06.04.2009 | 00:49
Koliko je ljudi u Hrvatskoj već ušlo u iPhone Developer Program?
Jučer sam po prvi puta pokrenuo vlastiti Hello World na iPodu nakon što sam u petak dobio Activation code. Vrlo, vrlo radostan doživljaj.
Najprije mi je Xcode bio prenapredan za OS na iPod Touchu. Kad sam ga podigao na 2.2.1. onda mi je iPod bio prenapredan za Xcode pa sam skidao novi iPhone SDK. Onda sam na Appleovom portalu proveo par sati dok sam pohvatao što zapravo trebam napraviti. Najviše zbunjuje to što je site identičan za osobe i za grupe/firme koje imaju administratora tako da me portal natjerao da sam sebi šaljem mailove sa zahtijevom za izdavanje certifikata i zatim bi sam sebe odobrio i slično.
Detalji su naravno na webu, ali pojednostavljeno, treba u Keychain aplikaciji napraviti zahtijev (Request) za certifikatom, dignuti ga na portal, portal izda certifikat koje onda SAM KORISNIK kao administrator mora sam sebi odobriti - ja sam tu proveo par minuta čekajući što će se dogoditi, dok nisam ugledao gumb 'Allow'. Onda se taj certifikat ubaci u Keychain. Na portalu se još naprave App ID (ona verzija sa zvijezdicom), registrira se iPod ili iPhone koji se koristi za development, i zatim još kreira tzv. Provisioning, neki kod koji kombinira certifikat i Device ID i to se ubaci u Xcode.
Na kraju se još modificira projekt, u Inspektoru se u Build tabu odabere u pop up meniju sebe kao developera i još se upiše onaj App ID sa zvijezdicom, Clean, Build i to je to.
Za sve ovo mi je trebalo negdje 5-6 sati, skupa sa downloadom SDK i dizanjem iPoda na 2.2.1. kao i stavljanje sve muzike nazad, ali baš kad sam pomislio da neću uspijeti isti dan sve obaviti, odjednom je Keychain bio zadovoljan s certifikatom, Xcode je bio zadovoljan sa iPodom i Build nije javljao Unexpected error.
Sad na iPodu imam desetak svjih programčića koje sam napravio prema primjerima iz raznih kjniga. Jedan od njih prikazuje ovu sliku gore koja se nalazi do mog imena ovdje. Priceless.
Sve u svemu, nadam se da će ovo nekom pomoći, a zanima me koliko je ljudi ovo već prošlo?
Igor