31.10.2017 | 15:44
Kloba kaže:
Smayoo, predugo te ovdje znam da bih si utvarao kako te činjenicama mogu razoružati.
Činjenicama - uvijek. Tu, na Jabučnjaku, možeš naći stotine slučajeva gdje sam prihvatio nečiju argumentaciju baziranu na činjenicama koje nisam poznavao. No, gdje su točno u tvojoj argumentaciji - činjenice? Gledao si neku video-recenziju nekog Microsoftovog proizvoda i bila je pozitivna?
Čovječe, ja cijeli život izbjegavam i bježim od ljudi koji su zadovoljni Microsoftvim proizvodima, ali me svejedno vuku za rukav da im "samo nešto malo podesim" na "tim windowsima" ili "tom kompjuteru" ili ... jer oni su inače njime superzadovoljni, sve je fantastično, samo eto tu nešto malo "zajebava".
Ponavljam ti, po treći put, nađi jedan, MAKAR JEDAN, SAMO JEDAN JEDINI MS proizvod za kojeg se bezrezervno može reći "it just works". Evo, prečešljaj sve te video-recenzije i nađi makar jednu gdje će autor to konstatirati (ne mora nužno baš tim riječima, ali da je to bez zadrške i nedvosmisleno - baš tako - da jednostavno RADI).
Daj... Jednu. Samo jednu. Pa ću to prihvatiti kao činjenični argument, čak i ako ne bude.
No - 'ajmo ovako zaključiti stvar - zaista bih volio kada bi bilo moguće da ti i dpasaric provedete po mjesec dana radeći na Surface Studiu. Ono, da baš (kao ovi YouTube recenzenti) dobijete stvar od njih i zadate si neki rok koliko ćete ga koristiti i za što, prije nego što ćete pustiti vlastita mišljenja u javnost.
Kloba, moj život je prekratak da ga tratim na ta go*na. Ionako me zadesi, koliko god se protiv toga borio, da se moram služiti nekim Microsoft govnetom, najmanje 2-3 puta godišnje. Tako da imam vrlo svježa i relevantna iskustva, i s Windows 10, i s tim tzv. "surfaceom" (što god to bilo, odnosno kako god da su to zamislili), i s prilično skupim Windows phoneom. Jedino što nisam u životu nikad vidio ni koristio je X-box. I ne zanima me. Ni X-box, ni Playstation, ni išta slično. Ne igram video-igre.
Uglavnom, što god od Microsofta da sam uzeo koristiti, jučer, prije godinu dana, prije 5 godina, 10 godina ili 30 godina, odiše jednakim fušerskim duhom. To je jednostavno - krama od firme. Bila i ostala.
Proveo sam 8 mjeseci na jednom gradilištu intenzivno. Svaki dan u kontejneru, u uredu od 30 m2 s 15 drugih kolegica i kolega. Bio sam jedini na Macu (naravno). Također sam bio i jedini koji nije imao problema ni sa spajanjem na wifi, ni s korištenjem mrežnog plottera, ni s korištenjem mrežnog printera, ni mrežnog skenera, kojem se nije bar jednom dnevno srušio ili zaledio MS Office, ili mail program (čitaj: Outlook), kome se nikad nije zablesavio pristup na Dropbox... Hoćeš dalje?
Ljetos mi je jedan prodavač profesionalne elektronike potrošio 4 h života pokušavajući mi pokazati kako super radi njihova wifi konfiguracije preko MS Surfacea. Jedno 22 puta je ponovio kako to baš mora biti Surface jer je on SOOOOOO nenadjebivo bolji od bilo kojeg iOS/Android tableta i ima sve te "fičre" koje nema ni HAL9000. Naravno, nije uspio. Najprije je imao neku piz... koju je prokomentirao sa "ah da, to još nisu riješili", onda neku drugu za koju je rekao "nemam pojma što je ovo, to mi se još nikad nije dogodilo", onda neku treću koja je bila "a, da, da, to sam čitao da je nedavno otkriven problem" i tako... Čak me je tražio da pogasim sve svoje Macove jer da "možda oni stvaraju smetnju na wifi mreži pa zato on ne može...". Na kraju je nazvao neki svoj tech support i čovjek mu je rekao (zvuk mu je bio preglasan u slušalici pa sam, sjedeći pokraj njega, čuo i sam) "pa zašto se mučiš s time - rekao sam ti da sa sad ima i iPad aplikacija koja radi bolje!".
Nedavno sam puštao neki automatizacijski sustav na višeosnom obradnom centru u rad. Kolega s kojim sam to radio me cijelo vrijeme sprdao da "što sam došao s tim pederskim laptopom u tvornicu, ne mislim se valjda njime spojiti na stroj"? On je svaki dan dolazio s DVA laptopa jer je na jednom imao Windows XP i COM port, da se može spojiti na jednu stvar koja drugačije ne radi, a na drugom je imao dual boot Windows 7 i 10 jer se iz 7 morao spajati na drugu stvar, a iz 10 na treću. Na kraju sam se *JA* "svojim pederskim laptopom" spajao na sve te tri stvari, i još na dvije dodatne s kojima se on nikad niti nije uspio spojiti (iako je nominalno to moralo raditi bez problema, na bilo kojem od njegova tri windowsa na dva stroja). I to je bilo "it just works". Uštekaš, pokreneš softver i - radi.
E onda bi me zaista zanimalo što ti imaš za reći, te kakvu bi recenziju istog proizvoda napisao Davor.
Da ga obojica popljujete, vjerovao bih vam svaku riječ. Isto bih vam vjerovao i da ga dignete u nebo.
Eto, mislim da me sada shvaćaš što želim reći.
Zapravo ne shvaćam. Evo, kažem ti, kad god se primim koristiti išta od Microsofta - to NE RADI. Eto, to ti je moja recenzija. Zašto mi ne vjeruješ?
Druga je sad stvar to što je meni bitno da stvar radi "as advertised". Da nije u tome problem? Ti se možda oduševljavaš samom idejom ili konceptom kojeg MS (ili bilo tko) marketinški gura, pa makar to i ne radilo (kako treba ili uopće)?
O tim proizvodima nitko od nas nema konkretnog iskustva da može reći kakvi su.
Nemam, niti ga želim. Ali nažalost, i to će me zapasti, prije ili kasnije. I već znam što će se dogoditi...
Firma koja skoro 40 godina radi na takav način, sigurno se nije sada promijenila, niti će se ikad promijeniti. To je u njihovoj srži.