05.02.2015 | 13:22
dxdandy kaže:
Ajd sad znam da ce te me totalno isprdati ali nema veze. Moram pitati. Dali se to malo cudo v.2 moze upogoniti kao stolno racunalo.
Može, naravno. To mu i jest bila osnovna namjena - projektni zadatak je bio - napraviti školsko i kućno računalo za manje od $30, za zemlje trećeg svijeta.
Dali ce ti windows 10 raditi kao OS koji se moze koristiti za neke skroz osnovne stvari?
Windows nikad neće ni na čemu raditi kako treba jer ih radi firma čija je unutarnja kultura i sustav vrijednosti od samog osnutka firme naopako nasađen.
Raspberry sasvim normalno funkcionira kao stolno računalo na nekom Linuxu (postoje razni Linuxi za RPI). Npr. Debian je dobar izbor.
Kako se to cudo pali,
Ušteka se u napajanje. Zamisli.
ima li wifi,
Ne. Podržani su mnogi USB wifi stickovi, ali to ti je općenito loša ideja, jer wifi stack dosta optereti hw resurse.
radi li na tome firefox,skype,youtube,word,excel?
Radi. Staviš Linux i imaš odmah po definiciji FireFox i Thunderbird (mail). Za Youtube staviš aplikaciju po izboru koja reproducira bez flasha. LibreOffice i OpenOffice imaš pod normalno za Linux.
Ovako izgleda ocajno, ali moze li se kupiti kakav case za njega pa ga okaciti iza monitora i super?
Prodaje se kutija u koju ga možeš staviti. Crna, bijela, prozirna...
Dobije li se uz njega kakav strujni adapter i sl.
Ovisi od koga i u kakvom paketu kupuješ. U načelu - ne, ali napaja se iz bilo kojeg USB porta. Dakle, možeš ga napajati punjačem od mobitela (micro-USB).
Još ti treba i SD memorijska kartica. Kupi najbržu koju uređaj podržava jer se s te kartice boota i vozi i OS, i aplikacije, i dokumenti, sve. Naravno, možeš mu na USB prištekati stick ili vanjski HDD, ali boota se s memorijske kartice.
To mu je ujedno najveći minus. SD kartice imaju relativno visoku nepouzdanost (nekoliko %), dakle kroz dulje vrijeme će ti se dogoditi da ti kartica jednostavno krepa. Zato je pametno uvijek imati dvije, s već instaliranim OS-om i potrebnim aplikacijama.
Nemojte me jako popljuvati. Thx !
A zašto, zaboga?
RPI je sasvim upotrebljiv za osnovni uredski posao ili za takvu osnovnu kućnu uporabu. Kolega je na veleučilištu na RPI upogonio linux i SSH server na kojeg se 20 studenata okačilo SSH klijentom preko mreže i vježbalo bash skriptiranje. Moji su studenti na 2 RPI upogonili studentski redomat za referadu. Jedan vozi touch-panel za odabir reda i printanje listića, a drugi vozi web aplikaciju za službenice na referadi i veliki display u hodniku koji proziva klijente. Radi ko avion.
Drugi je kolega napravio stolni internet radio od RPI-ja. Upakirao ga je u kućište od lego kockica.
Mi smo RPi koristili kao IP videodekoder za kućni videonadzor, za prikaz kamera na TV-u.
Mali zmaj od stroja. Te sve primjene koje sam ti napisao sam osobno vidio i probao, i sve su realizirane na STAROM, slabijem RPI.