Sleep problem
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Sleep problem

04.10.2005 | 19:21
Problem je sljedeći: iMac ne ide spavati.

U Energy Saveru sam podesio sleep na 30 min, no to se ne dogodi. Na spavanje ode samo monitor, a ventilator se i dalje vrti neprestano. Čak i nakon više od 24 sata (iako je zakvačena ona opcija \"put the computer to sleep when possible\") on i dalje radi. Disk se zavrti svake cca. 3 minute. Čujem neki klick-spin sound, no ne mogu utvrditi što je to jer se to čuje samo dok monitor spava. Dok buljim u Activity monitor to se ne čuje, pa ne mogu skužiti što ga to trza.

inače, Repair permissions sam uradio, pobacao Energy saver Preferences (na Mac HD i kod oba Usera), resetirao sam PRAM, poiskopčao sam svaki vanjski usb i sve osim Apple Keyboarda i miša, no ništa ne pomaže.

Isti stroj je pod 10.3.9 uredno radio i spavao prema postavkama zadanim u Energy saveru. Nakon Upgrade-a na X.4.1 ne radi sleep. Onda sam čekao X.4.2 no i dalje ništa. Kopao sam po Apple Support i po drugim forumima, no nisam našao rješenje. Nekako sumnjam da će i 10.4.3 to sdrediti pa molim za pomoć ako netko ima neku ideju.
Inače, uradio sam i Clean Install, no ni to nije pomoglo. Isti problem sam imao i na iBooku G3 900 MHz, no tamo je nakon Clean Installa proradio i modem (kojeg Tigar do tada nije vidio), a i Sleep je uredno profunkcionirao. No, na iMacu i dalje Sleep radi samo ako ga ručno ukljujčim na Aplle meniu.

Nije da je neki velik problem, ali navikao sam da barem Mac radi kako treba, pa ako netko zna rješenje...

HVALA!

iMac G4 20\" OS 10.4.2 (1,25 GHz, 256 MB RAM, 80 GB HD)[i]
04.10.2005 | 21:35
Pokreni Activity Monitor i pogledaj Active Processes. Vjerovatno imas nekakav background proces koji ne dozvoljava iMacu odlazak u Sleep. Kod mene je to driver za HP printer (1315 All-In-One).
05.10.2005 | 23:14
Hvala!
Evo gledam u Activity monitor (Active Process) i sad: kako ću znati koji od ovih 5-10 procesa ne dozvoljava sleep? Naime, kad bi trebao zaspati i monitor ode u sleep pa ne vidim što ga to budi.

Ili ja nešto ne kužim?
06.10.2005 | 00:59
Za Sleep je problematican onaj process, ako imas takvog, koji se svakih par sekundi pojavljuje / nestaje. Znaci, sjednes, nista ne diras i pratis sto se dogadja...
06.10.2005 | 10:30
Buljim u Activity Monitor, al' ne mogu ulovit koji je to proces što ga drma. Mislim; ima ih nekad 5, a nekad 12-17 i to se svaki čas mijenja. Ne stignem ni pročitati kako se koji zove, na kojem je mjestu, a kamoli pronaći (po kojem ključu?) koji je od svih tih odgovoran za insomniju

Inače, na iBooku imam isti OS, iste Upgrade-e i iste drivere i on ide spavati normalno... I što je najzanimljivije: dok oba miruju Activity Monitor pokazuje iste procese...
06.10.2005 | 10:56
Ja i dalje mislim kao i alen da imas neki proces koji mu ne da spavati... jesi li pokusao napraviti novog usera i provjeriti da li s njim ide u sleep? Ako da, barem si siguran da nije stvar do sistema vec do necega sto imas instalirano pod tvojim korisnikom.
08.10.2005 | 02:10
Kreirao drugog Usera koji također ne spava.

Držao dugo Power button (do onog dubokog zvuka) - ništa

Kopirao Power Menagement skripte iz iBooka. - No result!

