18.12.2010 | 21:31
Nego, ako sam dobro skužio, submatrica m se dinamički alocira kao niz pointera koji pokazuju na nizove od po n elemenata, red po red. Da? Ne? Ako da, zašto tako, a ne kao pointer na niz od n x n elemenata?
Dobro si shvatio. Ispravnije bi bilo ovako kako si napisao malloc ((n-1)*(n-1)*sizeof(double), ali tada gubiš mogućnost korištenja [i][j] notacije, već moraš preći na [i*n+j], odnosno "simuliranje" dvodimenzionalne korištenjem jednodimenzionalne.
Pristup je (teoretski) neispravan, jer u nastavku rekurzivno uredno prenosi samo m, odnosno adresu prvog elementa polja. Teoretski, svaki malloc može zauzeti komad memorije nepovezan sa onim prijašnjim, i na opterećenom stroju sa malo memorije to će se dogoditi, a tada prenošenjem polja napravit će katastrofu. U praksi će sva memorija biti lijepo posložena jedna za drugom i nema problema.
Recikliraš. Već sam ti odgovorio na to. Golublje govno koje kvari aerodinamiku tenka. Prije 20 godina bi se apsolutno složio s tobom. Danas je to teoretski točno, ali je u praksi nebitno.
Stjecajem okolnosti neko vrijeme sam dosta programirao web aplikacije. I dobivao probleme koji su se lako mogli riješiti rekurzijom. Problemi koji, kad se skalira broj korisnika i broj rekurzivnih poziva (jer ono što testiraš na testnom stroju nikad nije jednako onome u produkciji) završe na ponovnom programiranju, bez rekurzije, sa cachiranjem sličnih međurezultata (što se u slučaju determinante može napraviti) itd.
Rekurzija se, ako je moguće, treba izbjegavati. Naravno da je nećeš izbjegavati ako si u cajtnotu, ali korisnik će i za 100ms biti sretan ako se isti algoritam obavlja 100-200-1000 puta. Zato postoje verzije 2.0, 3.0 itd