20.03.2017 | 21:35
Ma engleski mi je skoro ko maternji. Nisam ga iskreno nikada strebao (osim mozda 30-40 nepravilnih glagola u srednjoj), vec sam konzumirao jako puno sadrzaja na engleskom (najvise online tutoriali za razne stvari) i tako nesvjesno ucio, jer me zanimala materija o kojoj ljudi pricaju na engleskom.
I onda sam 4 god proveo sa Amerima u uredskom okruzenju i ispolirao to dodatno, tako da engleski citam, pisem i govorim bez ikakvog napora.
Njemacki sam krenuo uciti prije manje od mjesec dana, bez ikakvog predznanja i za 2-3 dana zavrsavam A1 level. Idem na neki intenzivni tecaj, 4 skolska sata svaki radni dan. Planiram nastaviti uciti dalje, jer cu vjerojatno ici zivjeti u Njemacku.
Sada kada smo na padezima, vidim koliko su clanovi bitni, a ja ih nisam uopce naucio. Da li je deine ili meine ili meiner ili seinem. Znam da nakon AUF recimo muski clan se mijenja (auf dem Tisch, jer je der Tisch). Ali ako ne znas rod imenice, dzaba ti pravilo koje znas
Pa sam eto mislio probati slusati liste rijeci sa clanovima dok vozim i sl. Da probam na taj nacin ih sto vise zapamtiti. Vjerujem da kada puno puta cujes Das Bild, da ti to DAS ostane negdje u rezano u pamcenju
Al da je jezik ruzan, ruzan je. Sto jest jest