29.12.2004 | 03:06
Opisao sam za Novosti tri besplatna programa.
Na stranici za download jednoga od njih ima zanimljiva uputa, kuharica, o tome kako se nedovoljno dokumetiranim aplikacijama koje svi IMAMO a mnogi, poput mene ;-> ni ne znaju da ih imamo, program može skinuti iz aplikacije Terminal.app
Odlučio sam to isprobati i, molim fino, stvar ima svojih prednosti. Jedna od dobrih strana cijele te igrarije s terminalom je što se na primjeru jednoga skidanja može uhvatiti grif za skidanje svega i svačega.
Aplikacija se zove CURL.
Zašto bi netko skidao iz terminala? Zato, na primjer, jer CURL podržava ono što ne podržavaju web browseri - skidanje u više navrata. Jedna prednost je što iz bilo kojeg browsera morate skinutu datoteku baciti kao da je korumpirana i početi skidati ponovno. Gadno, ako su veliki fajlovi. CURL omogućava prilično bezbolno i neopterećujuće skidanje u nastavcima. Datoteka se skida maksimalno brzo, a u terminalu se vidi i statistika brzine skidanja. Ja zadovoljan.
Stvar skidate tako da u Terminal.app, nakon što se pokaže prompt, upišete:
/usr/bin/curl -C - -O [http://www.**** itd]
pri čemu je ovo u uglatoj zagradi zapravo URL za skidanje vašega željenog sadržaja.
Ako ta komanda ne uspije iz prve pokazati tijek skidanja, nego javi ovakvu grešku:
rl: (18) transfer closed with ####### bytes remaining to read
onda samo ponovno stisnete "return" na komandu za skidanje.
Mene je baš uhvatio taj CURL i sva tri programa o kojima pišem skinuo sam kroz njega.
Ne volim baš previše kucati komande, a posebno mi ide na živce da razabirem je li u komadi jedan ili dva razmaka i slične trice sa sintaksom, pa sam si tu komandnu liniju metodom copy/paste sa stranice zalijepio na jednu naljepnicu (sticker) i s copy/paste u terminalu radim varijacije komande ovisno što i odakle skidam.
Uživajte