Kao kupiti iphone iz USA
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kao kupiti iphone iz USA

04.09.2012 | 20:41
Pozdrav!
Kao što vas većina zna,danas je objavljeno da će iPhone 5 izaći 12.rujna. e sada,pošto već znam da u ljepu našu taj iPhone 5 neće doći prije prosinca,ako ne i kasnije, mene zanima kako kupiti iphone u Americi. Imam rođaka u New Yorku koji je spreman za mene kupiti iphone kada izađe u USA i poslati ga meni poštom. E,sada,imam jedan problem. Je li se može kupiti iPhone samo kao uređaj bez ugovora,isto kao iPad/iPod?? Ionako ću ga odnjeti ovdje u nas da ga otključaju na sve mreže. Napišite ako imate vaša iskustva s ovakvim načinom kupovine.
HVALA
04.09.2012 | 22:33
Koliko znam do sada se moglo kupiti u Apple store bez ugovora,a sto se tice aparata koji je zakljucan na otkljucavanje ces sigurno morati sacekati ako se ikada bude mogao i otkljucati.Kako je krenulo slabe su sanse jer jos uvijek ne postoji SW unlock za iPhone 4 na iOS 5.1
04.09.2012 | 22:37
Šta stvarno? Vidim često punude ovih servisera kao povoljno otključavanje iphona na sve mreže,pa sam mislio da to neće biti neki problem... Je li mi bolje onda čekati da dođe u HR,uzmite u obzir da mi je prošli 4S upao u more i više ne radi,tako da sada nemam mobitel uopce.
04.09.2012 | 22:43
Trenutno postoje opcije otkljucavanja iPhone-a 4S sa X sim znaci HW,iPhone 4 SW samo sa starim BB( pravo malo aparata)ili preko operatera sto zna biti bezobrazno skupo i do 250 eura npr swis mreza.Kada i gdje ces uzimat mobitel to je samo tvoja stvar,ja bih na tvom mjestu uzeo nokiu 3310 do mogucnosti kupovine.Ako ti taj prijatelj moze kupiti iPhone u americi fino ga posaljes i naglasis da hoces iskljucivo sim free telefon i u Apple store moze kupiti bez problema.
04.09.2012 | 22:50
Mozes li mi malo pojasniti ovaj dio: " naglasis da hoces iskljucivo sim free telefon i u Apple store moze kupiti bez problema."? Nisam nikad imao iskustvo s otkljucavanjme na druge mreže niti s upovanjem iphona iz Apple storea.
04.09.2012 | 23:06
Samo zamisli da umjesto iPhone 4s pise New iPhone (ili kako god vec da ce se zvat):

store.apple.com/us/browse/home/shop_ipho...mily/iphone/iphone4s

odaberes boju, zatim model.. ali kad dodje odabir mreze, samo kliknes na onaj link koji kaze "contract free"

E to oznacava "sim free" iliti da mozes staviti koju god hoces sim karticu (micro ili vjerojatno za sljedeci iPhone nano sim card)

Tvoj rodjak moze na ovaj nacin kupiti telefon u Americi ili da ode osobno u Apple Store i kaze im sto zeli.

I kao sto vidis, otkljucanim telefonima cijena pocinje od 650 dolara.

Vidjet cemo koliko ce kostati novi.
04.09.2012 | 23:28
Aha,nisma znao za tu opciju! A sad sam citao malo o tome i nešto piše da to ne traje zauvijek nego samo određeno vrijeme ili sam ja nesto krivo uhvatio...
04.09.2012 | 23:47
Neznam na sto tocno mislis... Ako moze link ili citat teksta koji stvara dilemu...

Ali ako mislis da se otkljucani iPhone nakon odredenog vremenskog perioda opet zakljuca, to bas i ne drzi vodu.
Uredjaj je placen i nema nikakvu ugovornu obvezu. Tvornicki je otkljucan i kao takav ne bi trebao stvarati probleme.

I kao bonus, lakse ga je poslije prodati.
04.09.2012 | 23:58
E,nemogu sad nac taj tekst...Ma vjerovatno sam nesto krivo uhvatio
E,sad, ne znam dali se ovo isplati...Ili cekati da dode u Hr
04.09.2012 | 23:59
U svakom slucaju je iPhone jeftiniji u americi nego u evropi tako da DA
05.09.2012 | 00:13
Ako ti je bas iPhone telefon kojeg zelis i planiras imati, onda ti je moja preporuka da iskoristis vezu iz Amerike.

Na stranicama od T-Mobile-a pise da je za iPhone 4s od 16 gb puna cijena uredjaja 4798 kn.

Ajmo u grubo reci da je to oko 800 dolara. U Americi isti takav model te dodje 650 dolara.

Naravno da se moze naci i jeftinije preko oglasa ili drugih preprodavaca, ali sam samo usporedio radi orijentacije.

Sad vidi koliko te pare "svrbe" i koliko zelis jako taj mobitel.

