16.07.2012 | 22:13
evo, stigao je i taj dan; ja postam u forumu pod temom iPhone..... Nakon kratke konzultacije s Davorom, odlučih se na ovaj korak, u nadi da ću nekom pomoći sa svojim iskustvom, ali i u nadi da će možda netko pomoći meni....
Dakle, da se izrazim rječnikom prognoze vremena za pomorce s HR-a.
Situacija: nokija se pomalo gubi, vrijeme je za zamjenu. Po mogućnosti, želio bih iPhone. Koji? To je jedno od pitanja. Objektivno, vjerojatno mi je i 3GS sasma dobar, ali 4-ka ima bolji displej pa bih ipak njega. No, sad tek počinju dvojbe: koji, kakav, kako?
Prvi je impuls bio da ga kupim preko Njuškala. Ima ih more, prodaju se po 2000-2200 kuna. 4S ide za 2700 pa na više. sve do 3500 i preko toga.. O tome ćemo malo kasnije.
Za početak, nakon priča o murji koja dođe doma, uzme mob a ti ostaneš bez love i s potencijalnim problemima, čvrsto dlučih kupiti neki s računom. I sad kreće kalvarija. Većina ljudi nema račun. Zapravo, NITKO nema račun, iako neki tvrde da ga imaju. I onda potegneš do varaždina koji nije varaždn, nego si ga prebacio za još 20-ak km, a čovjek ti pokaže neko nazovi jamstvo koje je ovjereno i potpisano, ali na njemu ne piše ništa drugo. Može biti i od veš-mašine, jer nije iz VIP-a.... I glupavi pogled na moje pitanje, pa rekli ste da imate račun! Ne, u firmi je, kupljne je na nju. OK, koja firma? A ne radim više tam, pa ne mogu do računa.....
Drugi u oglasu tvrdi da je mobitel korišten 'maksimalno 30 minuta'. Imate račun i jamstvo? Ne, jer je jamstvo isteklo. Pa kak ste ga onda koristili samo 30 minuta? Dobio ga je, a već je imao iPhone, pa mu je ovaj stajal u ladici. Taman godinu dana je pričekal, onda ga je oglasil....?!
Općenito, po glasima mahom svi dobivaju iPhone. Meni samo nije jasno kak i gdje se to masovno dijeli i kak je mene dosad zaobilazilo?!?!?
Potom, čul sam da je u otpicaju jako puno kineskih fejkova i da ih je teško otkriti na prvu, ako nisi vičan. Što god to značilo. Znači li to da fejk ima u sebi iOS? Da je napravljen tak dobro da se nemre skužit? Nemam pojma, nisam još vidio ni jednog....
Na koncu, lagano sam popi...l i pogledal ponudu Vipa bez ugovora. iPhone 3 GS 8Gb ide za 3000 kuna, iPhone 4 8 Gb ide za 4100, a iPhone 4S 16 Gb košta 4700 kuna. Te bi cijene čak mogao ocjeniti korektnima, ako se pogleda koliko vani koštaju otključane varijante; to je tu negdje, vjerujem da je razlika proizvod PDV-a naših davanja an ženeral...
Konačno, netko mi je ponudil varijantu koja je pala sa šlepera. Ti uređaji nisu aktivirani, potpuno su novi i, kao takve , navodno, murja ne otkriva preko IMEI-a?! Ali, opet, ako su negdje pali sa šlepera, netko ih traži, kaj ne?
Dakle moja pitanja su tu, iskustva isto tako i na kraju sam na rubu odluke da sve ostavim kak je, krpam se s nokijom dok ne krepa totalno, a onda krenem u promišljanje dalje. U krajnjoj liniji, ionako treba izaći iP5 ili kak ga već budu zvali, pa bi onda i ovima mogla malo pasti cijena? Vjerujem da bi iP3 GS onda mogao iščeznuti iz ponude, a četvorka se preseliti u njegov cjenovni rang od 3000 soma?
Što me dovodi do pitanja: nije li 8 Gb memorije malo knap? Ili, ako se mob ne napuni muzikom, to je dosta?
Evo, toliko od mene, hvala unaprijed na svim savjetima, promišljanjima i iskustvima