Kako trenutno slušam audioknjigu novinara Bloomberga Ashleea Vancea o Elonu Musku, upravo me njegovo ime zaustavilo na video reportaži o ruskoj verziji Silicijske doline sagrađenoj na Sibiru još u vrijeme kada je hladni rat gotovo zatoplio, '60-ih godina prošlog stoljeća.
Vezano uz ovu temu - ne tako davno sam odgledao (što sam spomenuo i tada) Razgovore s Putinom, četverodijelnu dokumentarnu seriju Olivera Stonea; i nisam mogao ne zamjetiti kako u svojoj verziji incident rooma Rusi svu tehničku opremu (od telefona, interkoma, monitora do kamera, televizora, zidnih ekrana itd...) nemaju onu "standardnu" američkih ili europskih proizvođača, već svoju, totalno drugačiju - domaće proizvodnje.
To sam, istina, prosudio po imenima marki dotične tehnike na ruskoj ćirilici, čija su slova odštampana i na tipkama tipkovnica kompjutora. To sam mišljenje stekao i zato što te proizvode nisam vidio u prodaji u dućanima i web stranicama "zapada".
I tako, izgleda da sam sasvim slučajno naletio gdje sve to proizvode i kako je mjesto nastalo.
Ima i vrlo zanimljivo ime, ali to vam neću otkriti. Pomučite se i odgledajte bar malo.
A onda, ako vam se, naravno - da; napišite svoje mišljenje.
Čekaj, sada ne znam jer se šališ ili ne?
Koliko sam ja vidio (i shvatio) - prve scene prvog videa su snimane kroz prozor aviona u kojem je novinar. Ako na to ciljaš?
EDIT:
Meni je u prvom videu zakon Dimitri.
EDIT 1:
Isprika! Nisam prvi video odgledao do kraja, pa nisam skužio na koji dron misliš. Da, ovaj Optiplane je stvarno dobar. Pogotovo uzmeš li činjenicu da su ga sklepali za koliko, šest mjeseci? I to što si i sam napisao, propeler koji se vrti okomito kao oni na avionima, a ne vodoravno kao na ostalim dronovima. Stvarno luda stvar...
Mene su fascinirali oni klinci koje od malih nogu odgajaju da budu geekovi koji će tu završiti osnovnu, srednju, fakultet, doktorat - zaposliti se i doprinjeti svojim znanjem majci Rusiji.
EDIT 2:
A drugi video?
Već u trećoj minuti skužiš da je prvi sklepan iz drugog, ali izjava onog hakera iz Anonymusa me podsjetila na film s istom temom.
Rekao je nešto tipa: "Koristeći učenje računala, mogli bi napraviti tehnologiju koja bi nam pomogla predvidjeti kada će netko počiniti zločin."
Brrrr...
Sjetio se imena filma: Minority Report iz 2002.
Moram priznati da mi nije baš nikad bilo jasno zašto se ljudi sprdaju s Rusima? Njhova je tehnika ubitačno efikasna, ako pogledaš kako je konstruirano sve.
Da, auti su mi oduvijek kaskali za zapadnima, ali samo zato jer im to nije bilo bitno.
Evo, primjer iz vojske. Ja sam dužil kalašnjikov, kompa do mene je imal Heckler und Koch. Kalašnjikov ima sve skupa 10-ak dijelova, H&K samo u udarnoj igli ima dvostruko više dijelova.
Da ne velim da uzmi pet kalašnjikova, pobacaj sve dijelove na kup i pomiješaj ih i onda sastavi pet kalašnjikova i SVI BUDU RADILI. H&K ne bude ni jedan, ako pomiješaš dijelove...
S druge strane, nisu se nikad potrudili da usmjere energiju u poboljšanje uvjeta života svojim ljudima.
No, ako pogledaš svemirska istraživanja, bili su ispred Amera cijelo vrijeme. Izgubili utrku na Mjesec, ali su napravili svoj space shuttle (Buran) koji je jedini koji se automatski digao i spustio; to je do danas jedini predmet koji je načinio čovjek koji je automatski dosegao orbitu i sam se spustio natrag. I to je napravljeno s vlastitom tehnikom koja je nastala na ovakvim mjestima.