Ako ionako samo koristis pretplatu T-Mobile-a ili Vip-a onda ti neka od njihovih tarifa mozda vise odgovara, odnosno ugovorna obveza i "popust" koji bi ostvario pri kupovini.
05.09.2012 | 00:28
Ja bih jos dodao da ce ti biti problem sa novom nano sim karticom. Dok je nasi operateri ne dobiju neces ga moc koristit u svrhe telefonije. Tesko da ce dobiti nano sim kartice prije nego sto dobiju sam uredjaj. Sve to sa simom je naravno navodno... Aha, i u prodaju ti nece novi iphone do 21.9. (12.09. ce biti predstavljanje "necega")
05.09.2012 | 00:34
E,to me brine! Nano sim kartica! Nadam se da neće do toga doći...Nema potrebe.
05.09.2012 | 00:40
Samo polako, bit ce svega samo da krene u prodaju. Doci ce i tutorijali za rezanje kartica. Ja sam na tomatu i oni nemaju ni micro sim, pa sam morao rezati i rezuckati prastaru sim karticu za cetvorku.
05.09.2012 | 01:02
Vezano uz nano sim card:

www.tuaw.com/2012/09/04/iphone-5-not-yet...s-already-available/

Samo jos sim cutting tool fali...
05.09.2012 | 01:21
jigss kaže:
Ako ti je bas iPhone telefon kojeg zelis i planiras imati, onda ti je moja preporuka da iskoristis vezu iz Amerike.

Na stranicama od T-Mobile-a pise da je za iPhone 4s od 16 gb puna cijena uredjaja 4798 kn.

Ajmo u grubo reci da je to oko 800 dolara. U Americi isti takav model te dodje 650 dolara.

Kada uracunas sales tax 4s 16GB kosta 710 dolara (NYC). Ovisno di se kupuje cijena varira.
05.09.2012 | 01:44
Hvala na nadopuni.

I ako moze samo pitanje vezano uz sales tax...

Ako sam kao turist u SAD-u i pokazem putovnicu u npr. Apple Store-u prilikom kupnje iNecega, sam duzan u tom slucaju platiti sales tax?
05.09.2012 | 04:35
Naravno, ja sam na faksu u Virginiji. Kupio sam macbook, porez mi je 5%. Mislim da NY ima najvjeci oko 7.5% ili 8.5%.
05.09.2012 | 08:51
Par dana nakon predstavljanja, imat ces pun Amazon.com ljudi koji prodaju novi telefon. Uzmu vjerojatno na tvrtke prilikom produljenja ugovora i sl.

Sve u svemu, poreza nema, meni shipuju i na APO adrese, i nikada problema.

Apple.com Store nece shipvati nigdje van USA, cak niti na vojne US adrese (APO), sto je stvarno presedan, jer se to tretira ko US tlo.

Trazi "factory unlocked" i sve ce ti raditi u HR bez ikakvih problema.

Ako kupujes u Apple Store direktno, onda je 650$ (aktualni iPhone) + tax, ovisno o state u kojem se nalazis.

To ti je to...
05.09.2012 | 16:24
Hvala svima na pomoci!
Mislim da cu uzeti ovaj sto je otkljucan na sve mreže 650$. Mislim da se isplati ,jedina mi je briga jos nano sim kartica. I zanima me kad mi rođak posalje mobitel oce li mi carinit? On moze napisat da je vrijednost neka manja,a posto je manji paket onda ne otvaraju bas...
05.09.2012 | 20:28
Ma ne otvaraju,ali kad vide da ide na otok Rab onda obavezno otvaraju
05.09.2012 | 20:47
Vice kaže:
On moze napisat da je vrijednost neka manja,a posto je manji paket onda ne otvaraju bas...

Otvaraju sve preko 300 kn
06.09.2012 | 05:20
Postoje sanse da ti to prodje jer je mali paket, ali ako otvore (veca vjerojatnoca) onda ce ti opaliti PDV 100%. Carina je nula ali PDV moras platiti.

I to racunaju katalosku cijenu uredjaja u HR (prica da si to dobio an poklon njih puno ne zanima).

Tako da se nemoj zacuditi ako bi ti puknuli 1000-1500kn PDV + carinske troskove (otvaranje paketa, lezarine i sl).

Nego ti radije sacekaj da neko ide iz USA u tvom pravcu pa ti to ponese u osobnoj prtljazi.

Mirnije ces spavati

P.S. Jos se ne zna cijena novog iPhone, tako da i to 650$ uzmes sa rezervom
06.09.2012 | 09:37
tako je, izbjegavaj slanje poštom pod svaku cijenu jer nema šanse da prođe bez nameta. S obzirom da dolazi van EU platit ćeš i carinu i PDV (tako mi rekla žena na carini u Branimirovoj kad mi došli dijelovi za laptop). Ako ide poštom onda svakako ostavi originalni račun u paketu da prema njemu naplate davanja inače ide ili kataloško ili odokativno - sve je to posve legalno za njih.

