Ručni GPS uređaj
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ručni GPS uređaj

03.12.2016 | 20:26
Pozdrav,

zanima me ima li itko ikakvih iskustava s dotičnima?
Mene prvenstveno zanima postoji li mogućnost kod nekog modela ili više njih da upišem 4 koordinate (kutove/ćoškove) parcele (pod uvjetom da je "pravilna" te da mi GPS pokaže moju lokaciju i npr da mi piše da do odabrane koordinate (točke) imam npr. 48metara u smjeru sjevera ili nekoj drugoj strani u nekom smjeru da pokaže strelicom nekom ili nešto..

Moje isprike unaprijed ako sam malo zapetljao ali se nadam da će netko znati odgovor na ovo.
Znam da postoje kojekakve aplikacije ali mislim da je ovo profesionalnije, i točnije. Točnost određivanja pozicije s uređajem je dovoljno do metar- dva.
04.12.2016 | 01:54
Ovisno od modela do modela... no svi imaju mogućnost upisa odeređenog broja koordinata (stvar velićine interne memorije, no da se ne prepadneš govorim o 100 do 1000 i preko koordinata), i naravno svi GPS uređaji po samoj svojoj suštini daju koordinatu gdje se trenutno nalaziš (ne ti nego uređaj). Sukladno navedenom, naravno da GPS pokazuje udaljenost (metri ili kilometri ili već u kojoj hoćeš jedinici) i smjer do tražene točke (najčešće preko Azimuta, što je kut između željog pravca i sjevera), te se naravno na ekranu i pojavi strelica koja pokazuje smjer do točke.

Ovo sve što sam opisao, je na osnovu točke.... no ima i uređaja koji rade i sa poligonima (te naravno proračunima istih - udaljenosti od lomne točke do lomne točke i površina poligona).

Ako sam dobro razumio što te zanima tu nemaš problem...

No imaš problem sa točnošću određivanja do metar-dva. Normalan GPS uređaj ti to neće odraditi. Oni imaju svi grešku od 5 do 15 metara.... rapidno ih kroz cijelu svoju karijeru koristim, i najbolje što sam ikada dobio je +/- 3 metra.

Za ispod, kažem opet 5 metara točnosti, ćeš trebati DGPS (Diferencijalni GPS).... no to je već jako skupa igra... sam uređaj od $5.000 do $20.000, ovisno od uređaja do uređaja, plus pretplta na satelitske signale (preko kojih i radi korekciju i povećava točnost).... otprilike $2.000 godišnje.

Predlažem da uzmeš geodetu.... ljudi se time bave i imaju opremu za isto (ako je već do parcela)
04.12.2016 | 10:02
To hoćeš reći da su geodeti jeftiniji?
04.12.2016 | 10:32
Moonlike kaže:
Ovisno od modela do modela... no svi imaju mogućnost upisa odeređenog broja koordinata (stvar velićine interne memorije, no da se ne prepadneš govorim o 100 do 1000 i preko koordinata), i naravno svi GPS uređaji po samoj svojoj suštini daju koordinatu gdje se trenutno nalaziš (ne ti nego uređaj). Sukladno navedenom, naravno da GPS pokazuje udaljenost (metri ili kilometri ili već u kojoj hoćeš jedinici) i smjer do tražene točke (najčešće preko Azimuta, što je kut između željog pravca i sjevera), te se naravno na ekranu i pojavi strelica koja pokazuje smjer do točke.

Ovo sve što sam opisao, je na osnovu točke.... no ima i uređaja koji rade i sa poligonima (te naravno proračunima istih - udaljenosti od lomne točke do lomne točke i površina poligona).

No imaš problem sa točnošću određivanja do metar-dva. Normalan GPS uređaj ti to neće odraditi. Oni imaju svi grešku od 5 do 15 metara.... rapidno ih kroz cijelu svoju karijeru koristim, i najbolje što sam ikada dobio je +/- 3 metra.

