Apple iPhone 4 pao u vodu (more)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Apple iPhone 4 pao u vodu (more)

08.08.2012 | 23:23
pozdrav,

evo nazalost iphone se smocio bio u moru (u slanoj vodi) i to je bilo prije nekoliko dana... nije se htio upaliti niti jedan dan pa sam ga danas stavio u destiliranu vodu pa rastavio ga i odspojio bateriju... kako vidim na bateriji je malo korozija, odnosno malo smedje boje... inace sto mogu jos napraviti?
09.08.2012 | 00:40
Oprati maticnu plocu u alkoholu sa cetkicom za zube putiti jedan dan da se susi i isprobati. Jedini veci problem mozes imati sa lcd ekranom...
  • Sank
  • Moderator
  • 221
09.08.2012 | 00:41
Eh, da si ga barem otvorio, odspojio bateriju i oprao slatkom vodom te osušio odmah nakon močenja u moru možda bi bilo šanse da preživi, a ovako par dana nakon slane kupke.... Mislim da možeš početi razmišljati o nabavci drugog, a daj ga nekom servisu da ti čisto provjeri za sigurno da je matična otišla u vječna lovišta
09.08.2012 | 00:51
Franziskaner kaže:
pozdrav,

evo nazalost iphone se smocio bio u moru (u slanoj vodi) i to je bilo prije nekoliko dana... nije se htio upaliti niti jedan dan pa sam ga danas stavio u destiliranu vodu pa rastavio ga i odspojio bateriju... kako vidim na bateriji je malo korozija, odnosno malo smedje boje... inace sto mogu jos napraviti?

Mislim da se nažalost možeš oprostiti sa iPhone-om jer trebao si sve te postupke napraviti u roku 2 - 3 sata..Ovako teško da će ti proraditi jer je vjerojatno otišla maticna i možda još pokoji dio..Probaj ga još staviti u rižu da stoji 2-3 dana da izvuce svu vlagu ali teško da će ti i tad proraditi..
09.08.2012 | 01:11
steta...
a da ga stavim u rizu odmah ili da prvo ga ponovno otvorenog stavim u destiliranoj vodi? i to bez baterije? ili i baterija mora?

a gdje je maticna? s alkoholom? znaci otvorim maticnu pa onda u alkoholu? jeli ima neki video?
09.08.2012 | 01:20
Ljudi. Zena je oprala ajfon u vesmasini i nakon tjedan dana sam sa alkoholom i cetkicom spasio situaciju. (zena = opcenito. zensko bice, a ne moja zena

Nada uvijek postoji ako znas sto uciniti.

Izvadi maticnu. Uzmi cetkicu. Plasticna posudica + decilitar alkohola. I struzi lagano se cetkicom. Ako vidis oksidaciju, malo jace
09.08.2012 | 03:25
Evo ja ću ti samo reći gdje je matična ploča, pošto si pitao... a inače se nisam susretao sa iPhone-om koji je upao u more.

Matična ploča se nalazi između baterije i zadnje strane iPhone-a na ovoj slici:
zollotech.com/wp-content/uploads/2011/02...t-verizon-iphone.jpg
09.08.2012 | 03:45
iz mog osobnog iskustva, kada se voda iz mora zadrzi preko 2 dana u nekom mehanickom ili elektronickom sklopu, dovidjenja!
sada, moze biti da nije puno toga prodrlo ako je u moru bio par sekundi, pa mozda ima nade.
mozes si u nekoj apoteci nabaviti medicinski benzin, u narodnim novinama kupis kist za crtanje, malo tvrdji (moze i cetkica za zube, ali kist mi je nekako precizniji), i kreni lagano cistiti sve spojeve, maticnu plocu, itd. uglavnom di god vidis znakove korozije, probaj ih ukloniti. kad mislis da si sve pocistio, sklopi stvar u cjelinu i drzi palceve.
09.08.2012 | 13:42
kinsif kaže:
iz mog osobnog iskustva, kada se voda iz mora zadrzi preko 2 dana u nekom mehanickom ili elektronickom sklopu, dovidjenja!

