Aplikacija koja precizno pokazuje podatke o bateriji i koje aplikacije koliko troše tako dragocijene energije iz nje. Cijena 1,99$ za BatteryDetective ili ima besplatna verzija BatteryInfoLite na Cydia.

TruPrint - Ova aplikacija opmogućuje direktno pritanje na veliki broj raznih pisača čime zapravo unapređuje AirPrint inače ugrađen u iOS, a koji je na žalost još uvijek ograničene kompatibilnosti. Iskreno, meni još uvijek nije proradila sa mojim Canon MG6150 pisačem, ali nadam se da hoće u budućnosti jer se stalno nadograđuje. Cijena 9,99$ na Cydia.

RemoveBackground - Kao što samo ime kaže gasi sve aplikacije koje su još učitane u memoriju tj. koje se nalaze na multitasking traci i time pojednostavljuje oslobađanje memorije. Može se konfigurirati preko Activatora da se recimo sve aplikacije maknu iz memorije malo dužim držanjem Home tipke. Tweak je besplatan na Cydia.

Installous - Aplikacija na granici ilegale, a sve ovisi o korisnicima kako je koriste. Prvenstveno zamišljena da omogući isprobavanje aplikacija prije kupovine u koju svrhu je prvenstveno i koristim nakon što sam se više puta razočarao kupljenim aplikacijama koje se nisu pokazale onakvima kako su opisane na App Storeu. Besplatna aplikacija na Cydia.

Springtomize - jedan od najboljih tweakova za iPhone, a moguće uskoro i za iPad (za sada ne radi dobro zbog mogućnosti rotiranja Home ekrana kod kojeg se izgubi položaj ikona). Dakle, nudi veliku količinu mogućih opcija izmjene izgleda springboarda tj. home ekrana i time zamjenjuje veliku količinu zasebnih tweakova za iPhone. Svakako isprobati. Cijena 2,99$ na Cydia.

Black Keyboard - Besplatni tweak koji postavlja tamnu prozirnu podlogu za tipkovnicu na iPhoneu, a na iPadu zaista napravi da je tipkovnica crna sa bijelim znakovima vidi: Black Keyboard for iPad

SBSettings - Omogućuje pristup nekim postavkama iPhonea bez potrebe ulaska u postavke i tapkanje po njima. Vjerujem da ne moram previše pisati o ovom dodatku jer vjerujem da nema niti jednog jailbrekera koji ne koristi ovaj vrlo korisni dodatak.

Ja do sada nisam imao problema sa jailbreakom, a imam jailbrekana oba iPada i oba iPhonea 4. Ženin je doduše još uvijek na iOS 4.2.1, ali je zadovoljna i ne da mi ga više dirati. Moj je isto neko vrijeme bio jailbreakan na 4.2.1 bez ikakvih problema, a onda sam prije mjesec i po dana bio instalirao iOS 4.3. Do danas je izdržao na tome i sad je opet jailbreakan na 4.3.2. iPadi su također već oko pola godine jailbreakani na 4.2.1, a od jučer na 4.3.2 i do sada nikakvih problema. Ne treba samo pretjerivati sa instaliranjem razno raznih tweakova i problema ne bi smjelo biti.
01.05.2011 | 21:36
@Sank, sorry, ali ja osobno ne vidim neke koristi od ovih programa koje si ti naveo. Jedino ono za prontanje, a i to ne vidim korisnim, jer ako sam doma i pustim na printanje s iUređaja, tako isti mogu i s kompa.
01.05.2011 | 21:46
Sank vidim da nisi napisao biteSMS, probaj ga i vise sigurno neces koristiti ugradjeni messages.Ljudi kukaju da se odredjene aplikacije ruse, a ruse se vjerovatno zato sto ih nisu kupili.
01.05.2011 | 21:56
prije sam uredno jailbreakao iphone, i to prvenstveno radi mreze! neko vrijeme sam isto mislio da je na taj nacin uredjaj slobodniji i u neku ruku vise moj!
nakon sto sam okrenuo tonu repoa u cydiji, i probao sve i svasta, postepeno sam shvatio da mi 99% tih stvari nije trebalo! stovise, neke stvari su mi kompromitirale stabilnost uredjaja! prvo od cega sam odustao su bile teme! sad mi je to i estetski neukusno! koliko god puno resursa imali (tada je bio 3G u piatanju i tankih 128 mb rama), ne vidim potrebu da se megabajti jedu necim sto nas kao razlikuje od drugih! kao sto je vec netko napisao u ovom topicu, ima puno bitnijih stvari kojima se mozemo istaknuti! uglavnom vremenom sam imao sve manje stvari iz cydije! JB se sveo na ultrasnow, ili sta je vec bilo u igri za unlock u tom trenutku, i sbSettings!
kako je iphone dosao u vip, prestala je i moja potreba za unlockom, i na kraju je ostao samo sbSettings od nesluzbenih aplikacija!
nakon jednog updatea nije bilo jos JBa (to mi je jako falilo, mogucnost updata bez razmisljanja! ne moram cekati unlock i JB). kad je pak JB izasao, nikako da sjednem 5 min i to obavim, i ajde danas sutra... na kraju evo par mjeseci sam bez JB, i stvarno mi ne fali nesto! volio bi tu i tamo na brzinu ukljuciti 3G, ali takva sitnica ne vrijedi zaista JBa!
01.05.2011 | 23:20
Imao sam 3G i kasnije 3GS doduše samo par mjeseci i s JBom sam probao i imao problema. Sad imam četvorku 10tak dana i sumnjam da ću ga JBat. Kinsif je sve rekao !
  • Sank
  • Moderator
  • 221
01.05.2011 | 23:50
zabac kaže:
@Sank, sorry, ali ja osobno ne vidim neke koristi od ovih programa koje si ti naveo. Jedino ono za prontanje, a i to ne vidim korisnim, jer ako sam doma i pustim na printanje s iUređaja, tako isti mogu i s kompa.

