Spajanje 4 zvucnika na reciver
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Spajanje 4 zvucnika na reciver

21.11.2016 | 18:35
Pozdrav svima,
Najprije isprike na off topicu, ali mislim da ce mi netko od forumasa dati pravi odgovor

U jednom poslovnom prostoru imam 4 stropna ugradbena zvucnika i zelim da sa sva 4 zvucnika svira ista glazba.

Zvucnici bi bili spojeni na reciver (koji tek trebam kupiti). Da li trebam kupiti stereo reciver za to spojiti (pa spojiti po dva zvucnika u jedan izlaz) ili to mora biti 5.1 pojacalo? Zanima me prvenstveno najpovoljnija solucija.

Pozdrav i hvala na odgovorima.
21.11.2016 | 18:45
Nemoj me shvatiti kao relevantan odgovor ali evo da možda pomognem.

Mi na faxu imamo ugrađene isto zvučnike u strop i povezani su na laptop preko stereo receivera.
21.11.2016 | 18:53
Jok!
Možeš i mono pojačalo uzeti (monoblok) ali je preskupo, pa uzmi stereo pojačalo koje ima 4 izlaza. To je najjednostavnije.
Ako uzimaš s dva izlaza (stereo) tada ovisno o ompedanciji zvučnika i impedanciji koju pojačalo može podnjeti spajaš te zvučnike.
Ako su zvučnici 8 Ohm-a tada ako ih spojiš po dva plus na plus i minus na minus dobiješ 4 Ohm-a (paralelno)
Ako su zvučnici 4 Ohm-a tada ih spajaš plus jednog na pojačalo i minus drugog na pojačalo, a one žice koje ti ostanu spojiš zajedno i dobiješ 8 Ohm-a (serijski)

Sad pojačalo s dva izlaza (stereo), ako podnose 4 Ohm-a, tad spojiš prvu kombinaciju.
Ako je pojačalo podnosi 8 Ohm-a, tada spajaš drugu kombinaciju, tako spajaš i ako imaš zvučnike 8 Ohma.
Ovo zadnje je najgore jer ne budeš mogao jako glasno svirati.
Ako pak imaš zvučnike 4 Ohm-a i spojiš paralelno, dobiješ teret od 2 Ohm-a i to bi moglo biti teško za pojačalo i onda me smiješ nabijati muziku jer se može nešto desiti.
Ako su zvučnici 16 Ohm-a tada spajaš paralelno i ne možeš ništa spaliti.
Najbolje da vidiš koje zvučnike imaš i koje bi pojačalo uzeo.
Dalje, snaga zvučnika i snaga pojačala ne moraju biti niti približne ali to sve ovisi od zvučnika i pojačala.
Ako je osjetljivost zvučnika velika, tada snaga ne mora biti velika. Ako je pak cijevno pojačalo, tada ono može gurati i jako velikki teret (malu impedanciju).
Nije lako odgovoriti na pitanje. Daj više podataka pa bude lakše.
21.11.2016 | 18:56
gladhr2 kaže:
Nemoj me shvatiti kao relevantan odgovor ali evo da možda pomognem.

Mi na faxu imamo ugrađene isto zvučnike u strop i povezani su na laptop preko stereo receivera.

Reciver je onaj koji ima i radio u sebi i za ovaj problem nije važan.
Ako ne misli slušati radio, tada je i pojačalo dosta.
Sve ovisi koliko novaca misli dati. Ima malenih pojačala u D-klasi koja su i hladna a daju 100W po kanalu.
21.11.2016 | 19:46
Trenutno imam 4 Magnat zvucnika od 8 Ohma. www.chipoteka.hr/artikl/111823/ugradbeni...cp-62-kom-8011607115

A namjeravam kupiti nesto poput yamaha 5.1 recivera, sa cini mi se 8 Ohma?
www.ronis.hr/av-receiver-yamaha-rx-v381-...381%2DBlack/product/

Kakva je situacija ako uzmem 5.1 reciver? Da li onda spajam svaki zvucnik u jedan od izlaza ili treba opet "kemijati" da dobijem isti zvuk na svakom zvucniku?
21.11.2016 | 20:30
Imaš ovaj Marantz.
ili
Imaš i ovaj Pioneer.
Od jeftinijih

ili

Ovaj Denon.

Ako mora biti ona Yamaha, tada se budeš poigrao s postavkama kako bi izlazio samo stereo zvuk a one zvučnike spojio u paru dva po da i to tako da je + s + i - s - (paralelno). Ne znam da li ga se može tjerati da radi u mono modu, tj. kao mono block (mada sumnjam). Za ovaj reciver mislim da trebaš imati i spojenu telku za namještanje postavki.
Nisam siguran da možeš spojiti na one male terminale (3 komada) zvučnike i dobiti istu snagu kao i na ona dva desna.

Ako ti baš ne treba eciver, HDMI i ostale điđs, ja bi išao na pojačalo
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 20 sati, 43 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, robee, VanjusOS, Anonimci (466)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.08 Seconds