Voda iz mora nije nista opasnija od bilo koje druge vode, opasno je more.
Sve sto bi napravio da mi upadne mobitel u bilokoju vodu... iskljucio mobitel i uvalio u ga u veliku teglu napunjenu rizom i drzao tamo 3 dana. Dobro zatvorio poklopac.
09.08.2012 | 15:07
ok. znaci da samo sa cetkicom ocistim maticnu
ili da bas uronim i stavim pod alkoholom cijelu maticnu?
09.08.2012 | 17:15
oboje
09.08.2012 | 17:16
Sve jedno je. Vecu stetu nemres napraviti nego kaj je. I nije svejedno je li slana ili slazka voda jer slana voda djeluje kao elektrolit i vodljiva je vise nego slatka. Stos je u tome da maknes sol i ocistis koroziju od te iste soli. Problem je ako je elektronika bila pod naponom i ako se kaj skurilo. Display je posebna prica, ako nije usla voda ne diraj jer bus vece sranje napravil ako u medjuslojeve uguras neku tekucinu koja bude tesko ili nikako ishlapila.
10.08.2012 | 00:48
Mateo kaže:

Voda iz mora nije nista opasnija od bilo koje druge vode, opasno je more.
Sve sto bi napravio da mi upadne mobitel u bilokoju vodu... iskljucio mobitel i uvalio u ga u veliku teglu napunjenu rizom i drzao tamo 3 dana. Dobro zatvorio poklopac.

pa ne znam bas. u mom iskustvu sigurno nije. svakog ljeta gledam veliki broj satova u koje udje morska voda, i vidim u sta se pretvori mehanizam...
evo od neki dan

i nesto starija slika

uglavnom, ako se na mehanizmu ne krene raditi kroz 24h nakon sto je more uslo u njega, skoro pa sigurno nema mu spasa. pogotovo elektronski mehanizam (prva slika) bas zbog elektronskok bloka.
kada se sat smoci slatkom vodom pak, garantirano je veca sansa da se mehanizam moze izvuci.
ponavljam to je moje iskustvo i vezano je za satove, ali mislim da smo tu negdje.
da se meni smoci, sto prije bi ga otvorio i temeljito pocistio. svojednobno sam tako izvukao mp3 player koji je prosao rundu u vesmasini.
11.08.2012 | 18:04
Na zalost iPhone+More = Cigla u 99% slucajeva
11.08.2012 | 23:30
Što niste pazili? Bili je još takvih kojim je ispao iPhone u more.
Ne znam ni zašto se primičete moru sa skupim telefonom...
  • Sank
  • Moderator
  • 221
12.08.2012 | 10:31
Dakle nakon močenja iPhonea u morskoj vodi vrlo je važno što prije (ODMAH) ugasiti ga, otvoriti i odspojiti bateriju, te nakon toga isprati ga u slatkoj vodi i posušiti baš kako je to opisano na ovom linku:

www.iportal.com.hr/inews/iphoneipadipod-...u-more-sto-napraviti

ukoliko se ne učini tako, velika je vjerojatnost da će komponente biti oštećene i servis se više neće isplatiti.
12.08.2012 | 12:59
Na zalost ali mislim da imas lijep i moderan držač papira
  • Dorian03
  • Posjetitelj
17.08.2012 | 13:01
Meni je iPhone 4S pao u more ali na jednu stepenicu koja je bila cenzimetar pod vodom i iPhone se u vodi namocio samo do pola, tj. samo zadnja strana prednja je bila iznad vode. I tako je on stojao u vodi dobrih nekoliko minuta da ja nisam ni primjetio zato sto mi je iskliznuo iz dzepa. I kad sam primjetio, izvadio sam ga iz mora i samo obrisao, ugasio, upalio i to je bilo to. Radi normalno. I sada nakon 2 i pol mjeseca kako se to dogodilo iPhone normalno radi, jedino sto nece bas dobro puniti, pretpostavljam da je voda usla u konektor za punjenje. E sad ja imam jedno pitanje. Ako ja iPhone odnesem u servis u vip, hoce li oni rastavljati uredaj ili ce mi samo dati novi i zanima me kako opcenito ide ta procedura sa iPhoneom koji je ostavljen na servisu.
UNAPRIJED HVALA NA SVIM ODGOVORIMA:-)
  • Sank
  • Moderator
  • 221
17.08.2012 | 13:26
Bez obzira da li se iPhone cijeli okupao u moru ili tek samo polovica, bilo gornja ili donja, treba napraviti postupak koji je naveden u mojem prethodnom postu. More je puno otopljene soli koja je veliki neprijatelj elektronike i čak kad se osuši, na uređaju ostane sol koja na sebe veže vlagu iz zraka i time pospješuje oksidaciju metalnih dijelova.

