Koji model uzeti?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Koji model uzeti?

13.11.2011 | 12:43
htio bih uzeti curi iPhone pa me zanima vaše razmišljanje o mojoj dilemi.

dvoumim se između 3G i 3GS. ne znam je li 3G prestar model, pošto ne prihvaća iOS5, tj. koliko je dugoročno dobar odabir.
ono za šta bi ga cura koristila je pozivi, poruke, muzika, poneka jednostavna (softverski) igrica, a aplikacije će joj biti dovoljne one integrirane plus neke "temeljne" tipa to-do, podsjetnik i sl.
zbog toga mislim da zapravo ne bi bilo presudno za takvo korištenje imati najnoviji OS - ili možda griješim?
3GS me više privlači zbog iOS-a 5 te bolje kamere i eventualno bržeg rada, s tim da te dvije stavke nisu presudne već samo bonus.

zapravo mi je ograničavajući faktor cijena, pošto mi je 3GS trenutno malo preskupa investicija, inače bih njega uzeo bez razmišljanja.

šta mislite?
13.11.2011 | 12:47
Mislim da si sam sebi dao odgovor,razlika izmedju 3G i 3Gs je ogromna(svakako u korist 3Gs) .Ima ona stara poslovica "pruzi se koliko ti je jorgan dug" sto znaci ako mozes uzmi 3Gs ako ne onda 3G ili mozda neku nokiu da nebi bilo, ona me ostavila a ja joj iPhone kupio

NHF
13.11.2011 | 13:08
da, pa da joj moram prijetit zaključavanjem mobitela i sl., kao što se nekima ovdje dogodilo...

ma situacija je s te strane jednostavna - kolko para, tolko muzike, samo mene zanima isplati li se možda ipak pružiti "izvan jorgana" (makar sačekati još neko vrijeme). je li u opisanom slučaju, za takve potrebe, tj. takvo korištenje zaista potrebno ići na 3GS?
ona već par godina ima iPod touch 1. generacije i zbilja nema potrebu za novijim uređajem - za slušanje muzike i poneku card/board igricu to joj je sasvim dovoljno. po toj logici mislim da bi joj 3G zasad bio također dovoljan, pošto nije tip od tih gadgeterija.
13.11.2011 | 13:12
Svakako je bolje uzeti 3Gs od 3G,brzi,jaci,sigurno u boljem stanju,bolja baterija.... Sve je do tebe samo bjezi od 06.15.00 BB
13.11.2011 | 13:43
ok, to znam, ali s obzirom na opisane potrebe korištenja, je li zaista toliko bolji da će 3G biti "neupotrebljiv"?

šta bi to značilo, bježi od 06.15.00 BB? u tom sam području potpuno neinformiran...
13.11.2011 | 13:59
BB 06.15.00 je od iPada i koristi se da bi se otkljucao mobitel koji nje sim free,sa tim BB neradi GPS , moguci su problemi sa wifi,baterijom.... i da 3G ce biti skoro neupotrebljiv bas kao sto je sada 2G jer ako se vodis tom politikom onda je mozda bolje da se odlucis za nekog drugog proizvodjaca. U svakom slucaju da sam na tvom mjestu isao bih na 3Gs .
13.11.2011 | 14:08
ok, hvala na informacijama.
13.11.2011 | 15:59
Možda nije loša varijanta uzeti joj novi bijeli iPod touch? Dovoljno za iMessage, FaceTime i Skype, a za GSM pozive može nastavi koristiti sadašnji mob.
13.11.2011 | 16:33
sori, ali totalno si me zbunio. ne kužim ovaj prijedlog...
13.11.2011 | 18:05
danijelr15 kaže:
Možda nije loša varijanta uzeti joj novi bijeli iPod touch? Dovoljno za iMessage, FaceTime i Skype, a za GSM pozive može nastavi koristiti sadašnji mob.

nema smisla to kupovat, ako vec kupuje naka kupi ili 3gs ili 3g, tebe bi stvarno bilo volja vuc sa sobom i ipod tuch i mobitel? dobro tebe ozda i bi ali posto zena nije neki tech freak nju sigurno to nebi bilo volja i nebi ga vukla sa sobom te bi joj stajao doma!