Ili pošalji na poste restante u Sloveniju, negdje gdje ti blizu...
06.09.2012 | 10:48
MIslim da ces na kraju to sve platiti "duplo" tj da ce ti se sve obiti o glavu; ako sam ne ides tamo onda ti racunica pada u vodu, zatim; fakat ne znam nikoga ko je kupio telefon po punoj cijeni u zadnjih ohohooo godina, zbog dva mjeseca razlike ces se upustiti u ovo a cifra je da boli glava.... minimum 4.000Kn; to isto na pretplatu od dvije godine sa sms/internet/razgovor dobijes u ponudi koja ce biti aktualna i miran si; znam da te svrbi i meni je samom bilo tako ali ako si mogao cekati sa ajfonom do sada onda ti je moj savjet da se strpis jos malo; T i VIP ce ti imati ponude kao i uvijek pred kraj godine, cim objave dolazak 5ice prijavi se na listu i imati ces ga medju prvima; meni se to nije dalo prije 2god pa sada imam 3Gs (no big deal, vec je za godinu i 4s izasao) a svi frendovi koji su prvi puta kupili iPhone uopce su ga imali prije Bozica koliko se sjecam; na kraju, ako ce imati ovu novu karticu mozes zaboraviti sve na jos neko vrijeme

Uzivaj s ovime sto imas i daj si malo fore; ak imas te novce i bas ih hoces potrositi onda dobro, ali slanje iz USA postom bi te moglo kostati.... puno

Pozz
  • Sank
  • Moderator
  • 221
06.09.2012 | 15:52
Ja sam svojevremeno kupio Novi iPad u Trstu i prijavio sam ga na carini pa sam platio i PDV i carinu. Kad sam pitao zašto carinu, carinik mi je odgovorio da je to kineski proizvod, da od tamo dolazi i da zato ide i carina te da se carina ne naplaćuje na informatičku robu samo ako je iz EU. Zbog iznosa me je čak mislio poslati kod šeditera, ali kad je vidio da su klinci samnom, ipak mi je na kraju on sve sredio.

Na kraju cijele priče ispao je iPad nešto povoljnije nego kod nas, ali ne toliko da se isplati sve te gnjavaže.
07.09.2012 | 00:29
Sank, jel u Trstu pravi Apple store ili nesto ala iStyle?
07.09.2012 | 08:27
@Radar:

Zasto mislis da ljudi ne kupuju telefone po punoj cijeni? Vec iskljucivo na ugovor...

Svako ko putuje po svijetu zna cijeniti prednosti tvornicki otkljucanog aparata.
07.09.2012 | 10:57
A cuj,

da putuje i koristi ga bas na takav nacin (konkretan slucaj) onda bi ga tako i nabavio, jer mu je potreban za putovanja. Ja stvarno ne znam nikoga vise ko kupuje telefon za kes i za ove nemile cifre, 5K Kn za telefon, osnovnu 16Gb verziju.... previse; u danasnje vrijeme velika i ogromna vecina nas je 99% vremena tu gdje jesmo i roaming nas kosta koliko si dozvolimo u tim rijetkim situacijama. Cista racunica:

3Gs na ugovor 1400Kn (cetvorka je bila cca 100Kn skuplja), pretplata (mjesecno realna potrosnja) 175Kn (VIP 500/200/1Gb, i trosim taman toliko) roaming u ove 2 ugovorne godine cca 800Kn; sve skupa oko 6.5K Kn. Sam telefon kada je nov kosta toliko u T ili VIP a vani je nesto manje uz sverc preko granice jer ga ne prijavljujes. Ovo je realnost, na zalost. Moj prvi telefon je kostao isto kao i iPhone danas (ugovor) pa se nesto i ne sekiram previse oko toga, svaki sljedeci je bio cca 200EUR pa je to standard kojeg se i drzim. Istina, iPhone jedinicu, nezakljucanu iz USA sam platio oko 2000Kn, no kada si Apple fan imalo je smisla i imalo bi mi i danas. Za manje od godine dana smo u EU, nema roaminga zar ne, ostatak svijeta je sa putovanjima toliko zanemariv da spada u promile i za to se ne isplati (po meni of korz) caltati tolike novce. Pazi sad ja putujem po Europi do 3x i bar jedno putovanje godisnje jos negdje dalje, u zadnjih petnaestak god po jedan interkonti let.

Poz, r
07.09.2012 | 14:35
radar kaže:
[quote]A cuj,

Za manje od godine dana smo u EU, nema roaminga zar ne

I kad budemo u EU biti ce roaminga. U EU postoji roaming za gradjane EU samo je max. cijena min. razgovora i MB prometa ogranicena.
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

jura22, MacSlavko, Riba, tino1, Anonimci (551)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.05 Seconds

Provided by iJoomla SEO