15.10.2019 | 00:26
Patakk, htio bih najprije naglasiti da ti ne želim docirati, niti se nadmudrivati s tobom, nego te poučiti (jer mi je iz tvog rasuđivanja očito da ne znaš osnovna načela backupa), a i ne samo tebe, nego i one koji će možda ovo pročitati na vrijeme.
Tko radi s računalom išta ozbiljno (bez obzira da li profesionalno ili amaterski), taj radi backup. Ako ne radi backup, onda je ili vrlo zelen, ili potpuna budala. Točka. Nemoj da dalje o ovom diskutiramo, molim te.
Backup se NIKAD ne radi na isti medij. D'uh.
Ergo, radiš nešto ozbiljno, imaš neki backup medij. Ili je to eksterni USB disk, USB stick (onda dva ili tri). Ili je to NAS. Ili je to Apple Time Capsule. Ili neki cloud servis (onda isto dva ili tri), s tim da baš nikakvog smisla nema filevaultat disk, a backup čuvat na cloud servisu.
E, sad, ako tebi znači da imati backup medij i koristiti ga redovno - pita kruha, odaberi sam - jesi li vrlo zelen, ili si potpuna budala?
Nemoj mi reći da si nisi mogao priuštiti jedan vanjski USB disk za backup? A imaš Mac?
Uglavnom, kad sam napisao da Time Machine na Macu "ne pita kruha", smisao toga je bio da ne moraš ništa nego povremeno svom Macu TM backup medij učiniti dostupnim, a on brine o svemu ostalom. Dakle, na primjer, na mjestu gdje se redovito nađeš sa svojim kompom (ne znam... za svojim stolom u uredu, u svojoj fotelji navečer doma, u fkn autu, whatever), drži svoj odabrani backup medij (ako već to nije NAS ili Time Capsule koji ti je dostupan čim ti se Mac spoji na tvoj kućni/uredski wifi) i stvori si jednostavnu naviku da, kad dođeš na to mjesto, prištekaš svoj backup medij na Mac i pustiš ga da odradi svoje (dok ti radiš bilo što drugo). I to je sve. I to znači da na Macu backup "ne pita kruha". Jer na Windowsima je backup vječno pimplanje i čačkanje, a i dalje nisi siguran što si zapravo backupirao.