evo npr meni cura ima 4-tvorku i koristi ga samo za pozive i poruke, nikad ni otvorila nije app store na telefonu je 4.2.1 nikad nije ni updejtala soft, ništa kakvog je dobila takav i je (preko firme za 1kunu) njoj to samo sluzi da bude fancy haha sad neznam kakva je tvoja cura i cisto sumljam da nju bas briga za brzinu itd itd s moje tocke gledalista (imao sam i 3g i 3gs) 3g je sasvim dovoljan al sad neznam ako ti se cura vise "kuzi" i zanima je to onda 3gs..
13.11.2011 | 18:26
emjae kaže:
evo npr meni cura ima 4-tvorku i koristi ga samo za pozive i poruke, nikad ni otvorila nije app store na telefonu je 4.2.1 nikad nije ni updejtala soft, ništa kakvog je dobila takav i je

ma ista stvar, ni moju ne zanimaju finese u brzini procesora i sl., samo neka sve radi kako treba. naveo sam gore u kojim bi ga okvirima koristila - pozivi, poruke, muzika i malo igrice. više od toga sigurno neće.
zato mislim da bi joj zbilja za početak bio dovoljan 3G, a ako se baš zainteresira (i kad bude više para) s vremenom može prijeći na noviji model.
13.11.2011 | 18:36
onaj prijedlog s iPodom mi je zvučao suludo - bez uvrede danijelu - pa me zbunio jer možda ne raspolažem s ključnim informacijama.

ne kužim kako bi bilo isplativije kupiti iPod touch 4G koji nema mogućnost GSM funkcionalnosti? dakle, ne može se s njega zvati niti pisati poruke osim preko wi-fi mreže, a to je praktički dostupno samo kod kuće.
skuplji je od iPhonea 3G, košta koliko i iPhone 3GS, a nema najosnovnije funkcije istih. (!!??)
13.11.2011 | 20:20
Finn kaže:
pozivi, poruke, muzika i malo igrice[/quote]

ovo me podsjetilo na nedavno doba netbookova kada su ljudi govorili da im ne treba jaki komp jer ga koriste samo za net! i onda otvoris 3 taba na nekom brosweru i ne daj boze Flash i netbook umre!

ima x razloga da se radje odlucis 3Gs a jedan za 3G... nesto niza cijena! ako ti tih par sto kn ne igra preveliku ulogu, nemas dvojbi!
13.11.2011 | 20:36
sta je to toliko loše u 3g ja sam ga imao do nedavno i i dalje bi ga korstio da ga nisam izgubio, imao sam ga dvije godine i nikad nisam imao nikakvih problema sa njime, pao mi je masu puta, imao sam svašta instaliranoga na njemu i sve je šljakalo odlično...

bez uvrede ali ovaj tvoj gorni post me podsjetio na preseravanja sa samsungovim galaxijima
www.gsmarena.com/samsung_galaxy_s_iii_sp...anyone-news-3256.php
koji ce ti K**** 1,8dual core proc na mobitelu?!? tako i to zeni ne treba mobitel za nis drugo nego za zvat i poruke i te banalne pizdarije (pa znam sta pricam imam i ja jednu takvu) njoj ne treba nikakav procesor za to eto tako ja to vidim mozda sam malo pretjerao, sorry ako sam te uvrijedio
13.11.2011 | 20:51
upravo tako, mislim da je usporedba neprimjerena. kad joj mobitel bude važan poslovni alat (što neće biti nikada) onda može razmišljati o detaljima karakteristika.

a da mi "parsto" kuna (700-800 kn baš i nije inače parsto) ne igra preveliku ulogu ne bih o tome ni raspravljao i razmišljao - kao što sam već rekao.
13.11.2011 | 20:54
ona ce dobit iphone (ionako nema vidljive razlike između 3 i 3gs-a), ti ces potrošit cca 700kn manje i svi sretni i zadovoljni. samo pazi da ne kupiš nekoga sa ipadovim basebandom
13.11.2011 | 21:17
ja sam imao 3G i sad na na 4vorci... Po meni taj 3G je danas skoro pa neupotrebljiv ak ima iOS4... To je toliko sporo da odes skuhat kavu dok se nekaj diže i opće mi se gubi smisao nekih app kad za sve treba čekati o-ho-ho... Cura ga sad ima i šljaka i sve 5 al opet je full spor... zato rađe kupi 3GS il malo sačekaj da dođe 4S pa će ti 4vorka 8GB bit full jeftina u dućanu...
13.11.2011 | 21:31
Mislim da tema ide daleko u off,

