07.01.2018 | 10:49
Hey Smayoo.
Enkripcija mi treba za portabilne eksterne diskove na kojima se nalaze svi podaci vezani uz posao i ponešto osobnih.
Dakle projekti, arhiv mailova, lozninke i slični podaci vezani uz bankovne kartice, ostale web servise itd.
Poslovni dokumenti ... etc.
Obzirom da imam mbp sa malim hardom (124gb) ovakve diskove često ili gotovo uvijek nosim sa sobom.
I želiio bih zaštitu u slučaju da bude ukraden ili da ga ja izgubim. Iz istog razloga koristim i enkripciju za laptop ... ovu FileVault.
Neznam kako pristupiti računanju štete da netko može pregledavati sav moj rad unazad 10 godina ... no volio bih otežati koliko mogu, da se to desi.
Recimo, neki dan sam imao provalu u studio ... tj provalnik je došao do zajedničkih prostora koje djelimo s drugim uredima i studijima, ne i do mog studija, ali u slučaju da je došao volio bih biti siguran da moji podaci nisu dostupni. Ili barem da su dovoljno teško dostupni da im neće lako pristupiti uz malo guglanja.
Moja idealna situacija bi bila neki relativno balansiran odnos između sigurnosti i jednostavnosti korištenja.
Obzirom da su diskovi dnevno u upotrebi.
I naravno, stabilnost podataka, da enkripcija ne bude razlog korumpiranog diska ili nešto sl.
Manje mi je važna brzina rada diska, jer ne govorim o scrach diskovima za montažu ili nešto slično ... baš arhiv podataka, koji se dnevno koristi i nadopunjuje.