26.06.2014 | 15:06
francesca kaže:
Razumijem tvoje kritike, ali moram reći da je meni doživljaj fotografije na računalu potpuno drugačiji od doživljaja fotografije koju »držim u ruci«, poput ove knjige.
Mene puno više fasciniraju papirnate knjige koje dobro izgledaju i koje su napravljene vrhunski, od bilo kojeg doživljaja na ekranu. Pretpostavljam da se ovdje radi o ukusima i da je knjiga zapravo i namijenjena ovakvim »tradicionalistima« kao što sam ja. Moram reći da je ja sigurno neću izvaditi iz police samo jednom godišnje.
Da se ne bismo krivo razumjeli - i ja imam doma puno fotomonografija. Dio naslijeđenih od mojih roditelja, dio sam kupovao sam, uglavnom na putovanjima. Jako ih volim. Odnesu me na neku drugu razinu duha. Ali problem je praktične prirode. S troje klinaca koji tek trebaju shvatiti vrijednost takvih stvari, ja si ne mogu dozvoliti da te knjige stoje negdje gdje bi bile nadohvat ruke (na stolu u blagovaonici, na kafe-stoliću u dnevnoj sobi i sl...) da ih svaki dan uzememo i pogledamo ponešto u njima. Jer bi u manje od 3 dana sve bile poderane, pošarane, zgužvane, zalivene sokom, nutelom, majonezom...
A trenutno mi kupnja još jedne jedine nove knjige automatski povlači kupovinu veće vitrine za knjige.
Kako god bilo, knjiga je cool, elektroničko izdanje je praktičnije.
Što se tice pristupačnosti fotografija za preuzimanje, nekoliko ih možeš naći na sljedećem
linku. Ali, pretpostavljam da si to već vidio.
Pa vidio sam ih u podlozi web stranice, ali to je tako napravljeno da se ne možeš fokusirati na sliku. Zašto to nije složeno kao neka mini-galerija (moglo bi čak biti i manje rezolucije) na samom siteu, nego ovako nekako "sa strane"? Ono - kao teaser za one koji razmišljaju o kupnji knjige. Tko će kupiti fotomonografiju online, a da nije prethodno imao prilike vidjeti barem koju sliku koju može naći unutra?
Što se ostalih 200-tinjak fotografija tiče, ne znam što je autor knjige i izložbe zamislio, ali da sam ja na njegovom mjestu, definitivno ne bih omogućila preuzimanje fotki prije nego što odradim sve isplanirane izložbe. To je nešto što, po mom mišljenju, dolazi na red naknadno.
Pa i ne treba omogućiti preuzimanje. Za preview se može napraviti da se samo može gledati na webu (kao oni flash previeweri i sl.).
A ako govoriš o elektroničkom izdanju za koje sam pitao - razumijem te. Iako, kao što je tebi knjiga, tako je meni veliki, zidni format. Ni knjiga, ni monitor ne mogu nadomjestiti lijepu fotografiju velikog formata na zidu. Tako da bi ja, bez obzira i na knjigu, i na download, sigurno otišao na izložbu.