@Finn uzmi mobitel koji mozes priustiti.
14.11.2011 | 02:08
Dobro momci, sve 5, ali cemu onda pitanje ako imate odgovor?
Ne patim za visokim radnim taktovima, gigabajtima rama i sl, samo iznosim svoje iskustvo, a one je takvo da sam 3G nakon updatea na 4.x skoro pa zamrzio! 3Gs i danas leti koliko mi je poznato i to je to!
3G je apple povukao nakon 2 nove generacije, dok je 3Gs evo i dalje u prodaji... I to nesto govori!
Nadalje, 3Gs podrzava iOS5 pa tako mozes komunicirati lakse (jeftinije) sa curom kroz iMessage i tako neke sitnice koje nisu na odmet!
Ali vidim da si sam zakljucio da je 3G dovoljan pa ne vidim poantu pitanja! Na kraju krajeva, za pozive, poruke, muziku i malo igranja sasvim ce dobro posao odraditi i neka nokia upola jeftinija od 3Ga!
Ako cura bas zeli iphone radi izgleda, onda nema smisla raspravljati, cijena je jedini ffaktor i kraj price!

Emjae, nema potrebe za isprikama! Iznesi tvoj stav i kraj price!
Samo sam zelio reci da su te "banalne pizdarije" upravo stvari koje vole jesti procesor...
14.11.2011 | 05:09
Hajd neka mi neko pojasni što je to tako bitan taj iMessage?

Pa to radi običan Facebook messenger, još je nebitno kakvi su telefoni na obje strane.
14.11.2011 | 09:53
jos bolje od FB messengera to radi push mail! bilo je nacina i do sada, a ovo je samo jos jedna alternativa! meni je puno brzi i neposredniji od FB messengera recimo, ali i dalje mi vise pase mail i njega prvenstveno koristim!
u ovoj situaciji sam ga spomenuo jer sam eto zamislio osobu koja ne istalira nesto puno aplikacija, i kojoj je sms dio svakodnevne komunikacije pa joj je ovakvo rijesenje "prirodnije"!
14.11.2011 | 13:08
iMessage, osim slanja tekstualnih poruka, omogućava slanje fotografija, audio i video zapisa, a sama stvar je zgodna jer je integrirana u SMS aplikaciju. Također, omogućava vidljivost kada druga strana tipka poruku te prikaz je li poslana poruka dostavljena i vrijeme kada je pročitana.

Messenger aplikacija za Facebook omogućuje isključivo tekstualnu komunikaciju koja može sadržavati GPS lokaciju. Stoga ThierryUnreal, mislim da je razlika vrlo jasna.
14.11.2011 | 15:39
ja imam svoje mišljenje i htio sam ga usporediti s drugim mišljenjima - pogotovo ljudi koji su u toj temi "dublje". pošto nisam dobio suvisli protuargument svom stavu zaključio sam da ga ne trebam mijenjati.

možda nisam bio dovoljno jasan, pa ću probat temeljitije iznijet dvojbu. jasno mi je koje su prednosti 3GS-a, ali me zanima sljedeće:
je li OS za obavljanje osnovnih funkcija - pozivi, poruke, muzika, (malo) igrice - toliko presudan da bi trebalo uzeti model koji podržava OS5 ili i model sa starijim OS-om može ove osnovne funkcije obaviti bez problema i bez neke bitne razlike od novijeg OS-a?
to što (neki) 3G-ovi rade sporije s OS4 ne mora biti presudno pošto uvijek postoji OS3 koji valjda radi normalno.

dakle, pitanje je postoji li zaista ozbiljna i realna funkcionalna razlika između 3G s OS3/4 i 3GS s OS4/5, za navedene (temeljne) radnje?
14.11.2011 | 15:56
a dobro, koji bi trebao biti odgovor? da 3G ponekada prestane raditi, salje poruke na krivi broj i sl?
meni je osobno i za takve stvari sa iOS4 bio prespor, ako ga nabavis sa iOS3 bit ce pristojno!
ALI nemoj se cuditi kad ti zena dodje doma i pita te da joj instaliras angry birds kao na fonu od frendice!
14.11.2011 | 16:10
pa ja sam igrao angry birds i plants vs zombies (Ios 4.2.1), jest da malo laga(plants vs zombies kad nakrcaš onig biljaka miljun), ali to uopce nece predstavljati nikakav problem

ja mislim da znam koji ces uzet i da ja se s curom inace cujem preko vibera, nekako mi je najlakše aktiviram onu opciju u tele2 Smiley i dođe mi 300mb prometa (ako ne skidam nikad kraja ih potrošit) instaliras na ob i na miru si, tj nisi sorry na off-u
14.11.2011 | 16:15
nece ako je na iOS 3.x jer dosta novih aplikacija nece biti podrzano!
ma ukratko da ne duzim sada, 3G ce sasvim pristojno odraditi posao poruka i telefoniranja! podrske za njega vise nema u vidu updatea OSa, sve vise aplikacije ga nece sluzbeno podrzavati, ali posto to ocito nije potreba osobe koja ce ga koristiti, kupi 3G i odvedi zenu na veceru!
14.11.2011 | 18:26
ma ima da ona mene vodi na večeru.

