23.11.2018 | 12:47
Evo update, nakon što je prethodno u jednom danu (okvirno 24 sata) pao 27% u "sleepu", u proteklih 11 sati je pao 4%, s tim da sam ga probudio kada sam otvorio lid jutros da vidim stanje (pad od 2% za 5 sati).
Dakle, nešto ne valja, ali je puno bolja situacija nego prethodno. Ne mora ništa značiti jer mi se događalo i prije da preko noći padne sa 100 na 98, onda nakon nekog vremena pad bude značajniji. Primijetio sam da se slabije troši u sleepu nakon reboota tako da se neki proces s vremenom aktivira i stalno ga budi. Ne bih rekao da je ovo rješivo s naše strane, ovo će jedino update moći riješiti, samo ne znam je li problem dovoljno raširen da Apple primijeti i posveti se tome.
Ono što mi ne ulijeva optimizam je činjenica da sam na forumima vidio iste probleme koje ljudi imaju još od Sierre tako da Apple već duže vrijeme to nije riješio.
Ja malo čačkam po postavkama čisto da vidim ima li išta utjecaja pa da se trošenje barem uspori u sleepu. Ok mi je da padne za par posto preko noći, bitno mi je da to ne bude 25-30.
Imao sam isključen i uključen wi-fi, nema utjecaja. Resetirao sam SMC, ništa. Imao sam uključen i isključen FileVault i lozinku, nema utjecaja. Find My Mac nema utjecaja.
Jedino što sam drugačije napravio sinoć je da sam isključio Exchange mail u postavkama računa. Sada za Exchange piše da je neaktivno i nakon toga je pad bio 4% u 11 sati, a sjetio sam se da sam prije nekog vremena išao dr*ati po nekim postavkama i znam da sam uključio taj Exchange (kliknuo na kućicu ispred "Mail" u izborniku), prije to nije bilo uključeno. Mislim da sam to učinio prije ovih problema sa sleep modeom, ali nisam siguran.
Možda mi je baterija u boljem stanju preko noći ne zato što sam rebootao nego zato što nisam upalio Mail app nakon reboota. Aplikaciju neminovno kad-tad pokrenem i možda tada problem s exchangeom preraste u nešto više, tko će ga znat. Ja nemam vremena analizirat podatke iz Activity Monitora ili Konzole, ali ovo je jedino što mi sada "iskače" jer sam se također sjetio da je prvi puta kada mi se ovo dogodilo Mail bila aplikacija u funkciji. MBA je bio na nekakvih 70-80 posto, zatvorio sam lid, prošao jedan dan, otvorim lid i on ništa, baterija potpuno prazna. Uključim punjač, ekran se upali i prvo što sam vidio je Mail app, nisam je ni minimizirao kada sam zatvorio lid. Nije mi tada to privuklo pažnju, pomislio sam prvo da sam krivo zapamtio postotak baterije i da je jednostavno bila pri kraju, ali eto jedina konstanta u zadnje vrijeme je da je taj exchange bio aktiviran. Na hotmailu mi je Apple ID.
Ne znam ima li ikakvog utjecaja ovo, ali eto trenutno nema druge nego malo obratiti pažnju koje značajke su aktivne a koje nisu i poigrati se s paljenjem i gašenjem. Možda nekome pomogne ovo, napisat ću još ako se ova razina trošenja baterije nastavi, sada MBA neću ni gasit ni rebootat nekoliko dana pa ćemo vidjet.