Ima li lijeka za ovo čudovište?
08.10.2005 | 11:53
Ok, dakle nije do nekakvog procesa...osim ako ti se nesto dize sa sistemom sto je malo vjerojatno. U prvoj poruci si rekao da si resetirao PRAM, da li si napravio samo Command+Option+P+R ili si napravio reset iz open firmwarea?
Ako nisi, drzi Command+Option+O+F i uci ces u Open Firmware prompt. Tu napisi:
reset-nvram [enter]
reset-all [enter]
Tu bi se Mac trebao restartati. Nakon toga ces opet morati podesiti vrijeme i neke osnovne postavke, i problem da li ce ici u sleep kako treba.
Takodjer ja bi pokusao resetirati PMU (Power Management Unit) na iMacu, ali kratka potraga nije nasla upute kako se to na njemu radi i da li je uopce moguce. Za PowerMac G5, potpupak je dosta jednostavan, pa pokusaj i ti s tim

1. Turn off the computer by selecting Shut Down from the Apple menu or by holding the power button until the computer turns off.
2. Remove the power cord from the computer.
3. Wait 15 seconds.
4. Plug in the power cord.
5. Turn on the computer.

Eh da, ako je moguce ja bi ga bootao i sa drugog sistema na externom firewire disku na primjer da definitivno utvrdis da li je stvar u softveru ili hardveru.
08.10.2005 | 17:39
E, ovo su prijedlozi koje još nisam probao! Čim stignem probat ću ove dvije stvari (Open Firmware i Unplugg. Nemam externi FW HD za bootanje s njega, pa treća varijanta otpada). Moglo bi upaliti. No ako ne, našao sam gdje leži skriveno dugme za PMU reset na iMacu G4: www.smalldog.com/newsarchive/techtails_display.php?id=100
Na situ je i link za sliku (userwww.sfsu.edu/~dgolden/reset.jpg)

Ne smijem se previše radovati dok ne isprobam, ali izgleda obećavajuće?!
08.10.2005 | 23:00
Riba majstore! Bio je NVRAM i reset iz Open Firmware-a. Sad spava i budi se normalno, k'o pravi Mac. Konačno! Čak ni sat nije trebalo iznova namiještati. A potrošio sam tri mjeseca Googlanja i razno-raznih resetiranja na to... Zvao Angolo za pomoć itd, al' nema do Ribe!

Hvala!
09.10.2005 | 01:20
Cestitam.
Eto... sve se moze kad se male ruke sloze
09.10.2005 | 12:34
Ahahaha, evo da jednom i NVRAM reset pomogne!
13.10.2005 | 22:16
Nem'reš belivit: dva dana nakon što je iMac počeo spavati kako treba iBook je odlučio ne spavati upoće. Odmah sam probao sve što sam radio na iMacu (Trash Enegy saver Prefs, PRAM reset, NVRAM reset, Unplugg, ali ne pomaže.
Stroj je iBook G3 900 MHz Combo 14\" 40 GB 256 MB

Što se još može poduzeti? Ima li i iBook neki PMU reset gumb?
13.10.2005 | 23:11
Za tvoj iBook procedura bi bila slijedeća:
1. Isključi iBooka
2. Iskopčaj punjač
3. Izvadi bateriju
4. Pritisni sa čačkalicom ili nečim gumb na slici:

5. Čekaj 5 sekundi
6. Spoji punjač
7. Vrati bateriju
8. Uključi iBooka

Sretno!
14.10.2005 | 15:17
Nemam taj gumb (znam da nije crven već bijeli, no svejedno ga nema. Valjda je moj iBook neki složenac iz susjedstva pa sam PMU Reset napravio kao za starije modele (Shift+Option+Controll+Power), no ni to nije pomoglo. Onda sam krenuo iz početka; s PRAM Resetom i eto od tada uredno spava. Nadam se da će tako poslušan i ostati, a o razlozima ovako hirovitog ponašanja mogu samo nagađati. Ili?

Pozdrav!
29.10.2005 | 23:33
Šećer za kraj: izgleda da je cijeli problem nastao zbog omogućenog Internet sharinga. Naime, kompjutori spavaju normalno samo ako im ta opcija nije uključena (a ja je koristim često, jer preko jedne veze surfaju oba).

Eto, pa ako kome zatreba...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 31 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.23 Seconds

Provided by iJoomla SEO