16.11.2003 | 07:51
Piko, sto cemo? Ja sam za to da ovo sada istjeramo do kraja...
Sto cemo? Evo nekoliko zanimljivih koraka:
1. Hajmo fino odgrebat' Zastupnika i sami napravit rjesenje. Zasto nekoga moliti uzalud, i zasto se nekome cijeli zivot saginjati iz lazne pocasti?
Tipovi su ocito idijoti, pa neka ostanu takvi, kad im se mili.
2. Rjesenje ce biti softwerski "paket", koji ce se moci nabaviti i instalirati na racunalo. Bit ce kao i svaki drugi softwerski proizvod. To sto ce rjesavati neke specificne probleme, koga briga? To je ekonomska velicina.
3. Buduci da Hrvatska ima glavobolja s time sto je ekonomska a sto politicka (i politikantska) velicina, i buduci da vec vidim probleme u distribuciji proizvoda iskljucivo na domacem tlu, ja dragovoljno nudim da rjesenje postavimo izvan hrvatskih granica, gdje ga nitko domacim aktom nece moci osporiti. Kako?
3a. Slicnu stvar napravili smo u mojoj bivsoj firmi, kad smo amerikancima ponudili rjesenje koje je njima bilo nedostupno zbog njihovih politicko/sigurnosnih/zakonskih razloga: visoku razinu enkripcije. Cak smo isli toliko daleko, da smo server, na kojima smo arhivirali proizvode i prodavali ih putem interneta, stacionirali u Hrvatskoj. Sve je bilo legalno -- hrvatski zakoni nisu ni doticali enkripciju, a americki je strogo ogranicavali. Ono sto je Microsoft nudio u Crypto.API nije bilo dovoljno, a ozbiljne tvrtke su i sumnjale sto se u biti krije unutar crne kutije zvane Windowsi. Nasa tvrtka prva je ponudila profesionalan proizvod, dostupan svima njima koji su zeljeli rijesiti zacarani problem jake enkripcije. Jer amerikanci nisu smjeli prodavati takva rjesenja, ali su ga mogli kupiti.
Sada mozemo izraditi i obratan scenarij -- usidrit cemo softversko rjesenje izvan glavobolja domacih. Ja nudim sebe i svoje resurse da ih iskoristimo (Australija), ali ne kazem da bas mora ici preko mene. Jer vec vidim neckanja -- dakako, neki ce graknut' kako sad ja zelim neku dobrobit za sebe time sto cu iskoritit' domace nam patnje, da mozda zelim nesto uzicat. Ali ne, necu, niti me zanima. Samo predlazem kako rjesenjem zaobici glavobolje. I takodjer cu sada predloziti kako distribuirati proizvod tako da svima bude vidljivo vara li tko u cijeloj igri.
Takodjer predlazem: proizvod MORA imati cijenu, pa makar simbolicnu, te iza njega MORA biti tvrtka. Proizvod MORA biti dostupan svima (internet). Zasto mora imati vrijednost i zasto iza njega mora stajati pravna osoba? Jer ga tako nitko nece osporiti u medjunarodnom (ekonomskom) prepucavanju.
Takodjer, jos jedna vazna stvar: svi prihodi od tog proizvoda MORAJU ici u neke posve neprofitabilne i humanitarne svrhe. Da zatvorimo krug jos jednom dobrom idejom, predlazem da to bude nabavka Apple Macintosh racunala nekom sredistu za lijecenje djece u Hrvatskoj.
Zasto ovakav potez? Jer ako se izrode prijepiske na crti Glupi HR Zastupnik - Apple - Apple Australija, te ako se bude osporavalo rjesenje kao nelegalno i napravljeno za osobnu dobrobit, posve humanitarno i NEPROFITABILNO rjesenje dovest ce sve opet u ravnotezu -- da, proizvod zaradjuje novac, ali taj novac ide u kupnju necega od cega ce korist imati samo dvoje: djeca i ... Apple! Jer Appleu ide novac za nabavku racunala.
Na ovaj nacin postali smo neka vrst open sourcea, ali mislim da je ovo jedino rjesenje koje moze uroditi plodom. Da svi budu siti, a ovce na broju. Jedini koji ce ovim nesto izgubiti su oni koji ce posve besplatno ponuditi svoje sate rada. Medjutim, nije sve crno ni glede njih. Ja bih volio da svi, i Piko, dobiju novo racunalo i neki vid zadovoljstine. Ovim rjesenjem dobit ce ga netko drugi, ali to bi trebalo biti na ponos svima nama. U dobu bezglavog bogacenja na racun drugih i opceg licemjerja u drustvu, ovo je prilika da pokazemo da se moze i drukcije.
Problemi:
1. Ako bude protestiranja i nekog negodovanja, cak i nakon posve humanitarne prirode rjesenja, ja cu prvi na razne adrese i casopise i agencije uputiti jako lose kritike takvog sebicnog poteza glupog domaceg zastupnika i sebicne tvrtke Apple. I onda cu se osobno prebaciti na Wintel, gdje ljudi mogu napraviti bilo kakvo rjesenje za bilo sto.
2. Glede negodovanja o osbnoj koristi: Na web stranici gdje ce se prodavati proizvod postavit cemo brojac, tj. pokazatelj vezan izravno na bazu podataka narucivanja koji ce ispisivati koliko je proizvoda prodano i koliko se time novca skupilo. Stranica ce se samoosvjezavati svakih 15 minuta. Pristup u bazu podataka imat ce svi koji to zele.
3. Nagrada programerima i onima koji izdrze na projektu? Nikakva, osim nagrade na nebu . Ali ovo je tek pocetak. Imam u vidu nekoliko proizvoda koji se mogu posve normalno prodavati kao potpuno komercijalni. Piko i svi talentirani jos uvijek mogu nabaviti novo racunalo, ako zele.
Ok. To je ukratko to.
Vase reakcije? Sugestije?