Android vs iOS tržišni udjeli
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Android vs iOS tržišni udjeli

26.01.2017 | 22:42
Nedavno sam (na jednom projektu) diskutirao s ljudima iz jedne jako tehnički orijentirane firme vezano za smartphone funkcionalnost koju trebaju razviti za našeg zajedničkog investitora (radi se o turističkom naselju ****).
Ljudi (u stvari, da budem precizniji, dio njih) su ušli u posao sa zamisli, tezom i namjerom da tu funkcionalnost razviju za Android, a za iOS tek ako i nakon što se uvjere da fakat nikako neće uspjeti to izbjeći.
Ja sam rekao da to neće valjati jer će većina korisnika (gostiju) biti iOS korisnici. Moja je procjena bila 65%. Oni su me hrak fuj pljuv - jel... - ismijali i pokazali mi (google android vs ios market share) kako u zadnjih 2 godine tržišni udio iOS-a trajno i stabilno OPADA s cca 18 na trenutnih cca 12%.
Na kraju nam je investitor dobavio svoje interne podatke po kojima, na globalnoj rszini, preko 80% njihovih gostiju koriste iOS uređaje (bilo kao jedine, bilo uz android).

Priča je zapravo stara i dosta nalikuje priči PC-Mac od prije 10-15-20 godina. Ima ona anegdota koju Davor voli, o banci koja je, na temelju informacije da manje od 5% njihovih komintenata koristi Mac, donijela odluku da neće ulagati u funkcionalnost e-bankarstva za Mac. Pa su onda ti komintenti otišli iz te banke i odnijeli novac sa sobom, pa je onda ispalo da je tih 5% Mac korisnika sobom odnijelo 50% novca.

9to5mac.com/2016/06/02/opinion-ios-vs-an...s-the-new-mac-vs-pc/

Dakle, da, relativni market share (u smislu broja prodanih komada) je fakat takav da će uskoro prodanih iOS uređaja biti manje od 10%. Ali istovremeno cijene iOS uređaja rastu, a cijene android uređaja u prosjeku strmoglavo padaju. Logično, broj ljudi koji prije nisu bili smarphone korisnici strmoglavo raste, ali najviše u segmentu najjeftinijih uređaja.

Eto, zapravo, lijepa ilustracija tvrdnje da se statistikom može dokazati što god želimo.
26.01.2017 | 23:15
to je tako ocito i drago mi je da si bio u pravu.

Zgidan primjer su i turisticki gosti koje primamo iz godine u godinu. Svi od reda iphone i naravno ipad za djecu. Nade se i pokoji mac.
26.01.2017 | 23:34
Smayo, potpuno se slazem. Jedno je globalna statistka, kao bikini, otkriva puno, a najbitnije skriva. Poslovni korisnici uglavnom koriste Apple, kao i profesionalci. Ova istrazivanja su povremeno lazno stanje jer broj Apple korisnika se krece u istom intervalu ili raste. Prosjek u korist Androida cine novi uredjaji/korisnici, ali nikako na ustrb Applea. Konkretno, u mom okruzenju nitko s Apple uredjaja nece preci na Android i nema namjeru u buducnosti, a novi korisnici (bake,strine..) kupuju jeftinije uredjaje tipa Noa vivo od 200-tinja kn koji naravno pogone Android.
27.01.2017 | 11:23
Super priča iz prve ruke!

Isto je zanimljiv podatak da Apple i s tim malim udjelom zarađuje na iPhoneu VIŠE od svih ostalih zajedno, a time ima i najbolje šanse za dobar R&D i kvalitetnu proizvodnju.
27.01.2017 | 13:10
Nemojte zaboraviti kako je zivotni cijek iPhone-a puno veci od Android telefona. Apple duze daje podrsku za starije telefone. Broj aplikacija je veli veliki. Kontrola objave i kvalitet aplikacija je isto stroza. Tu je jos muzika, filmovi. Veliki broj dodataka koje i sam Apple radi. Dobra posrska za skupe uredjaje koji se vezu na iPhone. U igri su i iPad, iPod, iWatch, ATV, inregracija u OSX.
Ciljana skupina je ona koja ima vise novaca, pa i vise trosi na ono sto se veze na iDjidje.
27.01.2017 | 21:32
opcenito ljudi koji razvijaju app samo za jednu platformu, ako nemaju za to nekakav konkretan razlog (cvrste veze sa nekom kompanijom kao recimo nike - apple, financijska ogranicenja, itd), su debili.

na stranu to, ako vec biras jednu platformu, a niša su ti imucni, i odaberes android, dupli si debil!

iskljuci indiju i kinu... iskljuci mladju populaciju koja razumno kupuje pristojnog kineza za 100 € a ne iphone za 700€, kao sto smo mi u srednjoj slagali kante jer nismo imali banke za macove... iskljuci penzice kojima kupujemo vivax android od 299 kn "cisto da se mogu javiti", iskljuci ljude koje ne idu na godisnji jer im primanja to ne dozvoljavaju...
genijalci jednostavno. na kraju krajeva, osvrni se oko sebe.

tuzno je sto ti danas ne treba nikakav spektakularan alat da dodjes do korisne informacije.
ajmo reci da ne mozes usko targetirati sto koriste tvoji potencijalni klijenti, ali razvijas app kojeg treba skinuti sa neta i vec je uzi target. ljudi koji se ne spajaju na net, nece ni skinuti tvoj app.
mobile browser market share ukucas u google, i brzo dodjes do podatka da se safari koristi u skoro 30% slucajeva (dakle sigurni ios), chrome 54% (od kojih prilican broj opet ode na ios) i ostaje jos manji postotak koji se opet dijeli na ios i android. dakle u extremnom slucaju imas barem 30% ios korisnika (realnije prema 50%)

veoma komplicirano "istrazivanje" trzista za koje ti treba cca minuta vremena.
28.01.2017 | 00:45
Na web siteu koji administriram imam sljedece podatke/
- 28% ukupnog prometa otpada na ios uredjaje
-2% na windows phone
- 70% na android uredjaje

To su mobilni podaci. Ako se ogranicis na android i samo na android odsjeci ces si skoro 30% trzista koje mozda nosi 45-50% tvojih prihoda. Zapravo onaj koji ulazi u marketing pricu mora sloziti izvjesce s kojih uredjaja ili os-a dolazi prihod u postocima. Taj podatak je kljucan u segmentaciji korisnika prema mobilnim uredjajima. Statistika o koristenju mobilnih uredjaja je gotovo bezvrijedna.

Po meni, Android ima sirok raspon korisnika, od petogodisnjaka do baka dok su ios korisnici homogeniji.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 18 sati, 10 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.06 Seconds

Provided by iJoomla SEO