Za ispod, kažem opet 5 metara točnosti, ćeš trebati DGPS (Diferencijalni GPS).... no to je već jako skupa igra... sam uređaj od $5.000 do $20.000, ovisno od uređaja do uređaja, plus pretplta na satelitske signale (preko kojih i radi korekciju i povećava točnost).... otprilike $2.000 godišnje.

Predlažem da uzmeš geodetu.... ljudi se time bave i imaju opremu za isto (ako je već do parcela)

Hvala na pojašnjenju, mozes li mi preporučiti neki model GPS-a s ovim mogućnostima

Nije bas od 5-20.000$ isao sam u geodetsku skolu i radio sam s GPS-om a točnost centimetarska bila a ni cijena mu nije bila preko 3000€ a oba pretplata to ne računam ali nebitno.

Ma radi se o cca 300ha pa bas geodet nije najbolja opcija jer nije potrebno bas previse precizno
A i ova točnost od 5m bi takodjer zadovoljila te potrebe
04.12.2016 | 11:09
Možda koji GPS od US Army@drlovrić nije vratio, pa ga cimni...oni ipak imaju najveću preciznost.
04.12.2016 | 11:13
eh da je tako nešto haha to znam da je preciznost puno veća
04.12.2016 | 11:31
Najvise volim ovakve postave. Trazis GOS za neodredjeno, umjesto da napises sto je cilj pa mozda i netko pomogne. Moonlike je dao odgovor temeljen na pretpostavkama.
04.12.2016 | 11:38
zabac kaže:
Najvise volim ovakve postave. Trazis GOS za neodredjeno, umjesto da napises sto je cilj pa mozda i netko pomogne. Moonlike je dao odgovor temeljen na pretpostavkama.

Znači u pitanju je cca 300ha zemlje što očišćenog, što zaraslog i neočišćenog. Kad se dodje na njivu, parcelu, sa ručnim GPSom bih provjerio otprilike gdje su rubovi parcele znaci u cca par metara samo da nije bas 40m. Koordinate bi se očitale iz ARKOD-a, bolji način ne znam i brži, a nije baš rješenje ići u katastar po koordinate svake parcele jer ih je previše, a kopiju katastarske općine u dwg obliku pa da je ubacim i očitavam u AutoCAD-u sumnjam da bi itko dao a i više K.O. je u pitanju.

Znači prvenstveno za određivanje međe otprilike zbog čišćenja tih parcela. Dodjem i kažem oćisti još 30 metara...

Nadam se da sam sada objasnio bolje, i geodet bas nema smisla jer je prvenstveno skupo a za ovu točnost i preciznost nepotrebno
04.12.2016 | 12:15
zabac kaže:

Bio je odgovor u 10. 32. min u temi, samo je netko naljutio žapca, pa nije vidio
04.12.2016 | 12:31
Pazi sad, @gladhr2 je zavrsio geodetsku skolu. Aljda ima frenda koji je geodeta i ima instrument visoke preciznosti.
Znam sigurno kako s mobitelom i ugradjenim GPS-om posao ne bude obavio.
04.12.2016 | 12:38
zabac kaže:
Pazi sad, @gladhr2 je zavrsio geodetsku skolu. Aljda ima frenda koji je geodeta i ima instrument visoke preciznosti.
Znam sigurno kako s mobitelom i ugradjenim GPS-om posao ne bude obavio.

zavrsio sam je prije par godina tako da su ili na faksu ili rade samo za nekog
nisam spominjao da bi s gps-om na mobitelu jer i sam znam da se tako ne može a nisam ni uzeo uopće u obzir tu soluciju. Rekao sam za što mi treba i kolika točnost znači ne centimetarska niti decimetarska nego je dovoljno i u par metara..

