03.01.2015 | 19:26
Bok!
Imam ti ja D7000. Razlika između D7000 i D7100 postoji, ali što se tiče ležanja u ruci i rasporeda kontrola u biti nema. Ukoliko ćeš koristiti starije AF i AF-D objektive onda svakako gledaj seriju D7K, jer u tijelu ima motor koji pokreće fokus kod starijih objektiva. Kod slabijih serija D3K i D5K možeš mountati objektive ali fokus je samo manualni (ali postoji indikacija fokusa u tražilu).
Pisalo se po netu o problemima s autofokusom kod modela D7000, ali ja iskreno nisam imao nekih većih problema. Nedavno sam kupio 35mm f/1.8 DX objektiv pa sam primjetio da ima backfokus, ali to se lako riješi pomoću AF finetune opcije u meniju.
Također, ako koristiš objektive koji nisu nikon F mount, postoje razni adapteri pomoću kojih možeš mountati sve i svašta na tijelo, ali canon tu malo bolje stoji. Npr. kod M42 objektiva potrebno je dodatno staklo u samom adapteru da bi se postigao infinity fokus, a samim time pada kvaliteta slike, pogotovo kada je objektiv skroz otvoren.
Što se drugih modela Nikona tiče, iznad D7100 su jedino full frame modeli.
Ako si u Zg, možemo se dogovoriti za kavu idući tjedan poslije srijede pa možeš pogledati moj D7000 (znam da nije D7100) ako te zanima kako aparat leži u ruci.