04.12.2016 | 01:54
Ovisno od modela do modela... no svi imaju mogućnost upisa odeređenog broja koordinata (stvar velićine interne memorije, no da se ne prepadneš govorim o 100 do 1000 i preko koordinata), i naravno svi GPS uređaji po samoj svojoj suštini daju koordinatu gdje se trenutno nalaziš (ne ti nego uređaj). Sukladno navedenom, naravno da GPS pokazuje udaljenost (metri ili kilometri ili već u kojoj hoćeš jedinici) i smjer do tražene točke (najčešće preko Azimuta, što je kut između željog pravca i sjevera), te se naravno na ekranu i pojavi strelica koja pokazuje smjer do točke.
Ovo sve što sam opisao, je na osnovu točke.... no ima i uređaja koji rade i sa poligonima (te naravno proračunima istih - udaljenosti od lomne točke do lomne točke i površina poligona).
Ako sam dobro razumio što te zanima tu nemaš problem...
No imaš problem sa točnošću određivanja do metar-dva. Normalan GPS uređaj ti to neće odraditi. Oni imaju svi grešku od 5 do 15 metara.... rapidno ih kroz cijelu svoju karijeru koristim, i najbolje što sam ikada dobio je +/- 3 metra.
Za ispod, kažem opet 5 metara točnosti, ćeš trebati DGPS (Diferencijalni GPS).... no to je već jako skupa igra... sam uređaj od $5.000 do $20.000, ovisno od uređaja do uređaja, plus pretplta na satelitske signale (preko kojih i radi korekciju i povećava točnost).... otprilike $2.000 godišnje.
Predlažem da uzmeš geodetu.... ljudi se time bave i imaju opremu za isto
(ako je već do parcela)