zabac, nema ništa loše u tome što ti u svemu tome ne vidiš ništa korisno, pa ne treba ti i to je uredu. Iskreno, ja se sjećam vremena kad mobitela i svih tih gadgeta uopće nije bilo pa smo svejedno živjeli i normalno funkcionirali zar ne? Ja sam već i naglasio da mi sve to nije od životne važnosti i mogu bez svega toga, ali stvar je u tome da me veseli i samo želim to što me veseli podijeliti s drugima. Možda bude još nekog veselilo, a ako ne nema veze

york kaže:
Sank vidim da nisi napisao biteSMS, probaj ga i vise sigurno neces koristiti ugradjeni messages.

Nisam jer nisam neki ljubitelj poručica i češće nazovem samo da ne moram pisat, pa onda nisam nikad zatrebao biteSMS, no poslušat ću tvoj savjet i probat ću ga staviti ženi na iPhone jer ona pak obožava poruke.
02.05.2011 | 01:36
Moj 3G nije imao mogucnost snimanja videa- problem rijesen instalacijom Cycordera.

Lockinfo, aplikacija bez koje vise ne mogu, ne mogu vjerovati da Apple nije iskoristio potencijal lockscreena.

iGo navigaciju sam, priznajem, instalirao krekiranu, kako bih vidio jel to uopce funkcionira (prvi susret s navigacijom pa nisam htio bacit 99USD). Kad sam se uvjerio koliko je dobra, kupio sam ju.

BiteSMS, vec je sve receno u prijasnjim postovima.

