05.02.2017 | 00:36
"boli X briga za tebe" X= google ili apple ili fb ili drzava...
pa hajd da me ne prate ako ih boli
kao ne zanimas ti nas, ali daj nam svejedno svoje podatke.
drzava je i prije mogla na upit dobiti podatke od bilo koga.
niti ih zanimaju veci igraci jer nitko od takvih "igraca" ne naraste dovoljno da postane velik ako to radi preko tekuceg. kada ti MOL uplacuje mito, ne pitaju te iban, niti ti modric prebaci na devizni cetvrt place.
postoje barem dva problema.
prvi je taj sto stvarno nece neka osoba sustavno gledati hrpetinu podataka i traziti al caponea, nego ce porezna vrtiti nekakve algoritme, koji slazu pretezno debili, kako bi izvukla anomalije iz te gomile podataka.
primjer iz vlastitog iskustva:
negdje pretprosle godine mi je stigao poziv u poreznu (kao pravnoj osobi) da se moram ocitovati radi anomalija u prometu koje su oni eto iscitali kroz fiskalizaciju. radim 6 dana u tjednu, i u tom mjesecu kojeg su cesljali vide ti njihovi upiti po bazi podataka da je svaki sesti dan promet osjetno manji.
moras doci osobno (za vrijeme tvog radnog vremena) ne mozes mailove slati, prilozi nekakve dokaze, objasni... i ispisem genijalcima promete svih subota u zadnjih par godina, sa prilozenom informacijom koju su vec imali kroz fiskalizaciju "subotom radimo skranecno, do 13".
ispricavali su mi se kroz zube, "kompjutorska greksa" (u hrvatskim drzavnim sluzbama je umjetna inteligencija prisutna vec 30 godina pa tako kompovi i grijese kako im dodje) i ajde, odi nastavi slat pare i hranit sustav.
nisam kafana na glavnom trgu, nego mali obrtnik ciji bi dnevni promet trebao biti okarakteriziran kao "nisi im ti bitan", pa eto zvali su me. nemojte se zacuditi ako nekoga pozovu jer mu je kroz tekuci proslo par tisuca kn vise od prijavljenih primanja, pa sad ti prilazi ugovore i dokazuj sta si imao, sta si prodao, kome si prodao, po koliko.
prodao sam preko oglasa barem 5 iphone, dva maca, dva ipada, jedan apple tv, i jos hrpu periferije... potpisao sam 0 ugovora o kupoprodaji.
mislim da nisam izolirani slucaj.
drugi problem je dostupnost informacija. nacelno one su strogo povjerljive, i pristup imaju samo autorizirane osobe. ali autoriziran je svatko tko radi u poreznoj upravi.
svi znamo ljude koji rade u banci, u nekom telekomu, u MUP-u, i svi znamo iz prve ruke da cak i ovi na dnu piramide, recimo sluzba za korisnike, dolaze super lako do podataka.
kada mi neko kaze, "pa sta te briga ako nemas sta skrivati", dobijem proljev sori
ne zelim svoje podatke, za koje mislim da imam pravo traziti da budu privatni, dijeliti ni sa googleom ni sa drzavom ni sa susjedom. nevazno je kakvi su to podatci, oni su moji, ako pozelim da se dijele, ajde da ih ja sam podijelim.
ako nisam bitan kao pojedinac, a drzava eto tjera veliku pravdu, cesljaj racune kao ID brojeve a ne kao ime prezime, pa vrti algoritme i trazi odstupanja. kada ih nadjes, doci ces vec do osobe.
mislim da ljudi nisu ni svjesni ozbiljnosti ovakvih odluka. prolaze ispod svakog radara, jer vazniji je natpis na nekom spomeniku u jasenovcu. to je uzasno bitna tema za nas i nasu buducnost.
ovo je oduzimanje slobode. di trosim, na sta trosim.
sutra moze proci tako ispod radara i da telekomi dostavljaju podatke o tome di se krecem... "ali nisi ti bitan, to je radi velikih igraca".