09.08.2004 | 09:19
O.k. keč je u tome, da su slovenski i hrvatski CE keyboard driveri na OS 9 napravljeni prepravkom češkog koji dolazi u kompletu ako se instalira Central European Language script.
Neznam dali je radilo više ljudi po istom postupku ali ja sam davno to tako napravio i poslao na neke adrese... neki veseli CE podrške to su koristili, neki ne...
Službeno Apple to nikada nije podržao a ni Apple IMC za Hrvatsku, navodno jer nema slova đ, ali to je CE font nedostatak...
Naime dalje je to bilo tako, da se sa nastankom OS X i Apple podrškom samo za unicode pojavila nužda za koriščenje CE fontova a kbd driver napravio se jednostavno tako, da se je onome dodalo .rsrc i sve je radilo kak i prije!
Naravno Apple to opet nikako nije podržao, jer sve mora biti Unicode a to je jedino rješenje a kako svi znate tekle su godine dok nismo dobili pristojne Unicode aplikacije a još uvjek neke nisu unicode... Kako je trebalo živjeti i tih godina te raditi ponešto CE je jako dobro došao...
Samo neki offtopic komentar, dali je netko video UTF Apple stranice, moji ć i š u imjenu nastali su kao čudne kvake a kako Apple ima i edukaciju putem weba, tamo sam napravio odlične rezultate, za to dobio čak diplome ali sam prekršten u neko stvorenje bez ć i š... a gdje je tu Unicode ili bar CE....
No to je bio način na koji sam ja to radio, a kako mi se čini sve se kopiralo...
Ako nekoga zanima kak izgleda potupuna podrška za Slovenski jezik (spelchecker, kbd layouti u QWERTZ i QWERTY rasporedima, CE fontove...) i sve sa jednim jednostavnim installerom bez bilokakvih komplikacija....
www.epl.si/podpora/slopaket.shtml
Mogel bi to netko napraviti i za Cro variantu, kako imate ogromno Apple prodavača i ogromno Mac usera, i ogromno stanovnika i ogromno interesa...