Uglavnom, ja zadovoljan. Meni je jailbreak omogucio da zaobidjem njegove nedostatke i zaista ga maksimalno iskoristim.
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 16 minuta
  • dpasaric: Sretan 70-ti rođendan Jobsu u nekom digitalnom raju! ;)
  • kupus: neka se javi porukom
  • kupus: tražim preporuku za iptv, ako ima tko...
  • Zdravac: ...ali je najpraktičniji u kombinaciji sa Password managerom. Sve se učita i sve mi je tu postavljeno i dok tako radi, nemam jednostavno potrebe za prelaskom na nešto drugo. Isto otprilike kao i sa stock Mail.app
  • smayoo: Safari je dreq bloatware. Najgora Mac stock aplikacija.
  • kupus: nikad mi se nije svidio :(
  • Zdravac: zašto jednostavno ne koristite safari?
  • smayoo: ništa što se temelji na chrome kodu meni ne dolazi u obzir
  • kupus: mislim da ću, nakon korištenja firefoxa od samih početaka, umiroviti ga na neko vrijeme
  • kupus: nerado to kažem, ali brave je toliko "lakši" od firefoxa da mi se čini da koristim drugo računalo.
  • Matija klc: Hvala Zdravac, pokusam sa njime
  • Zdravac: Ili si mislio na besplatnu "verziju" Microsoft Office paketa? :)
  • Zdravac: Imaš u App storeu besplatni Collabora Office. On je zasnovan na Libre Office-u kojega svi hvale kao free zamjena za Microsoft
  • Matija klc: Ekipa, trebam office paket za Ipad 10. Ima li kakva besplatna mogucnost ili mi preostaje platiti paket? Hvala
  • zvone: plaćali istu nominalnu sumu u eurima za apple priouzvode a sad kad su euro i dolar isti opet digli.
  • zvone: A i primjetih da prije dok je dolar bio slab smo
  • zvone: Dobra ideja o bojkotu američke robe.
  • rusty: Ja je koristim sa svoje Studio ekrane
  • Yonkis: Koristi li netko (Appleovu) polishing cloth [link]
  • jura22: na Opera for iOS ne radi Vikalica. Sto god se upise ne prikazuje.
  • jura22: Abc
  • petros: Ne bih bojkotirao ni Temu niti AliExpress! :)
  • Zdravac: Samo ubaciš Samsung u ponudu, i svi smo mi opet kod tebe trgujemo!
  • Zdravac: Davore, a Temu bi odmah bojkotirao, jel? :)
  • Zdravac: EU, GB i Canada i još ako bi nekako mogli pridobiti Tursku, mislim da bi mogli jako učinkovito pokazati zube. Kad bih tu vidio zajedništvo, ja bih određeno vrijeme bojkotirao.
  • JOHN: ovakve reakcije tog nasnifanog čobana samo potvrđuju moje sumnje da bolesnici vladaju svijetim a još veći imbecili daju glas takvima što je onaj smrad na zapadu i onaj još smrdljiviji na istoku
  • dpasaric: Nismo spremni! :)
  • JOHN: Ako će se bojkotirati kao ovo s dućanima……nebumo daleko stigli.
  • Zdravac: Jeste li spremni, kao Europljanin, bojkotirati američke proizvode dok je Trump predsjednik i ako EU zaključi da na taj način možemo izboriti / vratiti poštovanje europskog ugleda u novom globalnom poretku ?
  • Borisone: Tresla se brda, umro je iPhone SE. R.I.P.
  • Borisone: Da ima "live" event, bilo bi tjedan dana ranije objava na Apple stranicama.
  • Zdravac: e jbg
  • Zdravac: Jel ima live prijenos?
  • Borisone: Ne. Najvjerojatnije samo ažuriran Apple site i objave za medije o novim uređajima.
  • Zdravac: Jel Apple event danas u 19:00h?
  • Yonkis: Hoćemo li sljedeći iParty organizirati putem Invites app-a? ;)
  • Yonkis: Apple will bring its next-generation M5 chip to the MacBook Pro in the fall, followed by the iPad Pro in the first half of 2026, according to Bloomberg’s Mark Gurman. - Wow, M5 na iPadu. M4 je već overkill ali ok. :D
  • miomika: @Zdravac...vjeruj mi, nebi ga prepoznao razliku, ni da te za guzicu ugrize. Nije to google translate.
  • miomika: Naravno Zdravac, pišeš na pamet i provjerio si, jelda?
  • Zdravac: Možda malo "old fashion", ali eto! :)
  • Zdravac: Vjeruj mi, skuži se odmah AI, ali kod ovih mlađih to prolazi jer je to, kao "kul"
  • Zdravac: Poslovna komunikacija zahtijeva poslovno znanje. Dakle, ili znaš što trebaš pisati, ili ne znaš. Ako ne znaš, zaposliti ću onoga tko zna - sigurno ne AI!
  • Zdravac: Ma kakav crni AI za poslovne mailove!! Kod mene ti to sigurno nebi prošlo!
  • drlovric: Mi saljemo stotine mailova na engleskom i da to ista valja, vec bi bilo u nasem workflow :) Ali eto, uzivaj ako te veseli. Ja it tvrdim da je beskorisno, sporo, trapavo, nedovrseno...
  • miomika: pa dok vidim full feature, nemogu sve reč. Upravo gledam na vijestima, završila je konferencija koja nama brani korištenje AI-a na uređajima. Što je zaključak, naravno, 10 mb texta ničega. Kako vidim u OS:_u, izgleda da će potiho ući na mala vrata. @dlovric možda je do ljudi koji je neznaju koristiti. Ipak je u pozadini chatGPT. Meni se ova opcija u mailu jako sviđa, da napravi poslovni
  • Soffoklo: @drlovric ne dozivljava nas Apple kao neko africko pleme vec mi sami sebe tako dozivljavamo i predstavljamo, a onda tvrtke poput Apple sukladno tome djeluju. Zato i Slovenija ima titlove, kao sto je imala i Apple Music davno prije nas i to uz potpunu uslugu, a ne djelomicnu, pa se premijer javno hvali kako eto imamo Apple Music. Do nas je.
  • drlovric: Apple AI je potpuno beskoristan. Dugo nisu vecu blamazu napravili. Svaki dan radim sa Amerima i niti jedan covjek mi nije rekao da ima jedan koristan feature. Svi cekaju bolju Siri koje nema pa nema. A ljudi kupovali iPhone 16 Pro radi "inteligencije" :D
  • miomika: ...i proofreading i onaj AI radi u mailu. Doduše, samo na engleskom, ali radi. Točno se kuži da lagano ovo preregulirano govno iz EU nema proslka i da AI lagano kuca na vrata.
  • miomika: ajde neke dobre vijesti. AKo je laptop/comp settiran na eng. radit će vam image playground s najnovijim update-om 15.3.1
  • drlovric: Apple nas dozivljava kao neko africko pleme i nema tu razumnog objasnjenja ni opravdanja.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

EJc, robee, ZeljkoB, Anonimci (264)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.12 Seconds

Provided by iJoomla SEO