04.10.2005 | 13:28
Moram reći da to ne treba Vama, koji tretirate Maca poput žene, više za one hlandije, poput mene! (znam i ja nešto u stihu
)
Ipak za one koji imaju Mac,
samo jedan hard,
žele updateirati sistem
no naiđu na neželjeni problem zbog greške na disku, ili slično,
evo jedan istiniti primjer:
Stari sistem OSX 3.9, željeni update (da ostane stari setup) OSX 4 (Tiger)
* INTRO* Za razliku od OS9, OSX ne dozvoljava, ni jednom sistemskom cd-u ili updateu sistema, da se boota s CD-a pa imaš privremeni sistem, vidiš diskove središ neke stvari (obično je os9 imal i Utilities Folder pa se dalo utjecati prije instalacije, što je upravo bitno za ovaj slučaj), nego imaš samo jednu soluciju s tog bootable sistema, UPDATE odnosno INSTALL!
Vratimo se na priču:
Željeći updateirati s X 3.9 na X 4, javlla se poruka da radnja ne može biti ispunjena, jer postoje greške na disku!
Što sad,
ne možeš updateirati, ne možeš se poslužiti disk utilityem, disk warriorom... jer praktički ne možeš ništa, sam!!! Tu dolazi problem u odnosu na OS9, kad smo to jednostavno rješili dignuvši stroj držeći stisnuto slovo \"C\", pa s \"privremenog sistema\" s bootable diska koristili repar utilities, sredili disk, pa na sređenom disku updateirali sistem! Na Mac OSX to više nije moguće?
Moguće je upravo s BootCD-om!!!
On nema sistem na sebi, nego u tvom trenutnom (OSX 3.9) sistemu napravi IMAGE osnovnih stvari između kojih možeš birati, dakle osnovni System, onaj koji se ne da mjenjati, i željene appz, koje si postaviš prema potrebama. Tada taj IMAGE zgoriš, kako veli moj prijatelj i odmah se sjetih vica...
(sorry moram odmah, jer bum zaboravil,
znate li š čim zagorec najviše voli ugasiti žeđ posle klope,
a počinje sa slovom \"Z\"? *Odgovor je na dnu!!!)
... dakle s zgorenog IMAGEA, koji je postal bootable cd, možeš s utilities appz, koje si si pripremil, srediti u OSX-u disk!!!
i dalje možeš ponovo s System UPDATE diska updateirati sistem, pa si relativno bezbolno, na Tigeru!!!
Zato sam rekao \"Zgodno imati kad zaškripi...\" pa se nadah da ću dobiti info, da li onda taj bootable cd vrijedi samo za tvoj hardware-comp, ili je to univerzalni, čini se ovo prvo, drugo, da li postoji još primjera za nas malo nadobudnije, i željnih ponosnih \"sam svoj majstor\" (a ne znamo ni ziherung promjenit), bar za ove banalnije akcije, prije nego se dogodi nešto što stvarno treba pomoć stručnijih mozgova, profesionalnih servisera.
To je samo jedan konkretan primjer primjene BootCD-a. Ovdje možemo izbjeći eventualnu katastrofu da ti ili si netko zgazi...
... no nećemo sad o sexu!
(- Z gemištom!!!!)
...ha ha ha...ha ha ha... meni je super vic!