29.11.2003 | 01:29
Problem - kad kreiram alias na neki folder na mreži i stavim ga na desktop nakon restartanja on gubi putanju i nemože više naći tu lokaciju.
To bi trebalo raditi. Ako koji dio lanca okine, i kad se spajas aliasom na nj, trebao bi se ponovno spojiti i traziti password, bez obzira bio Mac ili PC.
Medjutim, nekako cutim da Panther, koliko god bio bolji u odnosu na Jaguara, ima svoje musice. Nabrojat cu nekoliko, koje sam primijetio na dualG4 i Pismu:
- Powerbook: Kad se Powerbook uspava sa spustenim ekranom, Panther ne zeli katkada (tko ce naci razlog?) iscrtati ekran vec sve ostane crno. Mislim, ima biti da je sve aktivno jos, mogu pojacavati zvuk, klikati naslijepo, ali svjetloca ekrana se ne mijenja -- totalni mrak. NIkakva kombinacija tipki ne pomaze, doli kombinacije reseta. Jaguar je bio izvrstan u tome -- nikad nikakvih problema! Da mi ovim Apple ne savjetuje zlobno da nabavim novi Powerbook?
- Artifakti, najcesce zaboravljeni izgled ikona, pa tako sistemske poruke katkada pokazu u sebi ikonu HTML dokumenta Internet Explorera (?!) umjesto znaka upozorenja. Ikona smeca ponekad postane iskrzana ikona tkoznacega (neraspoznatljiva je), kao i druge ikone mapa koje se prikazu u zaglavlju prozora u Finderu. Ovo sam primijetio na dualG4.
- Karakter mapa -- gdje je? U Jaguaru su to lijepo napravili, karakter mapa (onaj prozor koji se otvori kada u TextEditu u tekst zelite ubaciti specijalni znak) bi se po aktivaciji zakacila za sistemski meni, i bila dostupna u svakoj aplikaciji. U novom TextEditu se lijepo prikaze, jest, nezavisni je prozor, ali .. kako da bude aktivan non-stop? Kako ga ubaciti u sistemski meni (kao ikonicu)? NIsam imao vremena traziti rjesenje, ali ovo mi ozbiljno nedostaje. Lani se Phil Schiller busao ovom opcijom na prezentaciji, kad je rekao da je ovo Schwarzenegger verzija stare karakter mape iz OS 9.
- Novi dijalozi za otvaranje i spremanje datoteka su savrseni, ali im nedostaje jedna sitna, ali vazna stvarca - pamcenje. Ne mogu upamtiti sirinu stupca, iako se sirina moze mijenjati u njima. Svaki put kad ponovno otvorim dijalog, imam pocetnu vrijednost sirine. Argh!!!! Ovo je UNIX pobogu, i sada uzivam nadijevati opisna imena datotekama, da ih poslije lakse nadjem. S uskim stupcem vrag bi se vise snasao a dodije uvijek rastezati. Neka rastezanje mi oduzme 3 sekunde, tijekom dana je to nekoliko minuta. Koliko korisnika Panthera imamo danas? Pomnozi, pa's vidjet kako se mogu ustedjeti mjeseci kreativnog rada. Apple, ovo je ozbiljna omaska!
- Preimenovanje datoteka/mapa u stupacnom i listovnom prikazu je postalo tragedija! Ok, kliknes na ime (ne na ikonu!), i ... nista. Kliknes jos jednom. Nista. Onda kliknes dvaput, ali malo brze, i hopla, otvori se datoteka! Argh!
Onda kliknes ponovno .. pa u sebi brojis: jedan, dva .. pa kliknes jos jednom .. nakon sekunde i po, datoteka spremna za preimenovanje. Uzas!!!
Hocu nazad Jaguara i njegovo primenovanje. Kliknes na ikonu, otvaras datoteku. Kliknes na ime jednom, preimenujes je. Ma super.
Ako su se korisnici zalili da kliktanjem na ime sustav ne otvara datoteku, mogli su ugraditi da to radi dvoklik. Dvoklik otvara, obicni klik preimenuje.
Ali ne, nes
Jos jedna ozbiljna omaska!
To su najvaznije sitnice, za sada. Uputit cu im ovo, u visestrukim kopijama.
Kakva su vasa iskustva glede ovoga, ali i drugoga?