05.10.2017 | 10:06
Razmisljam o ovakvoj temi vec dugo,na kraju me trznula iz ljenosti moja kupovina-zamjena sa jednim clanom Jabucnjaka.
Da krenem ispocetka,svi smo mi na ovom forumu iz neke ljubavi prema Apple i cudne zelje(u vremenu kojem zivimo kada se sve gleda kroz novac) da podjelimo iskustva, znanje,pruzimo-potrazimo pomoc sa drugim ljudima u ovom slucaju clanovima foruma.Sve to funkcionise lijepo,posteno otvoreno,ali kada smo vec tu zasto nebi pokusali kupiti nesto od nekoga koga znamo pa makar i samo preko ekrana.
Tu dolazimo do onoga kome vjerovati i zasto.U posljednje vrijeme povremeno otvorim oglasnik da pogledam sta se to prodaje,uhvatio sam sebe da prvo gledam ko prodaje pa tek onda sta.
Cudno ali istinito,prevara ima svugdje uvijek ih je bilo i biti ce.Mozemo li mi to izbjeci i kako.Mislim da mozemo.
Evo razlog zasto ovo pisem:
Prije nekog vremena objavim ja da Prodajem-Mijenjam Macbook Air za MacMini uz neku doplatu-dogovor.Naravno stizu mi poruke sto od clanova,sto od nekih likova za koje nikada nisam cuo.
U jednom trenutku dobijem mail od nekog momka koji je zainteresovan,razmjenimo par informacija o HW na prvu sve izgleda ok ali uvijek postoji ono ALI.
Ja sam u Sarajevu covjek u Zagrebu a vrijednost nije mala(dvije prosjecne plate u BiH) i kao po inerciji pitam jesi li clan jabucnjaka .Dobijem odgovor da jeste ali istina u zadnje vrijeme nije aktivan,u par klikova vidim(koliko covjek moze steci neki utisak) da je momak bio aktivan,zna znanje i bio dosta od pomoci u nekim temama.Sto se mene tice nije problem,mogu nazvati par drugova u ZG,clanova Jabucnjaka koji bi provjerili stanje,ispravnost...opreme ali sta je sa momkom koji treba da dobije laptop iz Sarajeva.S obzirom da smo u konverzaciji od samog pocetka nekako bili opusteni i otvoreni ja budem taj koji postavi pitanje. Krecem od sebe da je obrnuta situacija tj ja na njegovom mjestu,Jbg trebas da vjerujes nekome koga nikada nisi vidio a jos daje bolju(skuplju) stvar za jeftiniju i jos izlazi u suret.Tu nesto mora da nije ok. Od momka dobijem odgovor u stilu(karikiram) ''
meni je jabucnjak garancija ''WTF ,ne mogu vam reci kako sam se lijepo osjecao.
Mozda sam imao samo srecu pa sam naletio na nekoga ko razmislja kao ja ali volim misliti u smijeru da nas ima puno vise.
U svakom slucaju,momak mi posalje sve kako smo se dogovorili,ja provjerim sve bude ok.Sutra ja saljem,znaci 24h je njegov i moj HW kod mene,za to bas moras imati veliko povjerenje.
Svakako momak dobiva sve po dogovoru(i malo vise
). Javlja da je to to i sve ok. Dva dana iza toga ja dobijem poklon za sina ne male vrijednosti.
Zelio sam da podjelim sa Vama ovo moje lijepo iskustvo,nije ovo neka patetika ili sta ja znam sta. Vec samo hocu da je ova zajednica jaka i dobra.Svakako cu dati sve od sebe kao Mod da tako i ostane.
S druge strane definitvno sam protiv objavljivanja oglasa u nasem oglasniku likovima koji nisu clanovi i nemaju bar 30-50 postova.Jer sam misljenja ko hoce da kupuje na rizik ima njuskalo,pik,limundo,ebay.....