19.09.2016 | 20:38
Zašto bi se itko iole učen sprdao na to?
Čovjek je prilično točno opisao taj proces. Pogrešno je procijenio vremensku dinamiku, ali put klasičnog kapitalističkog razvoja vodi upravo tome. Čak se niti itko od relevantnih zapadnih teoretičara ekonomije ne protivi tom suštinskom zaključku. Upravo zbog toga najrazvijenije zapadne zemlje već više desetljeća razvijaju (koja s više, koja s manje kašnjenja) tzv. skandinavski model redistribucije novca kroz vrlo oštar porezni sustav. Upravo u svrhu zauzdavanja pohlepe, kao ključnog motivatora kapitalističkog sustava koje ga vuče u propast.
Najveći nedostatak Marxovog Kapitala je taj što su ga tumačili i u djelo provodili neuki, osvetoljubivi i zlonamjerni "revolucionari" bez stvarnog shvaćanja suštine toga što Marx piše.
Kapital, prvi tom
Kapital, drugi tom
Kapital, treći tom
Dio koji tražiš je, mislim, u prvom tomu "Proces stvaranja kapitala", dio 7 "Akumulacija kapitala", poglavlje 25 "Opći zakon kapitalne akumulacije"
Inače, ponosni sam vlasnik Kapitala u prijevodu Moše Pijade, tiskanog ranih dvadesetih u ilegalnoj tiskari KPH u Zagrebu. Knjigu sam kupio ranih devedesetih u jednom riječkom antikvarijatu, za cijenu cca dvije kutije cigareta.