16.11.2017 | 21:40
Žabac, nekad ne znam da li se šališ ili si skroz otišao u kvasinu...
Da "što bi država trebala učinti za njih?"
Ovo pitanje bih očekivao od svoje nećakinje koja ima šest.
Što se lokalnog stanovništva tiče, to su starci. Što bi oni trebali raditi? Jedva ustaju iz kreveta i preživljavaju zime.
Prvo se država kao država treba zainteresirati za tu regiju, pa potom kroz regionalnu i općinsku vlast, europske potpore stvoriti atmosferu za privlačenje investitora i uspostavljanje javno privatnog partnerstva u mnogim projektima diljem te regije. Eto. U rečenici. No tako treba i sa Slavonijom te svim dijelovima zemlje više ili manje, izuzmemo li Istru, Dalmaciju (ne i otoke, njima treba pomoć itekako, doduše ne svima) i naravno - Zagreb.
A lokalnu samoupravu "ne boli guzica" - samo nemaju kune. Doslovno.
I ne trebam ulagati u Gorski Kotar da se obogatim. Mogao bih, ali to bi iziskovalo previše novaca u propalu stvar.
Imam u nasljedstvu najveću obiteljsku kuću u Vrbovskom. Doduše, moja je jedna petina, ako i toliko, ali sama je kuća ogromno đubre iz doba Austro Ugarske s kojih 15-ak soba. To je bila zgrada općine prije Jugoslavije. Kada je došla Juga, dedi i baki su ostavili kuću, ali im "za dobru mjeru" uzeli pola zemljišta.
Ja ih ne mrzim zbog toga. Desilo se davno prije mene. Mrzio ih je deda, iako je u ratu bio u partizanima - to im nije mogao oprostiti. Dok sam odrastao, na tom se, oduzetom zemljištu do naše kuće nalazio Unikonzum. I u sklopu njega, prije nego što bi ušao u prostorije trgovine, ušao bi u hodnik i na lijevo je bila mala birtija u koju bi lokalci dolazili na jutarnju lozu prije smjene u obližnjoj tvornici čačkalica.
Od 1995. kuća samo propada, ali to je sada druga, privatnija priča.
Uglavnom, znam puno više o toj regiji od tebe.
Odrastao sam tamo, provodio zimske i ljetne praznike - i taj kraj doživljavam svojim isto kao i Zagreb.