08.11.2024 | 08:14
Da ne otvaram novu temu, možda će nekoga zanimati;
Mac Mini 6,1 (2012., i5, 8GB RAM, 500GB Samsung Evo 860 SSD)
Nakon cca 10-ak pokušaja, testiranja, najbolje tj. najresponzivnije radi na OS X Monterey, ali morati ćete se zadovoljiti sa ne baš novim verzijama softvera (npr. MS Office radi update pred kraj 2023., nakon toga ne podržavaju Monterey)
Tako da Monterey nije baš opcija za one koji preferiraju zadnji update aplikacija.
OS X Ventura je po meni najbolja opcija, sve radi bez greške, sve se bez problema može instalirati iz App Store-a, dovoljno je responzivan za normalan rad, sve se sinhronizira sa ostatkom Apple eko-sustava...
Ja na njemu još imam VirtualBox i u njemu 24/7 server Homebridge, i to radi bez greške (skinete homebridge-vm.iso cca 70 MB i složite virtualku sa 2 procesora i 2 GB RAM-a)
Na taj način Homebridge radi puno bolje nego da idete preko Terminala na Mac OSX. (radi nekih ffmpeg pizdarija)
Ja imam prek njega 5 kamera TP-Link dodano u Home kit + još direktno 2 Aqara kamere, dakle 7 kamera u HomeKit-u sa snimanjem HKSV i sve radi dobro ali napominjem da to nikako nije ni blizu profesionalnog rješenja. Meni je bitno radi mojih kućnih ljubimava a za to je i više nego dobro. 9,99 € je mjesečno iCloud+ sa 2TB, gdje imate mogućnost dodati neograničen broj kamera (za 3 € imate iCloud+ sa 200GB i do 5 kamera))
Dakle, na Mac Mini iz 2012 Ventura, ali moram još napomenuti - stavio sam za probu Linux (konkretno Ubuntu, zadnja verzija) i kako tooo leeetiiii! Za one koji koriste "alternativni SW poput Libre Office i drugo" i nije im bitno dodati komp u Apple eko sustav, svakako preporučam Ubuntu, ili neki još "manji" lightweight Linux.
EDIT;
Naravno, nisu podržane baš zadnje verzije Photoshopa, Premiere, ali ako otvorite Adobe Creative Cloud, tamo vam predloži koju verziju da instalirate (mislim da Photoshop v 23 podržan). No, to nisam isprobavao jer nema smisla (niti potrebe)