nije toliko bitna podrška za (nove) aplikacije. ako joj je iPod touch 1. gen. već par godina dobar onda će joj i 3G iPhone biti...
preskup mi je trenutno 3GS pa sam htio vidjeti je li zbilja nužno ići na njega ili može i 3G.

hvala na raspravi.
14.11.2011 | 19:10
Zašto curu ne zagrliš, kupiš joj ružu i kažeš da skup mobitel stvarno nije neka bitna stvar koju treba imati?
14.11.2011 | 19:36
pa ne mogu svake godine istu foru koristit.
a ona ionake sve to zna - niti ga je ikad tražila...
14.11.2011 | 20:10
kinsif kaže:
jos bolje od FB messengera to radi push mail! bilo je nacina i do sada, a ovo je samo jos jedna alternativa! meni je puno brzi i neposredniji od FB messengera recimo, ali i dalje mi vise pase mail i njega prvenstveno koristim!
u ovoj situaciji sam ga spomenuo jer sam eto zamislio osobu koja ne istalira nesto puno aplikacija, i kojoj je sms dio svakodnevne komunikacije pa joj je ovakvo rijesenje "prirodnije"!

Kako da komuniciraš sa ljudima koji nemaju iPhone sa iOS5 preko iMessagea?

Ja sa FBmsg bez problema se dopisujem i sa androidom, symbianom, dumb telefonom.
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 56 minuta
  • ^SuperUnknown^: Zadnji update WhatsApp desktop appa se vise ne pokrece, ikona zabounca na sekundu i nista se ne dogodi. Starija verzija koja mi je radila je upravo "expired". Monterey OS. Ima tko slicnih problema ili rjesenje?
  • dpasaric: Sretan 70-ti rođendan Jobsu u nekom digitalnom raju! ;)
  • kupus: neka se javi porukom
  • kupus: tražim preporuku za iptv, ako ima tko...
  • Zdravac: ...ali je najpraktičniji u kombinaciji sa Password managerom. Sve se učita i sve mi je tu postavljeno i dok tako radi, nemam jednostavno potrebe za prelaskom na nešto drugo. Isto otprilike kao i sa stock Mail.app
  • smayoo: Safari je dreq bloatware. Najgora Mac stock aplikacija.
  • kupus: nikad mi se nije svidio :(
  • Zdravac: zašto jednostavno ne koristite safari?
  • smayoo: ništa što se temelji na chrome kodu meni ne dolazi u obzir
  • kupus: mislim da ću, nakon korištenja firefoxa od samih početaka, umiroviti ga na neko vrijeme
  • kupus: nerado to kažem, ali brave je toliko "lakši" od firefoxa da mi se čini da koristim drugo računalo.
  • Matija klc: Hvala Zdravac, pokusam sa njime
  • Zdravac: Ili si mislio na besplatnu "verziju" Microsoft Office paketa? :)
  • Zdravac: Imaš u App storeu besplatni Collabora Office. On je zasnovan na Libre Office-u kojega svi hvale kao free zamjena za Microsoft
  • Matija klc: Ekipa, trebam office paket za Ipad 10. Ima li kakva besplatna mogucnost ili mi preostaje platiti paket? Hvala
  • zvone: plaćali istu nominalnu sumu u eurima za apple priouzvode a sad kad su euro i dolar isti opet digli.
  • zvone: A i primjetih da prije dok je dolar bio slab smo
  • zvone: Dobra ideja o bojkotu američke robe.
  • rusty: Ja je koristim sa svoje Studio ekrane
  • Yonkis: Koristi li netko (Appleovu) polishing cloth [link]
  • jura22: na Opera for iOS ne radi Vikalica. Sto god se upise ne prikazuje.
  • jura22: Abc
  • petros: Ne bih bojkotirao ni Temu niti AliExpress! :)
  • Zdravac: Samo ubaciš Samsung u ponudu, i svi smo mi opet kod tebe trgujemo!
  • Zdravac: Davore, a Temu bi odmah bojkotirao, jel? :)
  • Zdravac: EU, GB i Canada i još ako bi nekako mogli pridobiti Tursku, mislim da bi mogli jako učinkovito pokazati zube. Kad bih tu vidio zajedništvo, ja bih određeno vrijeme bojkotirao.
