10.09.2016 | 13:53
vicko kaže:
smayoo kaže:
...Standardne olovne gel baterije zapakirane u fancy kućište ...
U specifikacijama piše da su Lithium ion, zato i pitam. Ne vjerujem da bi o tome lagali.
Znam da je skupo u startu ali bilo bi super imati dom bez računa za struju
Kad sam prvi put čuo za to, nasurfao sam neki preliminarni tech sheet (još nije bilo dostupno za prodaju) gdje je stajalo da je to lead acid gel battery. Očito su u međuvremenu promijenili.
Bez obzira. Li ion samo znači da su bitno skuplje od olovnih, ali ajde, imaju veću gustoću pohranjene energije pa zauzimaju manje mjesta. I dalje je to obična baterija u fancy kućištu. Nema nikakve inovativne funkcionalnosti, niti ikakve bitno bolje performanse, ni ičeg sličnog.
Problem koji svi izbjegavaju spominjati je - autonomija. Ako želiš uskladištiti dovoljno energije da možeš imati kuću koja je potpuno autonomna od mreže, moraš predvidjeti dovoljno baterija za premostiti toliki broj oblačno-kišnih dana koliko tipično možeš doživjeti u svom kraju u zimskom dijelu godine. Dakle, ne nužno teoretski maksimalan broj dana, ali ne ni neki prosječan, nego nešto što se događa rijetko, ali ipak dovoljno često da bi ti stvorilo ozbiljne probleme kad ne bi u tim slučajevima bio pokriven. Recimo da je to ovdje gdje ja živim - 7 dana.
7 dana puta 24 sata je 168 sati. Puta neka prosječna snaga koju moja kuća (energetska klasa
"vuče" zimi - 3 kW, to ispada cca 500 kWh. U baterijama od 12V to znači akumuliranu količinu naboja od 500.000/12= cca 41.500 Ah (četrdesetjednatisućapetsto - za usporedbu, diesel auto obično ima akumulator od 80 Ah). Uzmi u obzir da punjiva baterija nikad ne može dati sav akumulirani naboj, dakle treba ti neka koja je 10-20% veća (20% ako je olovna, 10% ako je litijska) pa zaokruži to na, ajde, 45.000 Ah.
To je bez gubitaka invertera (koji pretvara istosmjernu struju baterija u izmjeničnu na koju ti radi sve u kući) koji nisu zanemarivi pa zapravo dolaziš na više od 50.000 Ah. 625 komada akumulatora iz diesel auta.
Tesla svoje baterije deklarira na 7 kWh (dakle ne deklarira količinu naboja, nego pohranjenu energiju), što je zamagljivanje, jer nije nigdje precizno objašnjeno, niti daju krivulje napona u ovisnosti o pražnjenju pa nije jasno na koji se način tih 7kW predaje niti koliko je od tih 7kW zapravo iskoristivo. Ali recimo za svrhu ovog razgovora da je savršeno iskoristivo do spomenutih 10%.
U tom slučaju, za ranije spomenutih 500 kWh, uvećano za 10% neiskoristive energije baterije je ugrubo 550 kWh, uvećano za gubitke invertera je, opet ugrubo, 600 kWh. Podijeljeno sa 7 je 86 komada Tesla Powerwall baterija. Sad idi vidi pošto je jedna pa izračunaj koji je rok povrata, ako je prosječna cijena kWh kojeg plaćaš oko 1 Kn (a manje je, jer je noću po 0,53).
Naravno, to je cijeli novi energetski koncept. Dakle, kuća troši minimum energije (klasa A+) jer je dobro izolirana. Koristi druge oblike energije (a ne struju) tamo gdje to ima smisla (npr. topla voda se grije solarnim kolektorima kad god sija sunce i sl.) itd. Recimo da sada, u ovom trenutku, možeš postići da obiteljska kuća od 200 m2, klase A+, za 7 dana autonomije treba cca trećina od onog što sam napisao, u idealnom slučaju, dakle 160 kWh, odnosno 23 kom Tesla baterija.
I to je, naravno, samo pola problema. Jer moraš na krovu imati dovoljno fotonaponskih ploča (dovoljno snage u njima) da možeš te iste baterije napuniti od potpuno praznih do potpuno punih u nekom očekivanom vremenu minimalnog sunčanog perioda između dva oblačna perioda. Recimo da nije neobično da se dogodi (tu kod mene) da imaš dva tjedna kiše prekinuta s 3 dana sunca. Zimskog sunca, pod niskim kutom. Dakle, fotonaponski panel koji ljeti u podne daje 300W, zimi u 9 ujutro daje možda 180. A za napuniti 160 kWh energije u baterije trebaš (160kWh+gubici punjača)/(3 dana puta 8h sunca)=recimo 180kWh/24=7,5kW snage na krovu. Dakle, recimo da imaš super položaj i nagib krova pa dobivaš zimi prosjek od 200W snage po panelu, to je 7500/200=38 fotonaponskih ploča. Svaka ima cca 1,5m2, dakle treba ti jedno 60 m2 krova, tj. samo onih voda krova koje su okrenute prema jugu ili (idealno) jugozapadu.
Pri tom, ako ti npr. dimnjak baca sjenu na taj dio krova, onda u ti paneli koji su u sjeni ne daju ništa u tom času pa se sve skupa smanjuje...