Razvrstavanje po datumu i program za slike???
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Razvrstavanje po datumu i program za slike???

15.03.2009 | 14:46
Pozdrav!

Sve svoje fotografije imam na kompjuteru i posto ih imam jako puno imam ih rasporedene na nacin:
Folder kojem je ime godina npr : 2003
u tom folderu su albumi iz '03 ali su oni razbacani za bezveze po njemu pa me zanima na koji nacin da ih imenujem da su slozeni po datumu? Npr:
23.06.'03 Rođendan, 23/06/2003 Rođendan... oni su slozeni po datumu kreiranja foldera ali to nevalja posto su puno stariji od sistema...
Takoder me zanima dali ima itijedan normalni program za organizaciju slika za mac u kojem mogu imati rasporedene foldere na godine i sub foldere sa albumima istih jer iphoto je najvece smece koje sam ikad vidio? Ako u iphoto stavim svojih desetak tisuca slika dogodit ce se kaos u kojem se nitko nece snaci:ohmy:
15.03.2009 | 15:26
Fotografije snimljene digitalnim fotoaparatom nose sa sobom pregršt informacija koje ne moraju biti odmah vidljive (Metadata). Jedna od tih informacija je i vrijeme nastanka fotografije. iPhoto, ili neki drugi program, prilikom sortiranja podataka koristi te, Metadata, podatke. Problem se može pojavit ako ti, prilikom prijenosa fotografija iz fotoaparata u računalo, s računala na računalo ili iz programa u program, daš naredbu kojom se Metadata podaci neće prenositi. Za iPhoto je najmanji problem složiti kronološki te podatke, usput imaš i naredbu kojom možeš proizvoljno mijenjati datum nastanka fotografije. Osim arhiviranja po datumu, iPhoto ti pruža mogućnost sortiranja fotografija po još nekim kriterijima, ili ako ti to ne odgovara, imaš i manualan način sortiranja.
Pretpostavljam da si fotograf amater i smatram da bi iPhoto trebao zadovoljiti tvoje zahtjeve. Da li si se potpuno upoznao s programom?
15.03.2009 | 15:40
Ako želiš da ti subfoldere sortira po tvojoj kronologiji, moj ti je savjet da ih nazivaš GGGGMMDD_imealbuma.

Ni meni se iPhoto baš ne sviđa. Iako je istina ovo što kaže Joško (za metapodatke), moj je problem što imam stotine (tisuće!) fotki napravljenih klasičnim fotoaparatima gdje su metapodaci nastali prilikom skeniranja. U smislu datuma - neupotrebljivo. Također, prvi digitalac sam nabavio još 2000. godine. On baš i nije upisivao neke suvisle metapodatke (neke jest, neke nije). I tako...

Za direktno importiranje, čuvanje, pregledavanje i uređivanje novih fotografija iPhoto je solidan. Ali za ovakvo nešto - nije mi se baš dopao. Previše ručnog posla. Ja sam na kraju ostao na tome da fotke držim na disku ovako "rinfuzo" i pregledavam ih iz Findera, pomoću CoverFlow. Meni dobro.
15.03.2009 | 16:18
Hvala na odgovorima, preimenovat cu sve subfoldere na GGGGMMDD_ime foldera,
Iphoto je dobar po tome sto ima thumbnails dok to sam mac-os ne podrzava ali I photo nezna za sub foldere pa to stvara cijelu zbrku jer mi sve godine strpa u jedan prozor prepun slicica (albuma s thumbails prikazom), a ako cu raditi albume sto isto podrzava dobit cu raspored po mom misljenju ruzniji nego da se krecem klasicno kroz foldere bez ikakvog programa. Zapravo bilo bi mi idealno kad bi mogo samo natjerati mac os da ima thumbails foldere kao windowsi ali na zalost to neide bar koliko ja znam.... kolko sam primjetio iphoto je za ljude koji toliko ne pate na organizaciju i nemaju desetke giga fotki tj. za siroke mase, dok meni treba samo preglednik sa mogucnosti sortiranja i preview-om foldera tako da to vizualno lijepse izgleda dok za edit koristim photoshop.
15.03.2009 | 17:46
... Zapravo bilo bi mi idealno kad bi mogo samo natjerati mac os da ima thumbails folder...
Ctrl + klik na fajl koji predstavlja tvoju iPhoto Library te klikni na Show Package Contents. Tu ćeš vidjeti što i na koji način iPhoto sprema. Možda se iznenadiš!
Arhiviranje fotografija na računalu možeš napraviti na način koji ti spominješ da ti odgovara, a to je: Folder>Subfolder ili pomoću indeksiranja podataka (tagova). iPhoto ti nudi i jednu i drugu mogućnost pomoću otvaranja novih albuma ili novih pametnih albuma (New Smart Albums). Rekao bih da je ovaj prvi način prihvatljiv ljudima koji su radili ili rade u Windows okruženju jer takvo, hijerarhijsko, sučelje je grafički riješeno na raznim preglednicima ili samom Windows sistemu. S druge strane, brojni preglednici koji dozvoljavaju tagiranje, a što je prisutno u podosta Appleovih programa (iPhoto, iTunes...) nude bezbrojne varijacije prikaza (ovisno o "smart" postavkama).
Situacija koju spominje Smayoo, da posjeduje veliku količinu analognih slika i filmova, sigurno je vrlo zahtjevna za sam proces arhiviranja. Iziskuje to veliki napor i vrijeme, a toga čovjek nikad nema dovoljno, bar za tu vrstu posla (osim ako mu to nije profesija, pa ni tada ).
Preglednik koji bi ti vjerojatno poželio je Appleov "Aperture" ili Adobeov "Lightroom", a to nisu samo preglednici već i editori. Do prije par godina na Macu je takvo sučelje imao "iView Media Pro" kojeg je kupio Microsoft, a možda ti se svidi Canonov "ImageBrowser" koji posjeduje slično sučelje.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 20 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, Ender, Gjuroo, jura22, Riba, rusty, VanjusOS, Anonimci (555)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.20 Seconds

Provided by iJoomla SEO