  • JOHN: ovakve reakcije tog nasnifanog čobana samo potvrđuju moje sumnje da bolesnici vladaju svijetim a još veći imbecili daju glas takvima što je onaj smrad na zapadu i onaj još smrdljiviji na istoku
  • dpasaric: Nismo spremni! :)
  • JOHN: Ako će se bojkotirati kao ovo s dućanima……nebumo daleko stigli.
  • Zdravac: Jeste li spremni, kao Europljanin, bojkotirati američke proizvode dok je Trump predsjednik i ako EU zaključi da na taj način možemo izboriti / vratiti poštovanje europskog ugleda u novom globalnom poretku ?
  • Borisone: Tresla se brda, umro je iPhone SE. R.I.P.
  • Borisone: Da ima "live" event, bilo bi tjedan dana ranije objava na Apple stranicama.
  • Zdravac: e jbg
  • Zdravac: Jel ima live prijenos?
  • Borisone: Ne. Najvjerojatnije samo ažuriran Apple site i objave za medije o novim uređajima.
  • Zdravac: Jel Apple event danas u 19:00h?
  • Yonkis: Hoćemo li sljedeći iParty organizirati putem Invites app-a? ;)
  • Yonkis: Apple will bring its next-generation M5 chip to the MacBook Pro in the fall, followed by the iPad Pro in the first half of 2026, according to Bloomberg’s Mark Gurman. - Wow, M5 na iPadu. M4 je već overkill ali ok. :D
  • miomika: @Zdravac...vjeruj mi, nebi ga prepoznao razliku, ni da te za guzicu ugrize. Nije to google translate.
  • miomika: Naravno Zdravac, pišeš na pamet i provjerio si, jelda?
  • Zdravac: Možda malo "old fashion", ali eto! :)
  • Zdravac: Vjeruj mi, skuži se odmah AI, ali kod ovih mlađih to prolazi jer je to, kao "kul"
  • Zdravac: Poslovna komunikacija zahtijeva poslovno znanje. Dakle, ili znaš što trebaš pisati, ili ne znaš. Ako ne znaš, zaposliti ću onoga tko zna - sigurno ne AI!
  • Zdravac: Ma kakav crni AI za poslovne mailove!! Kod mene ti to sigurno nebi prošlo!
  • drlovric: Mi saljemo stotine mailova na engleskom i da to ista valja, vec bi bilo u nasem workflow :) Ali eto, uzivaj ako te veseli. Ja it tvrdim da je beskorisno, sporo, trapavo, nedovrseno...
  • miomika: pa dok vidim full feature, nemogu sve reč. Upravo gledam na vijestima, završila je konferencija koja nama brani korištenje AI-a na uređajima. Što je zaključak, naravno, 10 mb texta ničega. Kako vidim u OS:_u, izgleda da će potiho ući na mala vrata. @dlovric možda je do ljudi koji je neznaju koristiti. Ipak je u pozadini chatGPT. Meni se ova opcija u mailu jako sviđa, da napravi poslovni
  • Soffoklo: @drlovric ne dozivljava nas Apple kao neko africko pleme vec mi sami sebe tako dozivljavamo i predstavljamo, a onda tvrtke poput Apple sukladno tome djeluju. Zato i Slovenija ima titlove, kao sto je imala i Apple Music davno prije nas i to uz potpunu uslugu, a ne djelomicnu, pa se premijer javno hvali kako eto imamo Apple Music. Do nas je.
  • drlovric: Apple AI je potpuno beskoristan. Dugo nisu vecu blamazu napravili. Svaki dan radim sa Amerima i niti jedan covjek mi nije rekao da ima jedan koristan feature. Svi cekaju bolju Siri koje nema pa nema. A ljudi kupovali iPhone 16 Pro radi "inteligencije" :D
  • miomika: ...i proofreading i onaj AI radi u mailu. Doduše, samo na engleskom, ali radi. Točno se kuži da lagano ovo preregulirano govno iz EU nema proslka i da AI lagano kuca na vrata.
  • miomika: ajde neke dobre vijesti. AKo je laptop/comp settiran na eng. radit će vam image playground s najnovijim update-om 15.3.1

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.25 Seconds

Provided by iJoomla SEO