04.10.2016 | 05:18
Iskreno, ne znam.
Ponavljam - malo sam u ovo uletio grlom u jagode. 4K je novi sadržaj, i ja na svojoj TV još nisam pogledao NIŠTA provjereno znajući da gledam 4K sadržaj.
Prije kupovine znao sam da želim 4K TV i pogledao sam par obavještajnih YouTube videa, te skužio da je jako bitno da mi telka ima i HDR. E sada, moja ga telka ima - ali otkada sam ga kupio - shvatio sam da postoje dva HDR standarda - HDR 10 koji podržavaju Samsung i Sony, te Dolby Vision koji podržavaju LG i Vizio. Što se 4K standarda tiče, Sony za svoju novu Pro konzolu preproruča TV minimalnih 60" ekrana, što je za moju sobu ali i financijske mogućnosti puno previše - ako bih kupovao kvalitetu.
Stručnjaci navodno govore da ljudsko oko na manjim ekranima nije u stanju razlučiti razliku u toliko piksela, navodno govore da je najbolje čak tek iznad 65"...
S druge strane, Samsung HDTV serije 6 smo uzeli staroj još 2014. godine, a ovo je isto serija 6. Ono što ti provjereno mogu reći, kada skinem BluRay Ripove i pogledam neki kino film s interneta - slika je prekrasna, a i normalni TV signal koji dobivam preko H1 TV mi izgleda bolje nego onaj preko antene na maminoj TV. No, da li radi upscaling ili je to HDR ne znam.
Full HD YouTube video je također izvrstan do te mjere da sam mislio da gledam 4K, dok nisam shvatio da mi na rubu YouTube videa piše HD.
To je to za sada, ali - znao sam da ću dati maksimalnih 5000 kn za TV - i da iznad 40" ne idem - i gledao sam najbolje što mogu kupiti za tu lovu. Ovaj Samsung je otprilike bio to, kao inače je 5500 kn.
Što se konzola tiče, osim jako bitnog HDMI 3.0 ulaza koji ti telka MORA imati da bi primala 4K standard (kao i kablove ali njih dobiješ uz konzole), što se HDR-a tiče - Microsoft XBOX One S podržava HDR 10, što znači da LG i Vizio telke neće moći reproducirati njegov HDR sadržaj - iako različitu verziju istog zapravo već podržavaju.
Razlog je navodno zato jer je Dolby Vision razvikan u filmskoj injidustri i zato od proizvođača traži neku naplatu za podršku, dok je HDR 10 otvoreni standard.
Tako da je i tu priča jako jako glupa i zbunjujuća - i to kupci saznaju tek kada kupe TV, ukoliko se dobro ne raspitaju prije...
Vizio je objavio da će za M i P serije telki u dogledno vrijeme pustiti update koji će podržavati oba HDR standarda, a što je s LG-em za sada ne znam...
P.S. Evo novosti i za LG i općenito - treba tražiti podršku za HDR Pro (to moj tv ima) i to znači da telka ima podršku i za Dolby Vision i za HDR 10, a LG je također objavio da će za svoje najjače serije telki pustiti update kojim će podržavati oba HDR standarda.