31.07.2018 | 21:07
iMo kaže:
Bilo bi mi drago da sam bezrazložno zabrinut ali meni telefonski razgovor ne djeluje kao sigurna provjera identiteta.
Vidim da ti nije drago, ali ipak si bezrazložno zabrinut.
iMo kaže:
Da traže moj Skype račun bilo bi mi logičnije.
Pa i šifra za Skype se može hakirati, doći do nje socijalnim inžinjeringom ili slično, ali da bi netko nepoznat i zlonamjeran došao do tvoga mobitela mora ti ga fizički ukrasti.
iMo kaže:
Kako će oni ovako sa sigurnošću znati da sam ja s druge strane linije a ne moja supruga, brat, prijatelj, neprijatelj, susjed, kućna pomoćnica... ??? Nemaju snimku moga glasa, dakle ta provjera nije pouzdana, a riskira se zloupotreba s mogućom velikom novčanom štetom.
A što ti očekuješ?!
Da djelatnik najbližeg Apple centra došeće do tvoje lokacije, i identificira te uvidom u tvoju osobnu iskaznicu, broj OIB-a, Domovnicu i Rodni list ne stariji od 6 mjeseci?!!!
Ako si kod kreiranja AppleID-a unio svoj broj mobitela, i naknadno zatražiš neku osjetljivu operaciju (tipa resetiranja šifre i slično), slanjem poruke ili pozivom automata na tvoj broj, Apple može biti poprilično siguran u to da si baš ti taj koji je to zatražio, a ne bilo tko drugi.
Ako ti netko ukrade mobitel i odjseče prst, onda ćeš imati puno većih problema od Apple-ovog odabira načina sigurnosne provjere.
iMo kaže:
Nadalje, ako i budem pazio da se ne javljam na “čudne” brojeve iz inozemstva, kako ću među njima prepoznati broj Appleove službe koja će me zvati? Jesu li igdje objavili svoj broj s kojega će vršiti provjeru identiteta korisnika svojih usluga"?
Apple te neće zvati bilo kada i bez ikakvog razloga, nego, kako ti je već objašnjeno, u točno određeno vrijeme iz točno određenih razloga. Dakle, kad zatražiš neku osjetljivu operaciju, i dobiješ poziv (ili SMS) možeš se kladiti u što god hoćeš da je 's druge strane' Apple.
BTW Odgovaranje na inozemne pozive ti ne može naštetiti (financijski), ali ako pozoveš 'propušteni poziv' sa inozemnog broja, onda je to sasvim druga priča.