Moonlike kaže:

vjerujem da ce moonlike znati neki gps uredjaj koji bi mogao predloziti budući da je dobro opisao proces kako bi to trebalo izgledati izgleda da je onda i razumio sto trazim i za sto mi to treba
04.12.2016 | 13:54
Ne razumijem čemu to šparanje. Naruči geodetu da ti iskolči parcelu/parcele ili još bolje da ti napravi situacijski nacrt stvarnog stanja u položajnom i visinskom smislu. To će ti uvijek dobro doći. U svađi sa susjedom, na sudu, za utvrđivanje međa, izradu elaborata ili projekta, kod prodaje/kupovine. A da ne velim i po pitanju usklađenja katastra i zemljišnih knjiga. Siguran sam da možeš dobiti popust na količinu
04.12.2016 | 14:02
Nije sparanje nego mi ne treba tako precizno a geodet ne moze u kupine od 4 metra tako da znam zasto govorim ovo sto govorim i sto sam pitao za ovakav uređaj.
Toliko je puno parcela da zelim ujedno i sebi omogućiti da znam koja je otprilike moja ali nebitno.

Tvoja slobodna procjena koliko bi koštao geodet da izmjeri 300ha od kojih su neke parcele udaljene i po cca 30km? Ako ne znas odgovor ne moras soliti pamet jer znam zasto trazim odgovor koji tražim a 2 puta sam ponovio razlog i preciznost i sve.

PS. Nemojte shvatiti ovo kao uvredu ili kao nesto slicno tome, kad god sam tražio tu pomoć i dobio sam je i hvala svima ali nema potrebe da me usmjeravate na geodeta i slicno jer sam napomenuo da nema potrebe za takvom točnošću a i geodet stavi kolac koji se kroz 2 godine moze izgubiti 14 puta a ovako kad dodjem na teren kod svoje parcele prošetam s uređajem i u 5-10 metara znam da je tu medija koju cu vjv i sam pronaći na terenu jer je fizička konfiguracija terena da se primjeti.
04.12.2016 | 14:06
A ti onda krči bez geodete. Da netko skrene na moje, neznam kako bi se proveo.
04.12.2016 | 14:12
Nije naseljeno u 99% slučajeva tako da se sigurno nitko nece buniti sto se toga tiče a i da je tvoja parcela zarasla u kupine i ne znam ni ja sta šiblje neko ti bi se bunio da ti netko očisti jedan dio za koji se inace plaća čišćenje cca 5kn po kvadratu?
04.12.2016 | 17:33
Garmin GPSMAP 64 ili Garmin GPSAMP 64S bi trebalo zadovoljiti ono što tražiš (ako nije šuma i otvoren je prostor prema gore (do satelita i signala). Isti će dat do +/- 5 metara točnost).

Mada se slažem sa ljudima.... angažiraj (investiraj u) geodetu i za sva vremena imaš riješen slućaj.

Još bih ti nešto napomenuo, ne znam gdje su parcele i zašto se ne korise i zarasle su.... ali mogući razlog je i da su minirane i/ili se nalaze u minski sumnjivom području. Ako imaš i malu sumnju, obrati se Hrvatskom Centru za Razminiranje, a i na njihovim web starnicama imaš interaktivnu kartu minski sumnjivih područja, pa za svaki slućaj provjeri prije krčenja.... (sorry, profesionalna deformacija, ali zlu ne trebalo)...
04.12.2016 | 17:35
Moonlike kaže:
Garmin GPSMAP 64 ili Garmin GPSAMP 64S bi trebalo zadovoljiti ono što tražiš (ako nije šuma i otvoren je prostor prema gore (do satelita i signala). Isti će dat do +/- 5 metara točnost).

Mada se slažem sa ljudima.... angažiraj (investiraj u) geodetu i za sva vremena imaš riješen slućaj.

Još bih ti nešto napomenuo, ne znam gdje su parcele i zašto se ne korise i zarasle su.... ali mogući razlog je i da su minirane i/ili se nalaze u minski sumnjivom području. Ako imaš i malu sumnju, obrati se Hrvatskom Centru za Razminiranje, a i na njihovim web starnicama imaš interaktivnu kartu minski sumnjivih područja, pa za svaki slućaj provjeri prije krčenja.... (sorry, profesionalna deformacija, ali zlu ne trebalo)...

Hvala puno na odgovoru a parcele i opcenito zemlja nije minirana sigurno a ne obrađuje se iz drugog razloga
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 21 sati, 25 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, robee, VanjusOS, Anonimci (512)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.14 Seconds