Ako se ne varam iPhone ima dva senzora za vlagu, jedan kod priključka za slušalice i jedan kod 30 pinskog konektora koji pocrvene u dodiru s vodom i automatski prekidaju jamstvo.

Dorian, nemoj se odmah naljutiti na mene, ali ako ti iPhone još uvijek radi, onda imaš više sreće nego pameti.

Odneseš li iPnone u VIP, ne očekuj da će ti dati niti zamjenski, a niti ovog zamijeniti za novog bez da platiš, jer će u servisu otkriti da je bio umočen u vodu tj. more i to ne samo po senzoru, već i po oksidaciji metalnih dijelova. Također možeš očekivati da ćeš na rješenje čekati dulje vrijeme jer VIP nema servisa već uređaje šalju tko zna gdje.

Problem koji imaš sa punjenjem samo će i dalje postajati sve veći jer proces oksidacije je vrlo destruktivan i nije ga više lako zaustaviti, a naročito ako sol nije isprana odmah nakon umakanja iPhonea u moru.
  • Dorian03
  • Posjetitelj
17.08.2012 | 13:30
Nema problema, ne ljutim se. Hvala na odgovoru. I sto da sad dalje radim?
  • Sank
  • Moderator
  • 221
17.08.2012 | 13:46
Pa prvo možeš provjeriti senzore. Jedan se vidi kroz priključak za slušalice, a drugi je ispod 30 pinskog konektora. Ako su još uvijek bijeli onda bi i VIP mogao pomoći, ali ako su roza do crvene boje onda jedino neki od servisa.

S obzirom da ja do sada nisam trebao servis za iĐiđe možda te može bolje savjetovati neko od drugih forumaša koji imaju s time više iskustva od mene. Siguran sam da će se već netko javiti.
17.08.2012 | 13:58
kao sto rece Sank ako nemas crvene tacke dobro je a ako imas onda se cijeli aparat rastavlja pa prvo cisti i na kraju mijenjaju dijelovi koji su osteceni korozijom
  • Dorian03
  • Posjetitelj
17.08.2012 | 16:45
Oba senzora su bijela.
17.08.2012 | 16:51
Onda probaj da otvoris aparat ali da ne izgrebes sarafe tj da se ne primjeti da je otvaran,viuelno provjeri stanje(da nema korozije) ako je sve OK nosi u servis
  • Dorian03
  • Posjetitelj
17.08.2012 | 21:32
Ima korozije na konektoru za punjenje dolje na iPhoneu. Kako da to ocistim?
17.08.2012 | 22:31
Ako ces bas pro onda odi u Chipoteku (ili ekvivalent) i kupi Kontakt 61 sprej (mislim da je taj br.) Postoje dva. onaj koji ostavlja masni trag i onaj koji ne ostavlja masni trag. to ce ti dobro pocistit... sa tim kontakt sprejem se prakticki moze i maticna pocistit (nemasnim)...
  • Dorian03
  • Posjetitelj
17.08.2012 | 22:33
S tim sprejom samo pospricam konektor i korozija ce nestati ili sam krivo shvatio?
17.08.2012 | 22:37
Upravo to. Izgrize sve necistoce na konektorima i potenciometrima/trimerima...
  • Dorian03
  • Posjetitelj
17.08.2012 | 22:38
Jel mozes ponoviti tocno ime i cijenu molim te?
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 18 sati
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

florijan, jura22, MacSlavko, Riba, smayoo, Anonimci (323)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.09 Seconds

Provided by iJoomla SEO