NDA za freelancere
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

NDA za freelancere

03.05.2017 | 18:15
Pošto vjerujem da vas ima dosta iz industrije koji obitavate na ovom forumu mislim da je ovo dobro mjesto da postavim pitanje koje mi se mota po glavi neko vrijeme.
Počeo sam u zadnje vrijeme odrađivati dosta poslova vezanih za IT. Dosta toga ima veze sa serverima, mrežama, održavanjima sustava, hostinzima itd.
Sve to radim ovisno od situacije do situacije preko ugovora (studentski ugovor ili ugovor o djelu), koji puta u fušu ili na ostale načine koji odgovaraju naručitelju. Ono sto me najviše zabrinjava je velika količina osobnih podataka ili recimo kompletne baze sa kojima se susrečem a o kojima toj firmi ili osobi ovisi cjelokupan posao. Nije me strah da nešto zeznem jer znam svoje sposobnosti/znanje i svjestan sam što smijem ili ne smijem uzimati da odradim nego se bojim situacija da nekom ne padne na pamet me prozivati za krađu ili manipulaciju podacima. Pa da nakon što ja recimo migriram server šef zove i tvrdi da sam zeznuo neki folder gdje je on prije držao svu arhivu, koja je jednostavno postala korumpirana od enormne količine temp fajlova, sigurno sam ja ukrao sve te podatke i prodat ću ih na crnom tržištu (ne pitajte me ništa, ima svakakvih pacijenata).

Kako se zaštititi u takvim slučajevima? Napisati i potpisati neki NDA prije početka posla u kojem stoji klauzula da nemam namjeru bilo kakvog procesa u kojem uzimam njihove podatke sa servera ili osobnih računala za osobno korištenje i prosljeđivanja trećim stranama (sa ti mnajviše radim pa me to najviše zanima). Nisam pametan, samo se želim nekako zaštititi...
03.05.2017 | 19:06
U osnovi, nema pravno efikasnog načina da se zaštitiš. Samim tim što imaš pristup, uvijek ćeš biti, u tom smislu, sumnjiv. To je inherentni rizik takvog posla. Najbolje što možeš je - plaćati policu osiguranja od odgovornosti iz djelatnosti (koja ti, naravno, ne može vrijediti ako radiš u fušu, na crno, preko studentskog ugovora i sl, ali, s druge strane, ako to radiš na takav način, onda te nitko niti ne može pravno teretititi ni za kakvu stvarnu ili izmišljenu štetu jer, formalno, ti taj posao nisi radio).

Drago mi je, međutim, da si sam došao do faze da shvatiš kako visoka cijena koju netko naplaćuje za takve poslove nije utemeljena na tome da ima puno posla za napraviti (možda ima, možda nema, ali to nije razlog zašto se takve usluge trebaju dobro platiti), nego zato što podrazumijevaju jako veliku odgovornost.

Sad, kad si to shvatio, možda ćeš biti manje raspoložen takve poslove raditi u fušu, na crno i na sivo, preko tkoznačijeg studentskog ugovora itd. i time zapravo nelojalno konkurirati ljudima koji od toga pokušavaju živjeti.
03.05.2017 | 19:50
Shvaćam zabrinutost, ali ako ti posao odradiš kako treba bez ikakvih mutnih poslova, onda klijent treba dokazati da si ti nešto skrivio. Imao sam i ja sličan slučaj i bio sam na popisu sumnjivaca i budući da klijent nije imao nikakav audit ili access control bilo je moja riječ protiv njihove. Na kraju su našli krivca.

Ako te baš brine, zašto jednostavno ne raditi screen recording svega što radiš i spremati u arhivu. Izmežu ostalog i server može logirati sve što se na njemu radilo i tko je to radio ako se sve ispravno podesi, ali to već nije tvoj posao već klijentov, ako mu je već do toga stalo.
03.05.2017 | 22:27
Ne potpisuj NDA ako to od tebe ne traži sam klijent, NDA ugovor uvijek više štiti njega, nego li tebe.

A kada se rade NDA poslovi, to uvijek znači i višu cijenu, pa vodi i o tome računa. Ako radiš legalno, onda možeš na izdanom računu za obavljeni posao dodati napomenu što odrađeni posao ne uključuje i kakvo je jamstvo na danu uslugu. Još bolje ako je to sve definirano prije, na prihvaćenoj ponudi, pa se onda po njoj izdaje račun. Ako radiš neke poslove veće vrijednosti i možda dugoročnije, onda ti možeš složiti ugovor, ali sebi u korist, u kojem se ti ograđuješ od većine odgovornosti.
06.05.2017 | 21:20
NDA te neće zaštititi na način na koji si mislio. Smisao NDA je da jednu stranu (u ovom slučaju tebe) spreči na određeno vrijeme da pričaš o usluzi koju su radio za klijenta, odnosno o tome što si kod klijenta od podataka vidio.

Tebi treba Ugovor u kojem ćeš štititi klijentov interes. Naravno toga se trebaš onda i držati. Takav ugovor će ti otvoriti puno vrata u poslu. Klijentova sigurnost na prvom mjestu!

Samo se opusti. Na dobrom si putu.

Želim ti da uspiješ u poslu koji radiš.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 18 sati, 24 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

dpasaric, jmirakul, Riba, robee, Anonimci (520)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.02 Seconds

Provided by iJoomla SEO