10.12.2003 | 03:52
Jedna od najfantastičnijih, a u općoj galami nad očiglednim novostima, najzanemarenijih featurea X-a je Search u svakom prozoru. Brzina je munjevita, a otpadaju one gluposti iz drugoga Sherlocka (da dragneš u meni mapu koju ćeliš pretraćiti kako ne bi pretraživao cijeli disk) koja je zamijenila korisnu, ali pomalo nespretnu stvar iz prvoga "Search selected" ili tako nekako... Panther pretražuje sve mape do dna i to radi stvarno munjevito.
Princip je dosljedno izveden u user interfaceu, jer je jednako munjeviti feature primijenjen prvi put u iTunesima, zbog kojega - kad ka pokažem - Windowsaši sline do beskraja., a isto to s Googleom je napravljeno i u Safariju.
Sada, napokon, tek na MacOS-u postaje logična ona funkcija preuzeta s web browsera - back.
Meni je bitno pomogla kod sređivanja jedne igračke kojom se bavim "dobrotvorno", za kolege i svoj gušt: zbirke slika svih cura koje su ikada izašle u 50 godina Playboya. Još nije gotovo, ali po svemu sudeći bit će to 5 ili 6 CD-a, možda 7. A svakako ču tih cca 20 tisuća slika sebi složiti na data DVD. Ne znam možete li zamisliti kolikoi je posao skidati mnoštvo sličurina iz specijalizirane binaries grupe, držati ih kratko u rinfuzi (download folderu), a potom ih krcati u mape po godištima, mjesecima, imenima... E, toga ne bi bilo bez ovoga featurea, nikada!
Jasno, ovo mi je malo teže demonstrirati windozerima, jer se sa sličnim problemima rijetko tko susreće...
No, to je manje bitno. Ima tu i "napredna" verzija rada gdje u dva prozora imate otvoren isti direktorij; jedan za pretraživanje, a drugi za krcanje u mape. u jednom tražim, selektiram i pretačem odabrano u drugi. Još kad bi samootvvaranje foldera bilo brže, s usporenjem kada se kursor približi gornjem ili donjem rubu, i s apsolutnom "zabranom" horizontalnoga scrolla...
Da ne bude zabune, nije meni Playboy primarno tematsko zanimanje, nego imam bar 20 puta veću zbirku slika o kojoj vodim brigu i stalno je dopunjavam.
Kad bi X još mogao napraviti rebuild thumbnaila, onda bih samo skakutao između thumbnail i list-viewa i da vidiš kako se zbirka slika može urediti - u Finderu! iPhoto ni ne pomišljam trošiti za takve namjene, nego se - posebno za pronalaženje duplikata raznih imena, i preimenovanje više fajlova - zasad pomažem iViewom Pro.
I još mi jedna stvar strašno nedostaje u svim web browserima na Macu, a Explorer je ima od verzije 5 na Windowsima pa se pitam zašto: radi se o featureu u print dijalogu "Print selected". Selektiraš tekst, zapravo područje, koje te zanima i onda u print dijalogu odabereš SAMO TO za ispis! Lijepo i praktično, bez dosadnih "Print previewa", ionako naslijeđenih od kojekuda iz Windowsa, jer se oni ionako nikad nisu pošteno držali WYSIWYG principa. Ima li takav browser? Mislim da nema, jer bi taj feature trebalom imati u print dijalogu. Ako netko zna (a zašto tako nečega ne bi bilo u "File" meniju?) za takav browser, a nije baš teški pain in te ass u drugim stvarima, bio bih zahvalan na informaciji.