09.12.2017 | 21:42
tino1 kaže:
Glavni problem konvencionalnih valuta je količina povjerenja koja je potrebna da bi šljakale. Centralnim bankama se mora vjerovati da ne obezvrijede valutu, povjest je puna primjera u kojima je to povjerenje iznevjereno. Kad god im dug države preraste preko glave oni smanjuju vrijednost, kad god im export zastane oni smanjuju vrijednost da bi bili konkurentniji itd. itd. A mi im vjerujemo? Ja ne!
Bankam se mora vjerovati da će čuvati naš novac i elektronski tranferirati, ali banke ga posuđivaju u kreditnim balonima sa minimalnim pokrićem sigurnosti ( subrime krediti u Americi su nas je doveli na rub katasrofe). 2008 banke više nisu vjerovale bankama i bila je velika opasnost da svi ulagači podignu svoje ušteđevine (baš bi me zanimalo kako bi to isplatili), a država garantira za minimalnu cifru. Ko je ta država? Porezni obveznik! To znači mi sami sebi isplačujemo ono šta su oni prokockali! Ali kad se dobiva nema nas tu! Čak ni PDV ne plaćaju!
Bankama moramo obdaniti sve o nama! Njihovi troškovi su tako veliki da boli glava. Zarađuju čak na papiru koji im je za operativu potreban! Jeste li primjetili da kod bankovnih obračuna kamate na kontokurentne kredite godina ima samo 360 dana, samo da bi one uzele 5 dana kamte, a kad vama trebaju plaćati zateznu kamatu morate paziti da li je prestupna godina ili nije.
To sve pada u vodu sa valutom koja počiva na kriptogravskom dokazu, i koja se da trasferirati bezplatno gdje god i kad god hoćemo.
Mene zanima ovaj dio o besplatnom transferu gdje god i kad god hoćemo.
Naime, ako je vjerovati energymanu, za svaku transakciju koju iniciramo u svijetu kriptovaluta u startu specificiramo naknadu koju smo spremni platiti da nam netko od "rudara" istu provede.
Ako je transfer besplatan onda isti nije transakcija?
Ako transfer jest transakcija (a mora biti jer roba mijenja vlasnika) - kako je besplatan ako na njemu zarađuju posrednici u vidu naknade?
Ako je naknada nula, a ista se plaća u kriptovaluti - onda je vrijednost te valute - nula?
No, ok, ajmo pretpostaviti da je to što pišete zaista tako. Broj coinova jest konačan i u nekom trenutku će algoritam - završiti. Postojati će X novčića koje će vrijediti Y i imati Z vlasnika.
Pitanje i hipotetska situacija:
Netko od vlasnika iz skupa 1..Z odluči nešto platiti u kriptovaluti. Pokrene (besplatnu?) transakciju. Tko potvrđuje tu transakciju od rudara kad se više nema što rudariti i novi novčići ne mogu nastati?
To je što se tiče onog besplatno dijela.
Zanima me također i ovo "kad god hoćemo"?
Naime, ako je vjerovati energymanu, da bi proveo bilo kakvu transakciju u kriptovaluti moraš imati nekog tko rudari i tko će za određenu naknadu tu transakciju koju želiš provesti - potvrditi. Rudarenje će prestati jednom kad nestane resursa jer oni su konačni (vraćamo se na to da je algoritam matematički i njegov rezultat je konačan). Dakle, nekad na kraju priče ostat će ljudi s nečim s čime neće moći "ništa" osim reći da imaju toliko i toliko tog nečega. Čak i da rudarenje ne prestane, ono će postati "preskupo" kao što je smayoo primjetio, odnosno transakcije će postati neisplative onima koji ih zadaju i/ili onima koji ih potvrđuju.
Dodatno, problem sa "kad god hoćemo" je i u tome da brzina provođenja transakcije ovisi o broju zadanih transakcija u sustavu, a kako se radi o velikim fluktuacijama u vrijednosti valuta, mešetari se stalno, što bi značilo da će netko uvijek ostati "kratkih rukava", odnosno veliki igrači će zbog ogromne količine kriptovaluta plaćati veće naknade i njihove će transakcije biti provedene brže a ostali se sa svojim novčićima mogu slikati, odnosno na njima će svakako izgubiti.
Ok, to je rješivo alternativnim kriptovalutama, koje niču kao gljive poslije kiše i manje-više sve su kratkog vijeka (bar tako kažu razni izvori).
I, za kraj, još samo pitanje: obzirom da se radi o paralelnom i distribuiranom sustavu nastalom kao alternativa postojećem i nepoštenom bankarskom aparatu, sustavu u kojem ne postoji nikakva "regulatorna agencija", zašto se vrijednost kriptovaluta veže upravo uz "klasične" valute i sustav koji ne valja?
Nisu provokacije, ozbiljno pitam. Pokušavam shvatiti što je u pozadini priče i kako se ljudi odluče na "štednju" u kriptovaluti (obzirom da nije još sposobna za svakodnevnu životnu uporabu, ja to konzervativno zovem štednjom, iako bi možda pravilniji termin bio mešetarenje)?