Da ne spominjem njihovu školu hokeja i kako su ubijali Kanađane i Amere godinama.....
Niti ja nisam imao namjeru da ova tema ispadne neki sprd s Rusima. Samo sam htio podijeliti otkriće njihove "Silicijske doline", i to je to. A što je hokeja tiče, pa Ameri dan danas pamte kada su moćne Ruse uspjeli pobjediti tamo godine kada sam rođen, popularnije zvano "Čudo na ledu". To je njima priča samo takva. Jer su neki fakultetski amaterski hokejaški SAD-a konačno uspjeli pobjediti velike Medvjede, redom vojnike koji su profesionalno igrali i trenirali taj sport. Tako nešto. Ima na Wikipedii stranica o tome, ali nisam tamo o tome čitao. Čuo sam to u nekom dokumentarcu ili filmu, pa išao dalje istraživati. en.wikipedia.org/wiki/Miracle_on_Ice
A Štern mi je još dok sam u Poslovnom dnevniku radio, pa sjedio kod njega u uredu radeći neki intervju oko INAe - kada smo se dotakli Bijelih noći i koliko je para tu zaradio; samo vješto skrenuo temu na činjenicu koliko su Rusi inteligentan narod. Rekao je da kada je bio gore, i zatražio čovjeka koji zna engleski, da je mislio kako će dobiti rusko-engleskog prevodioca i to je to.
No, Rus koji je bio zadužen da sve oko posjete tadašnjeg direktora INA-e i kupca naftnog polja na Sibiru prođe u redu prvo ga je pitao želi li britansko engleskog ili američko engleskog govornika. Kada je odgovorio američkog, onda je uslijedilo podpitanje želi li govornika američkog engleskog s istočne ili zapadne obale SAD-a, a kada je odabrao to - hoće li te urbani ili country english.
Rekao je da je, dok mu je tip došao, već dobio osjećaj da imaju prevodioca za svaki grad unutar engleskog govornog područja - na cijelom svijetu.
Toliko o Rusima i njihovoj "gluposti"...
Pa dostatan je dokaz koliko su pametniji od Amera i to šta rade s vojskom koja im je druga vojna sila (ili treća sada nakon Kine), a ulažu 10 puta manje u vojni budžet od SAD-a. Ili primjer flomastera i olovke za svemir, što smo već spominjali u drugoj temi.
Ma Đuro, nitko ovdje ne potcjenjuje Ruse. To sigurno.
Hm, ne bih se baš složio... Crtao sam neke projekte po GOST-u, a i vidio sam neke recentne uređaje. U određenim elementima zahtjevi su takvi da nema standardnog zapadnog (ili dalekoistočnog) proizvoda koji to zadovoljavaju. Nije da nema kod njih taiwan/kina proizvoda, ali u bitnim elemenitima sigurno ne.
Niti ja nisam imao namjeru da ova tema ispadne neki sprd s Rusima. Samo sam htio podijeliti otkriće njihove "Silicijske doline", i to je to. A što je hokeja tiče, pa Ameri dan danas pamte kada su moćne Ruse uspjeli pobjediti tamo godine kada sam rođen, popularnije zvano "Čudo na ledu". To je njima priča samo takva. Jer su neki fakultetski amaterski hokejaški SAD-a konačno uspjeli pobjediti velike Medvjede, redom vojnike koji su profesionalno igrali i trenirali taj sport.
Olimpijski turnir u Lake Placidu, olimpijada 1980. Američki studoši su uspjeli dobiti Rusiju 3-2. Imaš film s Kurtom Russelom, Miracle.
No, nevezano uz to, petorka Fetisov, Kasatonov, Krutov, Makarov, Larionov (i na golu Tretjak) se smatra najjačom i najboljom petorkom u povijesti hokeja.
Ako te zanima, ima izvrstan dokumentarac o tome, Red Army. Fetisov je glavni sugovornik, ali ima svega, fantastičan dokumentarac, pogledaj, pa ćeš vidjeti kako je hokej u Rusiji bio državni projekt i kako su ubijali u pojam sve ostale...
drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice [link]
drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada
Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo
Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj