28.06.2011 | 21:10
Zašto ne bi radilo? Ti imaš dvije meže, jedna je do routera, a druga je tvoja kučna. DHCP server koji je neki uređaj (dobro je routeru uključiti DHCP server jer je konstanstno upaljen) u tvojoj lokalnoj mreži, dodjeljivati će IP adrese samo onima oklo sebe (komp, telefon, printer...).
Eto ti mog primjera:
ADSL linija dolazi u Zyxel (T-COM i glumi modem jer je Wi-Fi modul ugašen), od njega ide kabel do AirPortExtreme-a (koji je DHCP server), onda imam jedan AirPortExpress koji je spojen pridružen (join) onom AirPortExtreme-u, to je mreža.
Na to su spojeni žićano jedan kompa (WIN), WDTV Live i NAS, dok je MAC spojen na LAN port onog Zyxela. Na AirPortExtremem je prištekan USB disk i Canon ptinter preko USB HUB-a.
Wi-Fi koriste dva MBP-a i iPhone. Sve to radi vrlo zadovoljavajuće i stabilno.
E da, na onaj Zyxel je još zakleman i MaxTV.
EDIT: Kakve veze ima DNS (to je Domain Name System) i ovisi, koliko mi se čini, o drugoj strani (mada svi davatelji pristupa internetu nude mislim automatski preuzimanje DNS adresa). Ne kužim kaj je statična adresa? DNS je adresa od Optiminih servera, OK. Ako ti imaš statičnu adresu ona sigurno ne počinje s 192.168.x.x (moja trenutna adresa je 93.138.20.20 i mijenja se svaka 24 sata ili manje), nego je neka druga. Ali to je adresa koju ti ni ne vidiš jer je s "vanjske strane " tvoje mreže (WAN), ono kaj ti vidiš je "unutra" (LAN) i to hendla DHCP server.